Foto: Instagram/@schiaparelli

Šta smo naučili o visokoj modi tokom Schiaparelli revije u Parizu?

Početak
25/06/2024

Modna kuća Schiaparelli iz sezone u sezonu postavlja nove standarde i edukuje o tome kako revije visoke mode treba da izgledaju. To nije naše subjektivno mišljenje, već mišljenje mnogih koji su makar jednom prisustvovali ovom modnom spektaklu.

Revijom Schiaparelli Haute Couture za jesen 2024. otvorena je Nedelja visoke mode u Parizu, okupivši brojna poznata lica. Revija je nazvana Feniks, a ime se odnosi na trenutak kad je Elsa Schiaparelli, obučena u perje, odala čast velikoj balerini Anni Pavlovoj.

Fokus revije, na kojoj smo mogli da vidimo svilene i vunene haljine sa ramenima u vidu krila, jeste bilo perje. Kolekcija je prikazana u podrumu hotela Solomon de Rothschild, koji je podsećao na crnu kutiju, sa debelim tepihom i samo tri ogromna lustera kao detalj.

Ako ne znate šta znači “visoka moda”, samo pogledajte neku od revija modne kuće Schiaparelli. A šta zapravo znači ovaj termin, pročitajte u nastavku.

Haute Couture Fashion Week (Nedelja visoke mode) održava se dva puta godišnje u Parizu. U januaru za kolekcije proleće-leto i u junu/julu za kolekcije jesen-zima. Tridesetak modnih kuća pokazuje svoje izuzetne kreacije koje svedoče o pravoj zanatskoj veštini i doprinose njihovom međunarodnom uticaju.

Koja su pravila tokom Haute Couture u Parizu?

Dva puta godišnje, modna kuća je dužna međunarodnoj štampi predstaviti reviju od najmanje 50 modela visoke mode. Sedmice visoke mode obično izbegavaju bilo kakvu vezu sa revijama konfekcije, iako ih predstavljaju iste kuće.

Prema Pariškom sindikatu visoke mode, haute couture proizvodi moraju biti ručno izrađeni, ne manje od 70%. To se uglavnom postiže upotrebom veza. Svi proizvodi su sašiveni od tkanine specijalno za njih, koja je izuzetno skupa i visokog kvaliteta. Zato je visoka moda tako skupa. Svaka modna kuća ima osoblje zanatlija, čiji broj mora biti najmanje 20 ljudi. Zahvaljujući radu ovih vrhunskih stručnjaka izrađuju se unikatne čipke, nabori, nakit, dugmad, nakit i drugi dodaci. Kreiranje jedne haljine ili kompleta može potrajati otprilike 100-150 sati intenzivnog rada.

Za izradu večernje haljine sa vezom potrebno je nekoliko hiljada sati ručnog rada.

Više o visokoj modi pročitajte na OVOM LINKU.

Foto: Instagram/@schiaparelli

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Posle Milanske nedelje muške mode, selimo se u Pariz i izdvajamo najvažnije vesti sa iste

Sledeći članak

“Gde je visoka moda?” Dior dobio oštre kritike na račun najnovije kolekcije

Ne propustite

LA VIE EN ROSE iza kulisa modne revije brenda Tony Ward u Parizu

U raskošnom ambijentu hotela Potocki, prvog dana Nedelje visoke mode, u ponedeljak

Rezime: Najbolje revije sa Nedelje visoke mode u Parizu, najvažnijeg događaja u modnom kalendaru

Nedelja visoke mode u Parizu, poznata kao Paris Haute Couture Fashion Week,

Chanel kolekcija visoke mode na koju bi i Coco bila ponosna: predstavljeni glamurozni komadi

Ono što je čuvena kreatorka Coco Chanel želela da postigne svojim kreacijama,