/

Šta je zajedničko Ajfelovom tornju i Kipu slobode?

Najpoznatiji američki simbol je skulptura “Sloboda koja osvetljava svet”. Mnogi znaju da je poklon Francuske, ali malo ko zna koja je država još učestvovala u njegovom stvaranju, doduše indirektno.

Takođe iz članka koji smo pripremili za vas možete saznati neke zanimljive činjenice vezane za izgradnju, instalaciju i rad statue. Takođe i imena onih koji su uložili mnogo truda u stvaranje spomenika.

Foto: Wikipedia/Public domain

Istorija

Francuska je 1876. odlučila da pokloni nešto za stogodišnjicu nezavisnosti SAD. Bile su potrebne godine da se prikupe sredstva za ovu ideju. U tome su učestvovali Francuzi i Amerikanci.

“Lady Liberty” u ruci drži ploču na kojoj je latiničnim slovima ispisan datum “4. jul 1776. godine” (Dan nezavisnosti) Godine 1883. kipu je posvećen sonet Eme Lazara “Novi Kolos”. Linije s nje urezane su na ploči 1903. godine i pričvršćene na postolje skulpture.

Stvaranje

Priča je počela odlukom Francuske da ovo delo poveri vajaru Frederiku Augustu Bartoldiju. Nadalje, zemlje su se složile da će postolje graditi američke snage, a skulpturu – Francuzi.

Kakva je povezanost sa Ajfelovim tornjem?

Poznati Ajfelov toranj u Parizu koji je konstruirao Gustav Ajfel, francuski arhitekta i konstruktor, čija je firma učestvovala u izgradnji znamenitosti Njujorka, konstruisao je čak i masivni čelični okvir na Kipu slobode. Neki izvori tvrde da se unutar same statue nalaze delovi korišćeni za izgradnju Ajfelovog tornja.

Izgradnja Kipa slobode završena je 1884.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Poslednje iz kategorije