Foto: Originalna Pavlovićeva mast

Da li znate po kome je Pavlovićeva mast dobila naziv i zašto?

Početak
12/09/2023

Pavlovićeva mast neizostavan je deo kućne apoteke, što je naročit slučaj bio u Jugoslaviji. Verujemo da vam je svima poznat ovaj proizvod, ali sumnjamo da znate kako, zašto i po kome je on dobio naziv.

Dr Živorad Pavlović (1905, Ljig — 9. novembar 1979, Beograd) bio je poznati dečji lekar. Ceo svoj život posvetio je deci i bio je vanserijski dijagnostičar. Osnovnu školu je završio u Ljigu, gimnaziju u Gornjem Milanovcu i Valjevu. Medicinu je studirao u Beogradu i i postao lekar 1931.

Radio u Beogradu i Zemunu, a pred Drugi svetski rat rukovodio Domom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici u Beogradu. 1944 radi u vili Živković na obroncima planine Avale i zbegovima gde su se nalazila nezbrinuta deca iz Beograda.

Dr Živorad Pavlović
Foto: www.originalnapavlovicevamast.rs

Deca su tada, zbog nehigijene i teških prilika, bila u ranama i ojedima usled neodgovarajuće nege. To mu je bio podsticaj da 1947. godine po sopstvenoj recepturi stvori svoje životno delo i ponos naše farmakologije i medicine „Pavlovićevu mast“ a potom i „Pavlovićev puder“. Ubrzo su i druge apoteke u Beogradu prihvatile ovu recepturu, a zbog pokazane delotvornosti Fond zdravstva ju je u to vreme odobrio kao magistralni lek, pa su ga majke i roditelji dobijali besplatno. Takav tretman, Fond je imao do 1970.godine, a potom se u apotekama naplaćivala. Rasprostanjena je bila do tada u celoj Srbiji, kao i u tadašnjoj Jugoslaviji. U toku svog života dr Živorad Pavlović nije zaštitio svoju recepturu.

Potražnja za orginalnom Pavlovićevom mašću u narednom periodu od oko 25 godina, dovela je do toga da su različiti proizvođači, od državnih apoteka do privatnih malih manufaktura pokušavali da naprave “svoju” Pavlovićevu mast, ne držeći se početne recepture. Proizvođači surogata koji su pokušali da uštede na bilo kom sastojku ili da uključe nedovoljno kvalitetan sastojak, za rezultat su imali činjenicu izostajanja efekta primene masti.

U međuvremenu su se takođe pojavile mnoge strane i velike kompanije, koje su mamama ponudile različite proizvode, za istu namenu, negu odojčadi u regiji pelena, piše na zvaničnom sajtu proizvoda.

Dr Vojislav Pavlović
Foto: www.originalnapavlovicevamast.rs

Takvo stanje na tržištu podstaklo je sina Dr Živorada Pavlovića, dr Vojislava, takođe pedijatra, da zaštiti očevu recepturu i započne proizvodnju Originalne Pavlovićeve masti, krajem 1997.godine. Tome je prethodilo pokretanje patentne zaštite i zaštite žiga, kako u svim zemljama regiona, tako i na svetskom nivou, u Ženevi. Osnovano je preduzeće Laboratorija dr Pavlović, koje danas ima 15 zaposlenih i godišnje proizvodi 1.580.000 komada Originalne Pavlovićeve masti.

“Povratili smo poverenje, prvenstveno roditelja, svih koji su je voleli i ona je postala neizostavan deo potrepština svake porodice. Kvalitet, tradicija, poverenje reči su koje ukratko opisuju Originalnu Pavlovićevu mast. ”- rekao je jednom prilikom doktor Vojislav Pavlović.

U nastavku pogledajte zanimljivu animiranu reklamu za Pavlovićevu mast:

Delovi teksta preuzeti sa: https://www.originalnapavlovicevamast.rs/nasa-prica

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kako se šminkati tokom jeseni?

Sledeći članak

Kakav je novi miris modne kuće Poco Rabanne?

Ne propustite

Prirodno beli zubi – važni koraci za dentalnu negu

Osmeh je jedan od najlepših aksesoara koje možemo nositi. On odražava naše

Preporuka: Sveža i glamurozna šminka za proleće i leto inspirisana 1950-im

Proleće i leto su doba kada se svežina i glamur najbolje spajaju,

Arapski parfemi su nova opsesija, izdvojili smo najlepše

Samo kap parfema može da napravi malo čudo u našem životu. On