Foto: Pexels

Da li znate u kojoj balkanskoj državi su nastale kravate?

Početak
09/08/2023

Kravata spada u red dekorativnih muških odevnih komada i veruje se da je nastala u Hrvatskoj. Posle priče o njoj, biće vam jasije i zašto. Reč kravata je francuskog porekla (cravate), a priča o njenom nastanku vraća u 17. vek u period tridesetogodišnjeg rata.

Oko 1635. godine, otprilike šest hiljada vojnika i vitezova, stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. Među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja.

Tradicionalna uniforma sa vezanim, crvenim maramama oko vrata privukla je pažnju na francuskom dvoru. Marame su bile napravljenje od različitih materijala, od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili viši činovnici. Oko 1650. godine ovaj stil prihvaćen je na francuskom dvoru i među buržoazijom tog vremena kao simbol elegancije. U Englesku, kravatu je doneo Čarls Drugi (Charles II), po svom povratku iz izgnanstva.

Kravata je ubrzo postao modni predmet koji je osvojio čitavu Evropu.

Šopka / Foto: Wikipedia, public domain

Godine 1715. pojavila se još jedna vrsta ovratnika, zvana “šopke“. Termin se prvobitno odnosio na kožnu kragnu sa vezicama pozadi, koju su vojnici nosili zbog visokog držanja glave. Kožni komad je takođe pružao određenu zaštitu arterija vrata od napada sablja ili bajoneta.

Kravate su u početku bile samo mali komad uske trake namotan nekoliko puta oko kragne košulje i pričvršćen od pozadi iglom. Za muškarce je bilo moderno da nose kosu do ramena.

Negde krajem 18. veka, kravate su ponovo počele da se pojavljuju. Ovo se može pripisati grupi mladića zvanim makaroni (mladi Englezi koji su se vratili iz Evrope i sa sobom doneli nove ideje o modi iz Italije).

Sa industrijskom revolucijom, više ljudi je htelo garderobu koja se lako oblači, koja je udobna i koja će lepo izgledati tokom čitavog dana. Tom prilikom, kravate su dizajnirane da budu dugačke, tanke i da se lako vezuju, što je ostalo do dana današnjeg.

Godine 1922., njujorški proizvođač kravata, Džesi Langsdorf, smislio je novu metodu sečenja tkanine i šivenja u tri segmenta. Ova tehnika je poboljšala elastičnost i olakšala vraćanje tkanine u prvobitni oblik. Od tog vremena, pa do danas, većina muškaraca nosi kravatu „Langsdorf“ (fotografija ispod).

NEWSLETTER

Prethnodni članak

DEO II – činjenice o modi koje će vas začuditi

Sledeći članak

Modna pravila zbog kojih svaka Francuskinja izgleda mladoliko

Ne propustite

Da li ste znali – koji značajni Italijani stoje iza Nedelje mode u Milanu?

Juče, 14. juna, zvanično je počela Nedelja mode u Milanu. Nedelje mode,

Priča o Manolo Blaniku, dizajneru cipela koji stvara modna umetnička dela

Nezaboravni modeli cipela nose potpis Manolo Blanika (Manolo Blahnik) — jednog od

Animal print – istorija bezvremenskog dezena koji se ponovo vratio u modu

Razvijen da se uklopi u svet prirode, čuveni leopard i njegove šare