/

Zvali su je „Madam butterfly“ – preminula prva japanska dizajnerka u svetu visoke mode

Foto: Image courtesy of Unknown press photographer, Public domain, via Wikimedia Commons

Čuvena japanska modna kreatorka, Hanae Mori poznata i kao „Madam butterfly“ preminula je u svom domu u Tokiju 11. avgusta, a sahranjena jeobavljena u krugu porodice, javili su lokalni mediji.

Imala je 96 godina.

Rođena u zapadnom Japanu 1926. godine, Mori je diplomirala na Tokijskom ženskom hrišćanskom univerzitetu. Otvorila je svoj prvi atelje iznad prodavnice rezanaca u Tokiju 1951. godine.

Godinu 1965. prikazala je svoju prvu kolekciju u Njujorku, pod parolom “Istok susreće Zapad”

Mori je bila prvi japanski, ali i azijski, dizajner koji se pridružio svetim redovima dizajnera visoke mode 1977.

Susret sa Koko Šanel, koja je hrabrila da uđe u svet visoke mode, tokom putovanja u Pariz 1960-ih opisala kao „prekretnicu“ u njenoj karijeri.

Ona je oblačila poznate ličnosti kao što su Grejs Keli i Nensi Regan, a tadašnja japanska princeza Masako – sada carica – nosila je venčanicu Hanae Mori kada se udavala za cara Naruhita 1993. godine.

Njena odeća, često sa printom leptira, takođe je bila popularna među poslovnim ženama. Kada je i sama počela da stvara ime u svetu mode, još uvek je bilo neobično da žena vodi posao, a još manje da je već poznata u svetu.

Njen dizajn se zasnivao na mešanju elemenata sa Istoka i Zapada, kao što su haljine sa inspirisanim kimonima. Takođe je kreirala pozorišne kostime za tradicionalno japansko pozorište Noh i Kabuki i predstavu „Madam Baterflaj“ 1985. godine.

Francuska vlada joj je uručila orden Legije časti 2002. godine. U januaru, dizajnerka se osvrnula na modnu industriju u kolumni za novine „Yomiuri Shimbun“.

– Moda je nešto što vas gura, daje vam hrabrost da raširite krila i omogućava vam da imate avanture – napisala je ona.

Morin muž, Ken Mori, umro je 1996. godine u pedesetoj godini života, a sada iza njih su ostala dva sina i dve njene unuke, Hikari Mori i Izumi Mori, koje se bave modelingom.

Odgovorite

Your email address will not be published.

Prethodni članak

Poslednja zlatna karika istinske mode koju dozvoljavamo da odnese vreme

Sledeći članak

Modne revije nekad i sad – šta se promenilo?

Poslednje od Moda