VELIKI ARMANI: Slavni dizajner odlikovan najvišom italijanskom nagradom

Početak
27/11/2021

26. novembra, u Palazzo del Kuirinale u Rimu, Giorgio Armani primio je nagradu – Veliki viteški krst sa velikim kordonom. Kao najviša civilna čast Italije, ovo priznanje odražava i Aramnijevu šestodecenijsku karijeru u modnoj industriji i njegov status jednog od vodećih svetla u zemlji u modnim, životnim i luksuznim sektorima.

Na privatnoj ceremoniji u palati, koja služi kao jedna od tri zvanične rezidencije italijanskog predsednika Serđa Matarele, proslavljenom italijanskom dizajneru je posebno dodeljena čast za zasluge u modi i umetnosti.

– Ovo za mene ima posebno značenje – rekao je Armani nakon ceremonije i zahvalio predsedniku Italije od kojeg je i došla ova nagrada, jer kako je istakao, on nije samo šef države, već i čovek čije su vrednosti, otvorenost i dobrota neosporno visoki.

COURTESY OF GIORGIO ARMANI

Rođen je 1934. u gradu Emilija-Romanja u Pjaćenci. Armani je osnovao svoju prvu kompaniju 1975. sa svojim poslovnim i životnim partnerom, arhitektom Serđom Galeotijem. Dizajnerova minimalistička vizija opuštenog luksuza definisala je modu iz 1990-ih, kako zahvaljujući prepoznatljivoj lakoći koju je uneo u svoje muško krojenje, tako i nenaglašenom glamuru njegove linije visoke mode zbog koje je postao deo crvenog tepiha.

Poslednjih decenija, Armani se proširio na hotele, sport, enterijere i restorane. Gradeći novu potpunu viziju luksuznog brenda 21. veka, ovi poduhvati ne samo da su ga mnogo puta učinili milijarderom, već su takođe doprineli tome da Armani postane nadaleko poznat kao najuspešniji dizajner italijanskog porekla svih vremena.

Prethnodni članak

KAKO JE TOM FORD SPASIO GUCCI? Velika modna kuća bila na korak do propasti

Sledeći članak

Radionice “Sve o manekenstvu” vas mogu vinuti na svetske modne piste

Ne propustite

Upoznajte najmlađeg dizajnera na svetu – Max Alexander

Kao deca često maštamo o različitim poslovima kojima bismo voleli da se bavimo

Pozadina dizajna ove torbice će vas slatko nasmejati

Dodela SAG nagrada iliti nagrada udruženja filmskih glumaca održava se svake godine

Igor Todorović za LA VIE EN ROSE – “Revije su kod nas povod za izlazak, a najmanje prikaz tržišta”

Modna scena Srbije je, rekli bismo, nakon odlaska velikog kreatora Aleksandra Joksimovića,