Zvuci srca – jedini kafić bez cenovnika u Beogradu

Početak
24/03/2024

Naše malo, nekome znači mnogo – glasi rečenica kojom započinjemo današnji tekst posvećen onima koji su posebni.

Kada kažemo “posebni”, ne mislimo samo na njihovu različitost, već na to što upravo njihovo postojanje podstiče mnoge da shvate da smo zapravo, svi jednaki.

Humanitarna organizacija „Dečje srce“, kroz 23 godine postojanja, pruža podršku osobama sa smetnjama u razvoju, kao i njihovim porodicama. U okviru organizacije postoji i kafić – radionica Zvuci srca koji vode i u kojem rade osobe sa smetnjama u razvoju.

Ekipa magazina LA VIE EN ROSE bila je u kafiću “Zvuci Srca” na Vračaru, na adresi Čuburska 12, koji je prilikom našeg dolaska, bio ispunjen ljudima koji su uživali u jutarnjoj kafi. Shvatili smo, mnogima je važno da ulapšaju drugima dan.

No, želimo da se upoznate više sa ovim mestom. Kafić i radionicu “Zvuci srca” čini tim od 33 ljudi, od čega je 26 sa smetnjama u razvoju i svi su različitog obrazovanja, starosti, pola, individualnih radnih kapaciteta i veština. I upravo susret svih tih različitosti čini ih dinamičnim entitetom podložnim kontinuiranim promenama i uspesima.

U ovom kafiću ne postoji cenovnik, već je na svakom stolu postavljeno drveno srce u kojem gosti kafića mogu ubaciti novac, nakon popijene kafe – onoliko koliko žele da doniraju.

Zadesili smo se i na proslavi 6. godine postojanja Magične pošte Srbije (Udruženja koje magičnom poštom ulepšava dan deci sa smetnjama u razvoju uz pomoć ljudi širom Srbije) koja je upravo na ovom mestu podelila radost sa prisutnima.

Nakon srdačnog dočeka i vidnog raspoloženja zaposlenih, njihovoj sreći i besprekorne privrženosti poslu, možemo slobodno da preporučimo da umesto kafe u nekom obližnjem kafiću, vaš napitak popijete ovde i samo svojim dolaskom nekome ulepšate dan.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Fotografija muškarca iz Beograda 1962. govori o modi koja je nestala

Sledeći članak

Moderan ambijent u starom zdanju – vodimo vas u “Preko puta proleća”

Ne propustite

Kako su u “ono vreme” modni listovi doprineli emancipaciji srpskih žena?

U srpskoj prestonici je dolaskom štampe i modnih magazina tokom 20. veka,

“Slikaj sa psima” – sednete, slikate, udomite psa… i sve to uz čašu vina

Ako želite da provedete vreme sa svojim kućnim ljubimcem i u isto

Zaplovite Beogradom – spisak brodova za obilazak i razgledanje grada sa reka

“Beograd je najružniji grad, na najlepšem mestu na svetu”, govorio je nekada