Foto: Pexels

Bon appétit! Ako niste probali ova francuska jela, definitivno je vreme

Početak
09/02/2024

U svetu mode, Francuska je sinonim za eleganciju, šarm i besprekornu estetiku. Zašto bismo inače, kada govorimo o modi, odmah pomislili na Pariz? Ali ova zemlja bogate kulture ne nudi samo modu za oči, već i za stomak! Francuska kuhinja je neosporno jedna od najprestižnijih na svetu, savršeno se uklapajući u filozofiju “joie de vivre” – radost života.

Ako ste spremni – mi ćemo vas sprovesti kroz putovanje francuskih specijaliteta koji će zadovoljiti i vaša nepca i stomak, sa istim šarmom kao i Nedelja mode u Parizu.

1. Escargot – I puževi znaju nešto o modi! U svetu hrskavih bageta i primamljivih kroasana, escargot se izdvaja kao pravi modni statement. Ovi pažljivo pripremljeni puževi, posluženi sa belim lukom, peršunom i maslacem, predstavljaju vrhunac francuske gastronomije. Možda nije baš za svačiji želudac ljudima sa naših prostora, ali svi bi trebalo da probamo nešto novo, zar ne? Kao što dizajner stvara svoj potpis, escargot je jedinstveno francusko iskustvo koje će vas raspametiti!

Foto: Pexels

2. Coq au Vin – Petao u vinu? Kao što dizajneri biraju najfinije materijale, francuski kulinarski majstori biraju najbolje sastojke za pripremu ovog klasičnog jela. Piletina, crno vino, pečurke i crveni luk predstavljaju savršen spoj elegancije i tradicije. Ovo jelo je poput haute couture – sofisticirano, sa notama koje se stapaju i čine ovo jelo savršenim.

Foto: Wikipedia

3. Ratatouille – Duga na tanjiru: Inspirisana bojama i ukusima, ratatouille je poput modne revije na tanjiru. Vedro, šareno, sofisticirano! Ovo jelo od povrća – patlidžana, tikvica, paradajza, paprike i luka – jeste savršen balans između tekstura i ukusa. Francuski kuvari koriste razno povrće kako bi napravili raj za oči a onda i za stomak.

Foto: Pexels

4. Crème Brûlée – Elegancija karamele: Na samom kraju gastronomskog putovanja (a ceo naš spisak može biti jedan vaš obrok), crème brûlée je ona završnica na modnoj pisti. Aplauz za dizajnera. Ova kremasta poslastica s vanilom, prekrivena karamelom koja se topi u ustima, jeste slatki završetak jednog francuskog obroka. Ovaj dezert ostavlja svoj slatki pečat!

Foto: Pexels

Onako kako uživate u novim modnim trendovima, tako zakoračite u svet francuskih specijaliteta! U Francuskoj (koju savetujemo da posetite), hrana nije samo nužnost, osnovna ljudska potreba. Ona je umetnost koja oplemenjuje sva čula!

Bon appétit!

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Ljubav u laticama – romantična poruka koju nosi svako cveće

Sledeći članak

Podkast: era digitalnog medijskog konzumiranja

Ne propustite

Pričom putujemo u Turkmenistan i donosimo vam bizarne zanimljivosti o najzatvorenijoj državi na svetu

Turkmenistan je zemlja u središnjoj Aziji, poznata po svojim pustinjama, bogatstvu naftnih

Izdvojili smo stvari koje morate posetiti u Milanu ako ste ljubitelji mode i umetnosti

Milano je svoju svetsku slavu stekao najpre zahvaljujući modi, zatim se razvio i

Princeza Viktorija bila je kuma na venčanju kod Karađorđevića – ovo su detalji o švedskoj kraljevskoj porodici

Evropski kontinent utočište je par monarhija na čijim čelima se nalaze kneževi, vojvode,