Foto: Pinterest/Anthony C. Vickers

“Crepeersice” – nova vrsta obuće sa čudnim poreklom

Početak
19/03/2024

Čuvena gumena cipela sa rebrastom platformom se vratila kao inspiracija za prvu kolekciju muške odeće kreativnog direktora Sabato de Sarna za Gucci, modnu kuću koja je do nedavno bila poznata po krznenim mokasinama, ali sada pijedestal dobijaju kripers, cipele koje kriju zanimljivu modnu priču.

Još pre nekoliko godina italijanska moda im je dala posebno mesto, kada ih je kuća Marni uvrstila u vrhunske komade nove kolekcije tokom 2021. godine. Međutim, njihovo stilsko poreklo pripada britanskim ulicama.

Priča počinje povratkom britanskih vojnika iz pustinja severne Afrike, posle Drugog svetskog rata. Naime, pokušavajući da zaborave strahote rata, opuštali su se u bordelima i klubovima Sohoa i Kings Krosa u neobičnim cipelama sa debelim đonom, izdržljivim i od kože.

Ubrzo su cipele dobile ime – Brothel Creeper. Imali su i slojeve koagulisanog lateksa (na engleskom je naziv takve gume Crepe rubber, otuda i njihov naziv), koji je proizvodila i snabdevala vojska za obuću namenjenu surovoj pustinjskoj klimi. Stoga su, po povratku u Veliku Britaniju, ove cipele postale neka vrsta uniforme za vojnike.

Prva kompanija koja je videla komercijalni potencijal ovih cipela bila je George Cox Footwear 1949. godine. Naime, predstavili su moderniju verziju ‘The Hamilton’, sa đonom od 4 do 6 centimetara. Gornji deo cipele je rađen od sjajne kože, dizajn je bio privlačniji i dopao se mladoj generaciji muškaraca koji su ga prihvatili uz tamnije blejzere i pantalone.

Ovaj komad ubrzo “odlazi na spavanje” i nije se pominjao u modi devedesetih godina. Ali konačno, ulazeći u novi milenijum, ponovo je postao drag mnogim kreativnim direktorima, pa su ih na nov način prikazale i osmislile modne kuće poput: Aleksander Vang, Chanel, Fenti, Puma, Prada, Gucci i mnoge druge.

Povratak ovog specifičnog rebrastog đona u kolekcije za narednu jesen, u okviru Nedelje muške mode u Milanu, potvrđuje da su Crepeersice kultni fenomen koji, uprkos stalnim promenama u modi, nastavlja da bude deo modne priče.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Teksas – simbol prolećne retro elegancije

Sledeći članak

Francuski rat sa brzom modom, na udaru poznati brend

Ne propustite

Ime Vojislav Jeremić oblikovalo mušku modu međuratnog Beograda

Najboljim od beogradskih krojača za gospodu smatran je veliki boem Vojislav Voja

Kako su u “ono vreme” modni listovi doprineli emancipaciji srpskih žena?

U srpskoj prestonici je dolaskom štampe i modnih magazina tokom 20. veka,

Istorijat – kako su kaiševi ugledali svetlost dana?

Kaiš ili remen je deo odeće, koji se nosi oko struka, preko