Foto: LA VIE EN ROSE

Putovanje kroz ljubav: Izložba kreacija Žan Pol Gotjea

Početak
12/04/2021

Pojedini misle da svet ne može doći u Beograd. Da smo zatvoreni za pojedine umetnosti i shvatanja i da prihvatamo isključivo samo naše. Međutim, Beograd je još jednom obradovao svoj narod. Po ugledu na najveće svetske muzeje, Muzej savremene umetnosti ugostio je jedno od najpoznatijih imena svetske dizajn scene – francuskog dizajnera Žan Pol Gotjea, čija je izložba po nazivom “Ljubav je ljubav: radost venčanja” imala priliku da dobije pažnju beogradske publike.

Ovaj francuz izložio je u beogradskom muzeju 38 venčanica visoke mode kreiranih od devedesetih godina prošlog veka, pa do 2020. godine.

Izložba kreacija nastala je kao “finale” izložbe Modni svet Žan Pol Gotjea: od trotoara do modne piste, koje je privukla više od dva miliona posetilaca u 12 svetskih gradova i tako oborila sve rekorde modnih izložbi. 

Kada budete preko puta kreacija, shvatite koliko su velike, nestvarne i nedotaknute “prvljavim rukama sveta” 

Spisak muzeja gde je izlagana kreacija:

Muzej lepih umetnosti u Montrealu, Muzej umetnosti Dalas, Muzej likovne umetnosti San Franciska, Fondacija MAPFRE u Madridu, Kunsthale u Roterdamu, Švedski centar za arhitekturu i dizajn u Stokholmu, Bruklinski muzej, Barbikan Centar u Londonu, Nacionalna galerija Viktorije u Melburnu, u Grand Palais-u u Parizu, Kunsthaleu u Minhenu…

Foto: LA VIE EN ROSE

– Oduševljen sam što sarađujemo sa Muzejem savremene umetnosti Beograd na ovom projektu koji ne samo što će biti prva izložba Žan Pol Gotjea u Srbiji, već i prva izložba visoke mode u tom Muzeju. Sada više nego ikad smatram da je ova izložba važna za snažnu socijalnu poruku slobode i tolerancije koju donosi. Ova premijera takođe označava kraj njegove karijere u svetu visoke mode i slavi način na koji je tokom pedeset godina pokazivao humor kroz svoj kreativni i provokativni rad, koji je otkrio humanističku viziju društva prigrlivši sve kulture i podkulture bez ikakvih tabua i osuđivanja da bi nas prikazao onakvim kakvi jesmo mimo mode – kaže kustos Tijeri Maksim Lorio.

Poseban ekskluzivitet beogradske postavke izložbe je svetska premijera čak osam Gotjeovih venčanica koje ranije nisu bile deo postavke. Dizajner je zahvaljujući mašti pružio novi izgled klasičnoj beloj haljini, preispitujući polne, etničke i verske konvencije. Ova izložba odražava Gotjeovu posvećenost borbi za ljudska prava i promoviše kulturnu raznolikost. 

Montrealski muzej lepe umetnosti je osmislio izložbu u saradnji sa studijom Makkinik& Bay. Lutke je obezbedio JoliCoeur International, a za njihovu animaciju zaslužni su Denis Marlo i Stefani Jasmin iz montrealske avangardne pozorišne kompanije UBU.

Organizovanjem izložbe koja visoku modu prikazuje kao vrhunsku savremenu umetnost beogradski Muzej savremene umetnosti našao se u društvu svetskih muzeja, poput njujorškog Metropoliten muzeja umetnosti, pariskog Luvra, Muzej savremene umetnosti MoMa i Muzeja Viktorija i Albert. 

Najbolji pokazatelj da izložbe visoke mode privlače sve veću pažnju muzejske publike je uspeh izložbe Kristijan Dior: Dizajner snova koja je zvanično postala najposećenija izložba u istoriji Viktorija i Albert muzeja i prevazišla ogroman uspeh izložbe Aleksandra Mekvina: Divlja lepota u Metropoliten muzeju umetnosti u Njujorku.

Foto: LA VIE EN ROSE

Izložba Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve bila je održana četiri meseca, od 28. novembra do marta 2021. godine, na petom nivou Muzeja savremene umetnosti Beograd.

NEWSLETTER

Sledeći članak

ŽELEO JE BRAK SA SVOJOM MAČKOM: Javne tajne Karla Lagerfelda, kontroverznog velikog oca mode

Ne propustite

Mirjana Marić – srpska Koko Šanel koja je “dovela” visoku modu na naše prostore

Mirjana Marić uvela je visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima ostavila

Stil o kojem se priča – modni izbori Jelene Đoković tokom trajanja Vimbldona

Za ljubitelje tenisa turnir na Vimbldonu predstavlja epicentar sportskih dešavanja, dok pobeda

Moda i Olimpijske igre u Parizu: predstavljena zajednička nit dve “discipline”

Moda kao najbitnija stavka francuske prestonice postavlja temelje za spektakularan prikaz zajedništva