Foto: Instagram/@mickeymouse

Sve je počelo od jednog miša: Kako su nastali Miki i Mini Maus?

Početak
21/02/2024

U srcu svakog detinjstva krije se poseban kutak rezervisan za Miki i Mini Maus, omiljeni animirani par koji je osvojio srca i duše širom sveta. Njihova priča nije samo bajka za mališane, već i čarolija koja je ostavila neizbrisiv trag kroz generacije.

Put do stvaranja Mikija i Mini Maus bio je ispunjen maštovitošću i neizmernom ljubavlju prema animaciji. Rođeni iz pera čuvenog Volta Diznija, ovi neodoljivi likovi prvi put su se pojavili pred publikom 1928. godine u crtanom filmu “Parobrod Vilija”. Taj istorijski trenutak označio je početak ere animacije i stvaranje jednog od najpoznatijih brendova u svetu zabave.

Sam Dizni je dobio inspiraciju za Mikija Mausa tokom 1920-ih, dok je radio za distributersku kuću u kojoj je izgubio prava na svog prethodnog junaka, Osvalda (Oswald the Lucky Rabbit). U tom teškom periodu, Dizni je stvorio novog junaka, crnog miša sa velikim ušima, čija su nevina radost i hrabrost odjekivale kroz njegove crteže. Taj miš postao je Miki, simbol optimizma i izdržljivosti u teškim vremenima.

Dok je Miki Maus brzo postajao svetski poznat, Mini Maus je ušla u Diznijev svet nekoliko godina kasnije. Njena prva pojava bila je 1929. godine u crtanim filmovima, unoseći nežnost i ženstvenu toplinu u priču. Njihova ljubavna priča, iako ispričana bez reči, postala je simbol harmonije i sreće u animiranom svetu.

Nostalgija koja prati Mikija i Mini Maus nije samo sećanje na detinjstvo. Ona je emotivno putovanje koje nas vraća u vreme bezbrižnih trenutaka, kada smo prvi put sa oduševljenjem gledali crtaće i sanjarili o čarobnim svetovima. Ovi likovi nisu samo crtani junaci, oni su deo svetske kulturne baštine i istorije zabave. Dok gledamo Mikija i Mini Maus kako plešu i smeju se na ekranu, osećamo toplinu nečeg poznatog i dragocenog. Nostalgija koja nas obuzima nije samo odraz prošlosti, ona je podsećanje na vrednosti poput ljubavi, prijateljstva i hrabrosti, koje su uvek aktuelne, bez obzira na godine koje prolaze.

Iako su Miki i Mini Maus postali centralne figure crtaća, ne smemo da izostavimo i njihovo šarmantno društvo koje je obogatilo njihove avanture. Miki Maus, hrabar i vedar, predvodnik je ove simpatične družine. Uvek u pratnji svog vernog prijatelja Paja Patka, čije su nespretnost i neretko nerviranje Mikija često bili izvor smeh, tako je Miki postao simbol optimizma i izdržljivosti. Takođe i njihov prijatelj Šilja, veseli pas čije ime kada se prevede sa engleskog znači glupan, predstavljen kao malo manje inteligentan na svoj sopstven i neodoljiv način  donosio je dodatnu dozu šarma i komičnosti u njihove svakodnevne situacije. Ne smemo zaboraviti ni Plutona, Mikijevog kućnog ljubimca. Iako su svi likovi u crtaću dobili ljudske osobine jedino je Pluton ostao ono što zapravo jeste, običan pas.

Društvo se širilo i na ljubavnu sferu, kada je Mini Maus postala deo Mikijevog sveta. Njena prisutnost, zajedno sa Patom, doprinela je dubini i raznolikosti priča. Pata, Pajina devojka, vesele naravi i bliska prijateljica Mini, donela je humor i radost u svakodnevne dogodovštine. Svi su oni zajedno stvarali čaroban svet pun smeha, avantura i prijateljstva i zato su dobili naziv Nezaboravna šestorka jer bez svih njih zajedno crtać ne bi bio isti.

Tako su Miki i Mini Maus i njihova družina, postali više od animiranih likova – postali su simbol večne radosti i čarolije detinjstva. Njihova priča podseća nas da nikada ne zaboravimo čuda koja smo doživeli kao deca i da očuvamo taj deo sebe koji se smeje, mašta i voli s lakoćom detinjstva. Sve je počelo sa jednim mišem a nastavilo se stvaranjem imperije koja će zauvek imati posebno mesto u srcima kako dece tako i odraslih. Ukoliko želite da saznate još više o samom nastanku Mikija možete pogledati i dokumentarni film snimljen 2022. godine, Mickey: The Story of Mouse.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Katarina Velika – najveća Ruskinja u istoriji

Sledeći članak

Prođite sa nama kroz najluksuzniji hotel u Londonu

Ne propustite

Nezaboravan dan u prirodi – najbolje ideje za piknik

Piknik je idealna prilika da se odmorite od svakodnevne gužve i uživate

Koje cveće je najbolje saditi u aprilu? Imamo odgovor

April je idealno vreme da obavite pripreme za novu cvetnu sezonu u

Znamo kako da uredite fotografije za estetičan Instagram feed

U digitalnom dobu, Instagram je postao nezaobilazna platforma za izražavanje i deljenje