Foto: Pexels

Činjenice koje niste znali o Fridi Kalo

Početak
10/09/2022

Meksička umetnica Frida Kalo (Frida Kahlo) postala je poznata po svojim izuzetnim autoportretima, prožetim bolom kroz slike, strašću i smelim, jarkim bojama. Ne samo u Meksiku, već i širom sveta, hvaljena je zbog portretisanja žena, prenoseći fizički i emocionalni bol na svojim slikama.

Ona je imala problematičan odnos sa svojim mužem, umetnikom Dijegom Riverom, za koga se udavala dva puta. Ovo je samo mali deo detalja života koji fascinira ljubitelje ove umetnice.

U nastavku Vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o Fridi Kalo.

Želela je da se njen datum rođenja poklopi sa početkom Meksičke revolucije

Frida Kalo je rođena 6. jula 1907. godine u okrugu Kojoakan u Meksiko Sitiju, ali je često drugima govorila da je rođena tri godine kasnije, 1910-ih, kako bi ljudi direktno povezivali njeno rođenje sa početkom Meksičke revolucije.

Postala je oličenje meksičke kulture, posebno one autohtone, ali ni sama nije bila čistokrvna meksikanka. Njen otac, Karl Vilhelm Kalo, rođen je u Nemačkoj i imao je ili jevrejsku i mađarsku krv, kako Frida Kalo tvrdi, ili je pripadao staroj nemačkoj luteranskoj porodici. Majka Fride Kalo, Matilde Kalderon, bila je meksičkog i španskog porekla.

Frida Kahlo *gelatin silver print *Oct. 16 / 1932

Njena slika “Koreni” je najskuplje prodato umetničko delo u Latinskoj Americi

Frida Kalo je imala suštinsku ulogu u neomeksikanskom umetničkom pokretu koji se formirao u Meksiku sedamdesetih godina XX veka. Njenu umetnost nazivaju narodnom zbog njenih tradicionalnih elemenata, a ima i pojedinaca koji je nazivaju i nadrealnom. I sama je jednom rekla: ,,Misle da sam nadrealista. Nimalo. Nikada nisam slikala snove. Slikala sam svoju stvarnost.“

Godine 2006. u maju, njen autoportret ,,Koreni“ prodat je na aukciji za 5,6 miliona dolara, što je najveći iznos plaćen za rad latinoameričkog umetnika.

Lice Fride Kalo na novčanici

Meksička novčanica od 500 pezosa, jedinstvena je po tome što ima dva različita portreta, po jedan na svakoj strani. Na njima je poznati par Frida Kalo i Dijego Rivera – najpoznatiji umetnici i ličnosti zemlje.

Novčanica od 500 pezosa izdata je povodom obeležavanja 100. godišnjice Meksičke revolucije. Na njoj je sitnim slovima ispisan citat Dijega Rivere: ,,Kažu da revoluciji nije potrebna umetnost, ali umetnosti treba revolucija. Ovo nije istina. Revoluciji je potrebna revolucionarna umetnost.“

Postala slikarka posle incidenta

1925. godine, 17. septembra, Frida Kalo se sa svojom drugaricom Aleks vozila autobusom koji je udario u tramvaj. Bilo je potrebno više od godinu dana da se oporavi od nesreće.

Tokom rehabilitacije, Frida Kalo je napustila medicinsku školu i počela da slika. Njen otac je takođe bio umetnik i pozajmljivao joj je uljane boje i četkice, a majka je uredila poseban štafelaj kako bi njena ćerka mogla da slika dok leži u bolničkom krevetu i napravila ogledalo koje joj je omogućavalo da slika autoportrete.

Bila je majstor autoportreta

Tokom svoje karijere, naslikala je 143 slike, od kojih su 55 autoportreti. Umetnica je objasnila:

– Slikam sebe jer sam vrlo često sama i znam više o sebi nego o bilo kojoj drugoj osobi.

Njeni autoportreti često sadrže interpretacije fizičkih i psihičkih rana i smatraju se jednim od najboljih ikada naslikanih. Jedan od najpoznatijih je Autoportret sa ogrlicom od trnja iz 1940. godine.

Autoportret sa ogrlicom od trnja

Muzej Luvr je 1939. godine kupio autoportret Fride Kalo “Okvir”, i to je postalo prvo delo nekog meskičkog umetnika iz XX veka koje je kupljeno od strane međunarodno poznatog muzeja.

Uprkos takvom dostignuću, Frida Kalo je u XX veku bila uglavnom poznata samo kao supruga Dijega Rivere, za koga se udala 1929. godine.

U leto 2007. godine, najveća izložba Fridinih slika ikada održana je u Muzeju lepih umetnosti u Meksiko sitiju, posvećena 100godišnjici njenog rođenja. Iako je bila izložena samo dva meseca, oborila je sve rekorde posećenosti.

Foto: Pexels

Bila je biseksualka

Frida Kalo i Dijego Rivera imali su buran brak. Umetnicu su privlačili i muškarci i žene. Sa druge strane, Dijego Rivera je čak započeo aferu sa mlađom sestrom Fride Kalo, Kristinom, a Frida je bila besna kada je saznala. Par se razveo 1939. godine, ali su se ponovo venčali godinu dana kasnije.

Iako je drugi brak bio jednako buran, Frida Kalo je živela sa Riverom do smrti.

Imala je aferu sa osnivačem Crvene armije

Čuveni ruski revolucionar, osnivač Crvene armije, Lav Trocki, došao je iz Sovjetskog Saveza u Meksiko u potrazi za političkim azilom, gde je imao aferu sa Fridom Kalo. Umetnica je čak naslikala sliku pod nazivom ,,Autoportret za Lava Trockog” da obeleži kratkotrajnu ljubavnu vezu.

Slava Fride Kalo došla tek nekoliko decenija posle njene smrti

Frida Kalo je umrla 1954.godine, 26. jula, pošto je pre 20 dana proslavila 47. rođendan. Pre nego što je umrla, napisala je u svom dnevniku: ,,Nadam se da će biti srećan kraj i da se više neće vraćati. Frida.”

Iako se umetnica za života mogla pohvaliti značajnom popularnošću, svetsko priznanje je dobila tek nakon svoje smrti. Ako je ranije bila poznatija kao žena gospodina Rivere, sada je u centru pažnje, a gospodin Rivera u senci svoje supruge.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Bal u belom – Nikola Kulezić za 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄 o svom novom romanu

Sledeći članak

Da li je san koji želite vaš ili produkt onoga što se od vas očekujte? U knjizi Marije Jakić pronađite odgovor

Ne propustite

Zanimljiva životna priča Zdravka Pečara, jugoslovena koji je osnovao Muzej afričke umetnosti

U Muzeju afričke umetnosti, organizuje se izložba povodom trideset godina od smrti

Filmski bestseleri – romantična ostvarenja koja morate pogledati barem jednom u životu

Romantični filmovi su zasigurno jedni od favorita kada padne veče. Mi vam

Momenat iz Kana koji ste propustili: kako je pas završio na crvenom tepihu?

Pas Mesi bio je vidno srećan dok je šetao crvenim tepihom na