Foto: Pexels

Cena praćenja surovih standarda lepote koje postavlja današnjica

Početak
11/11/2023

Od davnina pa sve do danas industrija mode i lepote proizvodi i nameće surove, ali svilom umotane standarde, koje žene, htele ili ne, postepeno sve više usvajaju, cene i teže da dostignu. Kakav je u stvari svet koji gradi i kojim vlada modna imperija? Koja je cena za lepotu, koju plaćamo, ne samo u novcu, već u emotivnom smislu?

Da li je konačno došlo vreme da se ozbiljno zapitamo koliko patimo, kao žene u ovakvom svetu i da li smo spremne da zajedno evoluiramo prateći statističke činjenice, iskustva i savete, te tako kreiramo novi standard u kome smo srećne u svojoj koži?

Foto: Pexels

U kojoj meri su devojke pogođene ovim problemom?

Nakon sprovođenja manje ankete, došli smo do interasantnih rezulata na kojima se temelji ovaj članak. Naime, na pitanje: Da l ste zadoviljni svojim izgledom i da li za sebe smatrate da ste lepi?, 34 odsto ispitanika ženskog pola, različitih starosnih dobi odgovorilo je sa –NE.

Na prvi pogled pomislili bi ste da je statitstika ohrabrujuća i da devojke veruju u sebe, ali ostali odgovori ljuljaju ovu teoriju.

Na nešto drugačiju verziju ovog, prethodnog pitanja koja glasi: Da li ste pored svesti o svojim „nedostacima“ zadovoljni svojim izgledom i sobom, pa ne biste ništa menjali, jer vas upravo oni čine posebnim?, odgovor je bio pozitivan kod čak 73 odsto od ukupnug broja devojaka, što je ponavljamo, samo privid.

Suština problema leži u odgovorima na pitanja: Da li težite standardima lepote plasiranim u medijima i na internetu, od stane modne industrije? i Da li upoređujete sebe sa modelima iz magazina i influenserima?, na koja je 68 i 53 odsto devojaka glaslo za –DA. Teško je priznati, ali čini se da surovi standard koji nam se plasira vodi 1 prema 0 u odnosu na psihu i samopouzdanje devojaka, što potvrđuje i činjenica da više od 60 odsto ispitanica priznaje da često kritikuje sebe na osnovu fizičkog izgleda.

Međutim, na pitanje: Da li vam smeta kritika/komentar na račun fizičkog izgleda?, mišljena su podeljena – 50-50, pa iako se ovo može sagledati kao jedan pod pozitivnih aspekata ankete, ne sme umanjiti važnosti činjenice da je na pitanje: Da li sebi dajete za pravo da kometarišete druge devojke iz „realnog sveta“ na osnovu fizičkog izgleda?, 68 odstro devojaka odgovorilo sa –DA.

Bilo kako bilo, svako osećanje polazi unutar nas i ličnog (ne)zadovoljstva. Zato, budite lepe, negovane i prvenstveno, zadovoljne sobom baš takvima kakve jeste, što će dovesti do toga da prestanete sebe upoređivati sa drugim “savršenim” bićima.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Šta obuvamo tokom ove jeseni?

Sledeći članak

Kako se našminkati, a ostati prirodnog izgleda?

Ne propustite

Koje note parfema izabrati kada nastupe letnje vrućine? Imamo savršen izbor za vas

Tokom prolećnih i letnjih dana, obično proživljavamo mnoge nezaboravne životne trenutke, a

Donosimo odgovor na pitanje: koje su najbolje frizure i dužine kose za vaš oblik lica?

Ako želite da istaknete određene crte lica, poslušajte savete koje vam donosimo

Parfemi sa aromom jagode su pravi uvod u leto: donosimo vam najboljih pet po našem izboru

Složićete se da nije lako odoleti parfemu koji nas (diskretno ili izraženije)