Foto: Pinterest/ @est_living

“Feng Shui” – drevna umetnost harmonije enterijera i duše

Početak
09/03/2024

Pre par godina glavna tema svih lifestyle magazina bila je kako urediti vaš dom po feng šuiju. Znali smo da je ovaj pojam povezan sa enterijerom našeg doma, te su mnogi govorili kako on označava  položaj stolova, stolica i ostalog nameštaja po sobi. Međutim, pojam feng šui mnogo je kompleksiji. On nije pojam iz 21. veka i plod lajfkoučeva, njegovo postojanje datira još iz vremena drevne Kine.

Poznato je da je Kina budistička zemlja u sklopu koje postoji još puno pravaca u religiji. Šintoizam, konfučionizam i taoizam. Za razliku od islama i hrišćanstva, koje imaju svoje bogove i kojima se klanjaju odnosno mole, vere istočnog sveta zasnovane su na metafizici i filozofskim mislima, koje će smiriti naš unutrašnji duh. Sama reč Tao iz koje je izveden taoizam u prevodu znači životni put.

Zašto je taoizam jedan religijski pravac važan za nastanak feng šuija?

Na kineskom feng znači vetar (dah), a šui znači voda (za piće). Samim tim, pojam je metaforički na drevnoj pesmi koja govori o povezanosti čoveka i prirode, odnosno međudejstvu. Kako smo već naveli da taoizam predstavlja životni put, odnosno put prirode, smatra se da sva osnovna pravila feng šuija odražavaju prirodu. Ova mantra veruje da ćete sređivanjem vašeg životnog prostora, enterijera, umeti mir unutar vaše duše i tela. Na ovu misao možemo da se nadovežemo i mislima naših predaka koji su govorili da je naš životni prostor odlika nas samih. 

Poenta ovog pojma jeste da se uspostavi povezanost, mir, harmonija, stabilnost pojedinca sa samim sobom, ali i okolinom u kojoj obitava.

Postoji verovanje da ćete se uz pomoć feng šuija lepše i zdravije osećati. Kao i da će vam potpomoći pri odabiru lokacije za stan, kancelariju, poslovni prostor. Takođe, postoji verovanje da ćete poštovanjem feng šui pravila poboljšati vas odnos sa okolinom, porodicom, prijateljima, partnerom. Koliko je feng shui značajan za kinesku odnosno istočnu kulturu govori i podatak kako su jedni od najvećih gradova Singapur i Hong Kong uređeni po feng šui pravilima. Pravila feng šuija u uskoj su povezanosti sa energijom koja se dobija njihovim primenjivanjem, te oni veruju da je za početak, najbitniji čist prostor u kome provodite vreme.

Jedno od pravila feng šuija kaže da vrata uvek moraju da budu otvorena ka unutra kako bi energija ulazila, a ne izlazila. Još jedan važan detalj kome nas feng šui uči jeste da svaka boja nosi određen energiju, te je jedan od najvažnijih elemenata koji će uticati na naš životni prostor boja sobe, kancelarije… Preporučuje se da sobe u kojima spavamo imaju one mirnije i nežnije boje zidova, odnosno da ćemo samim tim biti spokojniji, mirniji i imati lepši san. Svaka od boja povezana je sa nekim elementom iz okoline, te se za crvenu vezuje vatra, bela i metalik za metal, crna za vodu, narandžasta, žuta i smeđa za zemlju, a zelena i plava za drvo. Feng šui takođe kaže da je prirodna svetlost jedna od najznačajnijnihih stavki, kao i da ogledala povećavaju našu vitalnost i pozitivni duh. Kristal, staklo i bambus najbitniji su elementi u primeni feng šuija.

 U feng šuiju postoje četiri glavna pravilakomponente koja bi trebalo da pratite ukoliko želite da produhovite vaš životni prostor.

Pet elemenata:

Drevni Kinezi su smatrali da bi spoj pet elemenata vode, metala, vatre, zemlje i vetra, kao i njihova ravnoteža energija doveli do savšenog feng šui eneterijera.

Chi:

Mnogi smatraju da je chi najbitnija karakteristika koju bi trebalo uzeti u obzir kada su pravila feng šuija u pitanju. On predstavlja vitalnu energiju i životnu silu.

Bagua:

Bagua učenje temelji na postijanju osam oblasti u kojoj svaka ima utičaj na određenu životnu kategoriju, odnosno porodicu, bogatstvo, zdravlje, korisne ljude, decu, znanje, slavu, partnerske odnose, karijeru. Bagua predstalja i energetsku mapu.

Komandni položaj:

Ovo učenje usko je povezano sa rasporedom i udaljenosti od vrata. U prevodu, najbolje ćete da se osećate ukoliko sa ciljanog mesta imate najbolji mogući pogled na vrata, tojest mesto koje označava položaj na kome ćete najviše vremena želeti da provedete.

Danas postoje mnogobrojni kursevi koji naš uče razumevanju feng šuija, međutim znanja o ovom pojmu nalaze se duboko u našoj podvesti i svako u sebi ima dara za njegovo razumevanje. Feng šui nas uči i tome da svaka životinja, oblik, dobro i loše ima upliva u naš život i odraz je energije koju šaljemo. 

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Citati o ženama idealni kao čestitka za 8. mart

Sledeći članak

Ko su najuspešniji mladi plemići na svetu?

Ne propustite

Viralna senzacija iz Dubaija – priča o čokoladi koja osvaja svet

Dubai čokolada postaje svetski hit. Šta je to što je čini posebnom?

Ako poželite “ukus” plaže, donosimo vam spisak restorana u Beogradu koji služe izvrsna egzotična jela

Leto je tu, određeni broj ljudi odlazi na more, neko uz obalu

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i