Foto: Pinterest

Svaki čovek je tvorac svog zdravlja ili svoje bolesti: Poslušajte savete za detoks tela i duha

Početak
16/03/2022

Piše: Sara N.

Većina nas se zimi opusti i u svoj organizam unese tone i tone rafinisanog šećera i loših masti. Kada proleće pokuca na vrata tražimo magični štapić koji će nam ukloniti masne naslage koje su se nagomilale tokom cele zime. Čitamo razne članke koji govore o napicima pomoću kojih ćemo smršati preko noći. Ispijanje jednog napitka neće pomoći u tome. Proleće je idealno godišnje doba za započinjanje nečeg novog. Vreme je da sedenje za računarom zamenite šetnjama u prirodi. Uz nove ideje će se izroditi i nove navike. U redu je da u nekom momentu radite detoks organizma i duha, ali ništa ne treba raditi naglo. Dajte vremena svom telu i duhu da se naviknu na postepene promene.

Detoks organizma:

Detoks organizma ili detoksikacija organizma jeste način da se iz tela izbace svi toksini koji su se zadržali u organizmu. Sam proces detoksikacije traje kraće ili duže u odnosu na vrstu ishrane i samog detoksa.Prilikom detoksa uglavnom se unose samo sokovi od sveže isceđenog  voća i povrća, ali isto tako možete da unosite što više hrane bogate vlaknima i vitaminima.Organizam je veoma kompleksan i sam je u stanju da napravi veliko čišćenje, ali živimo u svetu gde stres, zagađenje vazduha i nezdrava hrana imaju ogroman uticaj na nas. Da bismo pomogli sebi i svojim organima (srcu, jetri, crevima, koži, bubrezima, limfnom sistemu i krvi) moramo da preuzmemo svoj život u svoje ruke.

Saveti za detoks na zdrav način:

Unosite dovoljnu količinu tečnosti u organizam.°U svoj organizam unosite zdravu hranu i piće.°Vodite računa o unosu šećera i nezdravih masti.°Raspitajte se u zdravoj hrani i ispitajte njeno poreklo.°Ishranu bazirajte na organskim proizvodima.°Čitajte knjige( knjige o samopomoći, popularnu psihologiju ili bilo koji žanr koji vam prija i pruža vam osećaj opuštanja)

“Svaki čovek je tvorac svog zdravlja ili svoje bolesti” – Buda

Detoks duha:

Uz čišćenje organizma dolazi i čišćenje našeg uma. Toksini ne truju samo naše telo već dušu i um. Postoji mentalno čišćenje koja je veoma važno. Kod detoksa našeg uma je najvažnija organizacija. Organizacija je zaista bitna ali mora da bude u skladu sa našim mogućnostima. Bitno je da se veza sa prirodnom ponovo obnovi. Trebalo bi što više vremena provoditi u prirodi da bi smo našem mozgu pružili odmor. Psihoterapeuti širom sveta preporučuju vežbanje jer ono redukuje stresi i kontroliše emocije. 
Detoks započnite kada budete spremni i slušajte svoje telo i i signale koje vam šalje. Radite korak po korak i svakog dana ćete biti bliže cilju.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Pet unikatnih gradova u Americi

Sledeći članak

Povratite energiju i ojačajte telo: Tijana Milaš otkriva put do pozitivne promene

Ne propustite

U susret Olimpijskim igrama donosimo vam spisak kraljevskih predstavnika na ovoj manifestaciji

Pored toga što nose titule vojvoda, vojvotkinja, princ ili princeza, mnogi plemići
Naomi Campbell, BMW

Visoka moda i automobili: BMW predstavlja model inspirisan Naomi Campbell

Ako ste se nekada zapitali kakav uticaj jedna moćna i prelepa žena

Najmisterioznija britanska princeza: od kontroverznih izjava do gneva naroda

Britansko plemstvo broji mnoštvo članova od kojih mnogi često pune naslove medija