Pexels

Anatomija muške cipele – kako ih odabrati i kombinovati

Početak
19/11/2022

Neohodno je posedovati kvalitetne i lepe cipele. Pored odela, one čine da se osetite poput pravih džentlmena. U našem vodiču ćemo pokušati da vam pomognemo na šta treba da obradite pažnju pri kupovini i kakve cipele treba nositi.

Pre nego što krenemo sa nabrajanjem osnovnih tipova cipela, prvo ćemo objasniti od kojih osnovnih delova se one sastoje. Postoje četiri komponente: vrh cipele, gornji deo cipele, zadnji deo cipele i đon. Postavljanje i konstrukcija ovih delova, određuje to kako će cipela izgledati kao finalni proizvod.

U nastavku upoznajte anatomiju cipele, ali i ono što svaki muškarac mora da zna – kako ih odabrati i kombinovati.

Muške Oksford cipele

Muške Oksford cipele su klasična i vanvremenska obuća i odlične za početak ovog vodiča. Svestrane su i mogu se nositi svakog dana, ali i kada su svečane prilike u pitanju.

Foto: Pexels

Kako izgledaju?

Najprepoznativljija karakteristika muških Oksford cipela je „sistem zatvorenih pertli“ (closed lacing system). Ovaj način izrade obuće pruža elegantnu siluetu i ističe konturu stopala.

Način nošenja

Muške Oksfordice su jako popularne zbog svog minimalizma i sposobnosti da se lako upari sagarderobom. Najčešće se izradjuje u svim nijansama braon boje, a zatim su najprodavanije one u teget, crnoj i zelenoj boji.

Izradjuje se od Nappa kože, a sve više se traže i od prevrnute kože.

Sjajne su ako Vam se dopada trend šarenih ili čarapa jarkih boja, jer odlično izgledaju u kombinaciji tradicionalnog i modernog. Za poslovnu varijantu se najčešće koriste braon i crne. Ipak savetujemo da u ovom slučaju obujete tamnu jednobojnu čarapu. Ako ih uparujete sa smokingom u obzir dolazi samo u crnoj boji sa sjajnim lakom.

Oxford cipele iz jednog komada kože

Ovo je varijacija klasičnog Oksforda.

Napravljen je od jednog komada kože, a ne od više komada prošivenih zajedno.

Ceo štos je u tome što ima samo jedan šav. Ovaj način šivenja daje elegantan i sofisticiran izgled. Samo da napomenemo da se ovaj način izrade smatra jednim od najzahtevnijih, iako na prvu loptu izgleda kao najjednostavniji.

Zato je rezervisan samo za vrhunske majstore i zanatlije sa puno iskustva.

Muške Derby cipele

Derby cipele su jako slične Oxford cipelama, ali se smatraju ležernijom varijantom i svrstavaju se u smart casual stil.

Ali razlika postoji, objasnićemo Vam.

Foto: Pixabay

Ona je deo svakog Italijana i teško je razumljiva strancima.

Ovo je izuzetno moćan koncept u Italijanskoj kulturi, gde je sve i svako podložan estetskoj kritici ili pohvali bilo da se radi o hrani, modi, arhitekturi…..

Sve ono što kažemo da samo Italijani mogu da naprave, a pri tom da mislimo na lepe stvari. Umetnost da i najjednostvanije stvari podignete na viši nivo i date prepoznatljiv šmek.

Kako izgledaju?

Iako su vrlo slične Oksfordicama, jer su im oblici jako slični, razlika postoji.

Ključna razlika je u tome što se Oksford cipele prave sa „sistemom otvorenih pertli“ (open lacing system).

Obično ima malo više šniranje sa manjim brojem rupica za pertle i lako se prilagodjava stopalu.

Ovaj model je za svaku preporuku ako imate viši ris ili šire stopalo.

Zahvaljujući sportskim korenima sa pravom možemo reći da su ovo komforne cipele za svaki dan.

Način nošenja

Apsolutno isto kao i Oxford obuću. Ipak imajte na umu da spadaju u ležerniju obuću i da ih možete nositi u svakoj casual ili smart casual varijanti. Ako možete izbegavajte sparivanje sa svečanim odelom, to nije baš najbolji izbor. Ali slažu se odlično sa elegantnijim farmerkama, Chinos pantalonama, džemperima, košuljama i sakoima.

Monk strap cipele

Kao što ste primetili ovaj model se razlikuje u odnosu na već pomenute po tome što nema pertle već ih menjaju kožni kaiševi koji imaju par rupica kako biste ih prilagodili obliku stopala.

Foto: Pixabay

Kako izgledaju?

Po konstrukciji su slične Oxford i Derby cipelama, a razlika je rešenje za šniranje.

To je ustvari jedan široki komad kože koji počinje sa unutrašnje strane cipele, prelazi preko risa i završava jednim ili dva kaiša sa metalnim kopčama koje služe za šniraje.

Način nošenja

Ovaj model je klasična alternativa za muške elegantne cipele na pertlanjei podižu lični stil na jedan viši nivo. Smatraju se vrlo svestranim jer ih možete nositi uz jeans i uz svečano odelo.

Nekad mogu biti veoma dominatne u odnosu na druge delove odeće i glavna zvezda trenutnog stajlinga.

Sigurno je da neće ostati neprimećeni. Izradjuju se od svih vrsta kože i često se metalne kopče za šniranje dodatno ukrašavaju ili im se menja oblik i boja.

Muške elegantne čizme

Muške elegantne čizme su ništa drugo nego produžena verzija Oxford cipela.

Foto: Pexels/Zura Modebadze

Kako izgledaju?

Podsećaju na Oksfordice i teško je primetiti da su u pitanju čizme ako nogavice nisu kraće.

Prave se razne varijante, broghe (zumbane), sa ukrasnim vezovima ili čiste bez ikakvih dodataka. Nema posebnog pravila već je sve ostavljeno na volju dizajneru i njegovoj inspiraciji.

Način nošenja

Koje su karakteristike bitne da bi ih klasifikovali kao muške čizme za odelo? Moraju biti glatke ili eventualno sa nekim minimalnim štepom ili perforacijom. Ne previše glomazne, već moraju da prate oblik stopala. Retko ćete naći ovaj model muških čizama sa debelim djonom, već će on biti tanji i po mogućnosti od kože (mada postoje izuzetci sa debelim djonom, ali su veoma retki).

Uglavnom se izradjuju u braon i crnoj boji zbog uklapanja sa odelom.

Osim ako niste stručnjak za stajlinge, znajte da su ove čizme izradjene od prevrnute kože sušta suprotnost onome što smo Vam do sada rekli o njima i da nikako ne idu na svečana muška odela.

Muške Chelsea čizme

Svoj preporod su doživele oko 1960 god. kada ih je promovisao čuveni Britanski bend The Beatles i nametnuo kao trend na svetskoj modnoj sceni.

Foto: Pixabay

Kako izgledaju?

One se uvek izradjuju u visini malo iznad gležnja i karakteristične su po elastičnim trakama sa spoljne i unutrašnje strane u obliku slova U.

Peta je niža, a vrh cipele ide u blagi špic. Zahvaljujući elastičnoj traci lako se obuvaju, a da pri tom nije ugrožena rafinirana silueta.

Nekad imaju neku perforaciju (broghe ili wingtip), ali po nama su najlepše bez ikakvih dodataka što doprinosi njenom prefinjenom izgledu, bez obzira na vrstu ili boju kože.

Način nošenja

Najbolje muške Chelsea čizme su one sa minimalističkim dizajnom jer kod njih i najmanji detalj, ako nije dobro promišljen, može da upropasti krajnji izgled.

Njihova jednostavnost ih zato svrstava u posebnu kategoriju obuće.

Savet, zavrnite farmerke ili pantalone da biste ih prikazali u pravom svetlu.

Ako ih nosite na odelo poželjno je da pantalone budu uže. Ako su pantalone malo šireg kroja treba izbegavati ovo vrstu čizama u takvoj kombinaciji. Jednostavno, ne idu jedno sa drugim.

Muške Chukka čizme

Ovo je pravi predstavnik muške poluduboke čizme. Ima samo tri rupice za pertle sa svake strane cipele i spada u red muške ležerne obuće.

Foto: Pixabay

Kako izgledaju?

U našem tekstu upoznajte anatomiju muških cipela pokušaćemo da Vam objasnimo.

Jednostavno, visina im je maksimalno do gležnja i imaju visoko šniranje sa svega tri rupice za pertle. Imaju blago zaobljen vrh, „sistem otvorenih pertli“ kao Derby cipele.

Njihova silueta je takva da može da se nosi na bilo koje casual pantalone, čak ih neki nose na bermude. Tradicionalno seizradjuju od meke prevrnute kože boje peska koja je standard za ove čizme.

Ali su sjajne i verzije u drugim bojama i vrstama kože.Postoji još kategorija pustinjskih čizama(dessert boots) koje su popularna i još ležernija verzija ovevrste muške obuće.

Način nošenja

Ako pomenemo muške casual čizme, ovo je prvi model koji nam pada na pamet.

One definitivno nisu za formalne prilike, mogu eventualno u kombinaciji sa nekim sportskim sakoom pod uslovom da nisu od prevrnute kože. Idealan model obuće namenjen urbanijim tipovima muškaraca.

Operske cipele

Najformalnije muške cipele. Samo za svečana odela!

Foto: Pexels/Sora Shimazaki

Kako izgledaju?

Operske cipele su neka varijacija mokasina, ali namena im je samo za svečana odela.

Vrlo su retke u prodavnicama i nećete ih često videti na ulici. Tradicionalno se izradjuju od lakovane crne kože visokog sjaja i uglavnom imaju dodatak platnene, gusto tkane, trake ili broš koji je ukrašen poludragim kamenjem (ovo je tradicionalna varijanta).

Način nošenja

Nisu tako popularne danas, ali ako obratite pažnju videćete ih u svečanim prilikama na ekstravagantnijim muškarcima koji su željni pažnje.

U principu ih nose samo modno osveštene osobe, a najbolje su u kombinaciji sa Tuxedo odelom zbog satenskih detalja na sakou.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Modna enciklopedija – kako su kaputi osvojili svet

Sledeći članak

Priča o braći Cartier – kako su lokalni brend pretvorili u jedan od sofisticiranijih?

Ne propustite

Da li ste se ikada zapitali ko stoji iza imena brenda Liu Jo?

Iako većina ljudi misli da je reć o kineskom brendu zbog imena

LA VIE EN ROSE iza kulisa modne revije brenda Tony Ward u Parizu

U raskošnom ambijentu hotela Potocki, prvog dana Nedelje visoke mode, u ponedeljak
Foto: Instagram/ @giorgioarmani

Giorgio Armani i njegovih 90 godina elegancije i luksuza

Danas slavimo 90. rođendan ikone italijanske mode, Giorgia Armania. Njegov život je