Foto: IMDb

Filmovi inspirisani biblijskim pričama: idealni za vaskršnje praznike

Početak
03/05/2024

Filmovi nastali po pričama iz Biblije snimaju se od kada postoji kinematografija, a vredi ih pogledati kako biste ponovili lekcije o ljudskom postojanju i životu Isusa Hrista. Svaki je drugačiji, te verujemo da možete pronaći neki po sopstvenom izboru.

Budući da je period vaskršnjih praznika, mi smo za vas pripremili listu takvih, uz koje možete uživati.

The Nativity Story

The Gospel Of John

“Božji sin” (“Son of God”)

Iako Ga je prigrlilo na hiljade sledbenika i toplo ga dočekuju tamo gde dođe, Isus Hrist se suočava s onima koji ga kritikuju i izokreću Njegove reči, kako bi se činilo da On deluje protiv njihove vere. Oni se brinu da je dobio preveliku moć i prisiljavaju Rimljane da Ga pronađu i uhvate. Jedan od Njegovih učenika, Juda, vodi ih ravno do Isusa. Na pitanje je li on Sin Božji, Isus to priznaje i biva optužen za bogohuljenje.

“10 zapovesti” (“The Ten Commandments”)

Kada proročanstvo najavi da će se roditi dete koje će postati princ Egipta, opasnost se nadvije nad egipatskim kraljevstvom. Faraon  naredi ubistvo sve muške novorođenčadi. No jedno dete, Mojsije, sin jevrejskihrobova, uspeva izbeći smrt.

“Noje” (“Noah”)

U svetu opustošenom ljudskim gresima, Noje je dobio božansku misiju. Posle dva sna u kojima je video dolazak zastrašujuće poplave koja će uništiti sav život na Zemlji, napravio je barku kako bi spasio svet. Ali njegov plan da spasi svoju porodicu i po dva primerka svih božjih stvorenja ometa pokvareni Tovel i njegova raskalašna vojska odlučna da im se pridruži.

“Ustao” (“Risen”)

Film prati rimskog tribuna iz Judeje koji je dobio težak zadatak. On, naime, mora pronaći nestalo telo pogubljenog muškarca za kojeg kažu da je ustao iz mrtvih.

Samson i Dalila

Samson i Dalila američki je romantični biblijski dramski film iz 1949. u produkciji i režiji Cecila B. DeMillea, a u izdanju Paramount Pictures-a.

Isus iz Nazareta

Ovaj televizijski mini serijal redatelja Franca Zeffirellija traje šest sati i pruža detaljan prikaz Isusovog života. Serija je poznata po impresivnoj glumačkoj postavi koju predvodi Robert Powell u ulozi Isusa, a u seriji se pojavljuju i Anne BancroftOlivia HusseyJames Mason, Christopher PlummerRod Steiger i mnogi drugi. Serija je dobila pohvale za autentičnost i poštovanje prema biblijskim izvorima.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Propustili ste ovaj momenat: Đoković i veze sa filmom “Rivali”

Sledeći članak

Anya Taylor-Joy zablistala u arhivskom Couture komadu modne kuće Paco Rabanne

Ne propustite

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,

Od srca do eksponata – unutar Muzeja prekinutih veza u Beogradu

Muzej prekinutih veza je koncept koji je prvi put zaživeo 2010. godine