Foto: Instagram / @davealvarezstudios

Duško Dugouško – Legenda animacije slavi 86. rođendan

Početak
30/04/2024

Danas, 30. aprila, proslavlja se 86. rođendan jednog od najlegendarnijih animiranih likova svih vremena – Duška Dugouška ili kako ga svet poznaje, Bugs Bunny. Ovaj nestašni zec prvi put je oživeo 1938. godine, rođen u Bruklinu kao crtana verzija stand-up komičara.

Duško Dugouško je postao sinonim za šarm, duhovitost i bezobrazluk, dok njegov lik nosi zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih. Kroz godine, ovo malo čudo od zeca osvojilo je srca širom sveta, a njegove avanture nisu samo zabavile, već su i inspirisale mnoge generacije.

Foto: Pinterest/ barbbest.com

Glasovna magija koja je stvorila Duška Dugouška

Osmislili su ga Tek Ejveri i Bob Givens kao lika koji će biti suprotstavljen autoritetima, vragolast i duhovit, ali istovremeno i simpatičan. Međutim, pravi život je unet u ovaj crtani lik kada ga je prvi put oživeo Mel Blank, čovek sa jedinstvenim talentom. Blank je bio virtuoz u stvaranju različitih glasova, što je dovelo do toga da se Duško Dugouško učini kao pravi, živi zec, sa svim nijansama karaktera koje su mu dali Tek Ejveri i Bob Givens.

Foto: Pinterest/ looneytunes.wikia.com

Mel Blankova interpretacija Dugouška nije bila samo glas, već je unela i emotivnu dubinu u ovog lika. Njegova sposobnost da sa samo glasom izrazi širok spektar emocija, od humora do ozbiljnosti, omogućila je publici da se istinski poveže sa Dugouškom na emocionalnom nivou.

Blankova interpretacija postavila je standard za sve buduće tumače Duška Dugouška. Njegov pristup karakteru bio je tako autentičan i prepoznatljiv da su mnogi glumci koji su kasnije pozajmili glas Dugoušku bili inspirisani upravo Blankovim originalnim tumačenjem.

Nikola Simić kao glas Duška Dugouška u Srbiji

U Srbiji, Duška Dugouška je najbolje predstavio veliki glumac Nikola Simić, čije je glumačko umeće i specifičan govor dodatno obogatio ovog nestašnog zeku, dajući mu karakterističnu namćorastu, ali istovremeno prijateljsku notu koja je osvojila srca gledalaca širom zemlje.

Simićeva interpretacija Duška Dugouška bila je posebno voljena zbog njegove sposobnosti da unese dubinu i živost u ovaj animirani lik. Njegov glas je bio prepoznatljiv po svojoj ekspresivnosti i jedinstvenom tonu koji je savršeno odgovarao Duškovom karakteru.

Kroz Simićev glas, Duško Dugouško je dobio novu dimenziju u Srbiji. Njegove rečenice su bile ispunjene humorom, duhovitošću i blagom ironijom, što je često izazivalo smeh i oduševljenje kod gledalaca svih uzrasta.

Nikola Simić je uspeo da prenese sve nijanse Duška Dugouška, od njegove snalažljivosti i lukavstva do topline i humora koji su činili ovaj lik tako voljenim među publikom.

“Za ovo ću dobiti Oskara!”

Duško je imao sposobnost da se izbori s bilo kojom situacijom, koristeći svoju domišljatost i duhovitost da prevaziđe izazove. Iako je često delovao namćorasto, njegova dobrota je uvek provirivala kroz njegove postupke.

Jedna od najupečatljivijih osobina Duška Dugouška bila je njegova direktnost prema publici, često se obraćajući direktno kameri, što je podsećalo na nastupe savremenih stand-up komičara. Njegove rečenice poput “Za ovo ću dobiti Oskara!” ili “Ej šefe, koji ti je vrag?” postale su deo popularne kulture.

Njegova popularnost ne jenjava ni danas. Iako su se vremena promenila od njegovog prvog pojavljivanja, Duško Dugouško i dalje ostaje jedan od najvoljenijih likova među svim generacijama, dok njegove avanture i mudrosti ostaju inspiracija za sve koji ga s nostalgijom gledaju ili tek otkrivaju.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Pedro Almodovar i filmski kostimi velikih modnih kuća koji se pamte

Sledeći članak

Propustili ste ovaj momenat: Đoković i veze sa filmom “Rivali”

Ne propustite

Priča o poznatom umetniku koji je svoju sliku ostavio u zalog hotelu “Moskva”

U tekstu pred vama pročitajte zanimljivu priču koja se krije iza zidova

Nismo bili spremni za vanvremensku pop-art izložbu “Sve boje Vorhola” u Beogradu

Izložba čuvenog pop-art umetnika Endija Vorhola otvorena je 8. jula u Galeriji “Salon”,

Od srca do eksponata – unutar Muzeja prekinutih veza u Beogradu

Muzej prekinutih veza je koncept koji je prvi put zaživeo 2010. godine