Foto: Verlet.fr

Vodimo vas u pariski kafe “Verlet” star 143 godine

Početak
30/10/2023

Ovaj kafe je jedan od retkih u Parizu koji nudi kvalitetnu, “domaću, sveže pečenu“ kafu.

Od 1880. godine kafe “Verlet” je postao važno mesto za prodaju kafe i čajeva, začina, kao i odabranog kandiranog voća. Te godine u ulici Saint-Honore 256, otvario je svoja vrata…

I od tada, sakog jutra, veliki metalni bubanj na visokoj temperaturi rotira se kako bi se ravnomerno “sagorela“ svetlo zelena zrna iz Amerike, Zapadne Indije i Afrike, odnosno dok se ne postigne savršenstvo zvano – Verlet kafa.

Miris ispunjava ceo komšiluk. Stanovi u blizinu snabdevaju se mlevenom kafom iz Verleta, još od 19. veka, kada su se čaj, kafa i topla čokolada nazivali egzotični vrući likeri. Godine 1921. kafe u ulici Saint-Honore je ostavljen u amanet mladom Avgustu Voehrleu. Mornar i uvoznik kafe iz Latinske i Centralne Amerike preselio se u Pariz da preuzme kontrolu nad ovom radnjom.

On “Verlet” obogaćuje još kvalitetnijim kafama, čajevima i začinima otkrivenim širom sveta. Strastven, stvorio je popularne mešavine kafe, nazvane „Haute Mer“ i „Grand Pavois“ u znak sećanja na svoja putovanja. On je takođe osmislio i elegantnu kafe-sobu u kojoj posetioci mogu gledati “izlog kafe” i uživati u tom mirisu dok ispijaju svoju sopstvenu.

August Voehrle / Foto: Verlet.fr

U Parizu, kafa, vođena svojim energičnim “osobinama”, postaje napitak velikih umova i filozofa, prati napredak društva, te podstiče i njegovo razmišljanje.

Foto: LA VIE EN ROSE

Avgust je u nasledstvo ovaj kafe ostavio svom sinu Pjeru, koji je 1960. godine zvanično preuzeo porodični posao.

Foto: LA VIE EN ROSE

Kafe “Verlet” je bio prva “kuća” koja je pržila i služila kafu od čisto mlevenog zrna u francuskoj prestonici.

Foto: LA VIE EN ROSE

Od 1990-ih, dalji naslednik Erik je očuvao Verlet. On je, kao i njegovi prethodnici bio strastven za pravljenje kafe sa retkih polja, kao i čajeva iz najboljih bašta… Krenuo je u potragu za izuzetnim proizvođačima i plantažama koje Verlet oduvek sledi (na Svetoj Heleni, Tajlandu, Burmi). , u Laosu).

Do dana današnjeg, Verlet je ostao autentičan po svežoj kafi, najboljeg ukusa, kao i enterijera kafea koji je identičan nekadašnjem. (fotografija ispod)

Foto: Verlet.fr

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Vila u kojoj je živeo Iv San Loren pretvorena u hotel

Sledeći članak

Prezime Ferrero i bogata istorija najprodavanijih slatkiša

Ne propustite

Male zavisti – šta je to toliko čarobno u jutarnjoj kafi?

Prva jutarnja kafa ima poseban miris, a svaka sledeća nam ne pruža

Odgovaramo na pitanje – koja je ključna razlika između pojmova antikvitet, retro i vintage?

Neupućeni ne prave razliku između pojmova antikvitet, retro i vintage (vintidž), ali

Da li ste znali da se najveći lavirint u Evropi nalazi upravo u našoj zemlji?

Viktor Igo je jednom reako: “Svako ko svakog jutra planira tok dana