Foto: Pinterest

STRIJE: Seksi simbol savršeno nesavršene kože

Početak
06/03/2022

Često nam dođe da zbog nekih naših ‘nedostataka’ iskočimo iz spostvene kože. Što više pažnje obraćamo na taj naš takozvani problem, on nam se čini sve većim i većim i stičemo utisak da ga aspolutno svako oko nas primećuje, ili čak vidi našim očima. To može dovesti do manjka samopouzdanja, ograničenja u oblačenju i konstantne nesigurnosti u sebe i svoje kvalitete. Strije mogu biti jedan od tih problema. Da li su one zapravo zaista tako strašne?

Strije su dugačke, uske linije koje se javljaju na koži zbog njenog naglog rastezanja. Najpre se vide kao plave, ljubičaste, crvene ili smeđe prugice, u zavisnosti od kože, a zatim izblede i postaju svetlije od kože. Žene su podložnije strijama od muškaraca.

Javljaju se u trudnoći, zbog povećanja ili naglog gubitka težine, u pubertetu. Ne predstavljaju opasnost po zdravlje. Mogu se javiti na stomaku, butinama, kukovima, grudima, nadlakticama, pa čak i na donjem delu leđa. Čak 50% žena u trudnoći na stomaku dobije strije.

Nakon nekog vremena, strije mogu postati neprimetne, ali to zahteva duži period.

Mnoge devojke zbog njih izbegavaju kupaće kostime, haljine, kao i neke komade letnje garderobe. Zbog nesigurnosti kako strije utiču na izgled kože, često dolazi i do pada samopouzdanja kada je u pitanju atraktivnost i privlčanost potencijalnom partneru.

Ali da li zaista muškarci obraćaju toliko pažnje na njih? Poneka urasla dlaka, čest kompleks oko nekog nazovimo nedostatka na licu ili telu – samo je nama katastrofa. Pored sklopa ličnosti i fizičke atraktivnosti, mali nedostaci, koje, uzgred, svi mi imamo, su toliko minijaturni da se ne primećuju. Čar je u nesavršenosti.

Strije su tako postale simbol savršene nesavršenosti na koži. Većinski procenat muškaraca je u anketama o strijama odgovorio kako im ne smetaju, ne kvare sliku i fizičkom izgledu i negovanoj koži, a mnogi od njih su rekli kako su strije zapravo seksi simbol prirodne kože. To što na koži postoje strije ne znači da ona nije negovana, već da je jednostavno produkt prirode i na nju utiču određeni činioci koji su takođe sasvim prirodni za ljudsko telo. Devojke, ako muškarcu zasita smeta par srebrnih linija na vašoj koži, zapitajte se da li je zaista problem u vašoj koži, ili on tražeći vaše nesavršenosti pokušava da ignoriše svoje.

Foto: Pinterest

Otklanjanje strija

Zahvalnije je pričati o prvenciji strija, nego o njihovom lečenju, jer preparati za uklanjanje strija mogu dati primetan efekat, ali ih, nažalost, ne mogu potpuno ukloniti. Neke terapije kod kuće mogu pomoći u smanjenju vidljivosti strija, iako one retko potpuno nestanu. 

Terapija, uključujući lokalne tretmane, ima za cilj da poveća proizvodnju elastičnih vlakana i kolagena, smanji zapaljenje, smanji crvenilo, otok i iritaciju u crvenim prugama, poboljša hidrataciju.

Masaža može pomoći u smanjenju strija na grudima pojačavanjem cirkulacije u tkivu dojke i stimulacijom rasta ćelija i tkiva.

Za masažu dojke:

  • koristite vrhove prstiju
  • primenite blagi pritisak kružnim pokretima koji se ponavljaju
  • ponavljati svakodnevno

Preporučuje se i masaža bademovim uljem.

U nezi kože sa strijama se preporučuje i badem, kakao puter, maslinovo ulje, vitamin E.

Foto: Pinterest

Prevencija

Strije se ne mogu uvek sprečiti. Međutim, sledeći koraci mogu pomoći da se smanji rizik od njihovog nastanka:

  • Održavanje optimalne težine
  • Jedite uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima i mineralima. Konzumiranje odgovarajuće količine vitamina A i C može pomoći u održavanju kože, kao i minerala cinka i silicijuma.
  • Ciljajte na sporo i postepeno povećanje telesne težine tokom trudnoće.
  • Polako gubite kilograme, bez ekstremih dijeta.
  • Pijte šest do osam čaša vode svakog dana.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Tajna prirodne lepote Dženifer Lopez

Sledeći članak

Monika Beluči odgovorila – zbog koga se žene zapravo sređuju?

Ne propustite

Izdvajamo nekoliko razloga zbog čega nije dobro nositi šminku svaki dan

Zbog određenih ideala o lepoti koji su nametnuti ženama, postalo je nezamislivo

Tri najvažnija slova leta – SPF i šta sve morate da znate o zaštiti od UV zračenja

Biti na odmoru ne znači nužno da po svaku cenu treba da

Džulija Roberts nije više zanosna crvenokosa: glumica prešla u plavuše

Džulija Roberts opredelila se za plavu boju kose i svoj prepoznatljivi crvenokosi