Sećanje na Levi Štrausa – odeća, filantropija i vizija

Početak
26/02/2024

Levi Štraus, rođen 26. februara 1829. godine u Bavarskoj, Nemačka, bio je čovek čija je vizija ostavila neizbrisiv trag u svetu mode. Poznat po stvaranju prvih farmerki koje su postale simbol američkog stila, Štraus je postao neosporni lider u evoluciji odevanja od skromnih početaka do globalnog fenomena.

Foto: Pinterest/@levisbrand

Levi je emigrirao u Sjedinjene Američke Države 1847. godine, tražeći bolji život u vreme zlatne groznice. Njegova avantura započela je kao prodavac platna i tekstila u San Francisku. Tokom 1850-ih, zajedno sa krojačem Džejkobom Dejvisom, Štraus je patentirao inovaciju koja će promeniti modnu scenu zauvek – farmerke sa zakovicama.

Foto: Pinterest/@cooperhewitt

Ove pantalone, poznate i kao “Levajse“, postale su neizostavan deo američke radničke garderobe tokom zlatne ere industrijske revolucije. Levi Strauss & Co. osnovana je 1853. godine, postavši prepoznatljiv brend koji je odražavao izdržljivost i praktičnost.

Levi Štraus je ne samo ostavio nasleđe u svetu mode već i u srcima ljudi. Njegova humanost i filantropski rad bili su poznati, doprinoseći zajednicama u kojima je živeo. Njegovo sećanje nije samo vezano za denim, već i za velikodušnost kojom je delio sa drugima.

Tokom decenija, brend Levi’s je uspešno evoluirao, prateći promene u modi i društvu. U 20. veku, Levi’s farmerke postale su simbol bunta i nekonvencionalnosti tokom 60-ih i 70-ih godina, noseći poruku slobode i individualnosti. Danas, Levi Štraus ostaje relevantan kao ikona mode. Njegovo nasleđe se ne ogleda samo u klasičnim farmerkama, već i u raznovrsnom asortimanu odeće, obuće i dodataka. Brend je prepoznat po održivosti i društvenoj odgovornosti, čime je dodatno naglasio svoju globalnu ulogu.

Levi Štraus je preminuo 1902. godine, ali njegovo ime živi kroz neiscrpnu inspiraciju koju pruža svetu mode. Od radničke uniforme do ikone stila, Levi’s je neizostavan deo modnog pejzaža, ostavljajući neizbrisiv trag u istoriji oblačenja i sećanju na velikog vizionara. Zahvaljujući ovom velikom vizionaru danas imamo omiljeni modni komad svih generacija – džins.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Modne igrarije brenda MSCHF – Kako su četiri torbe spojili u jednu?

Sledeći članak

Minimalizam i visoka moda na dodeli SAG nagrada

Ne propustite

Bile isključivo deo donjeg veša – kako su nastale majice?

Majice – neizostavan deo garderobe za svakodnevno korišćenje i uklapanje u različite stilove

Istorija bikinija – dan kada je Louis Reard napravio modnu revoluciju

Međunarodni dan bikinija, koji se proslavlja svake godine u julu, obeležava godišnjicu

Da li znate kako je preplanula koža postala popularna zahvaljujući Coco Chanel?

Ranije bela koža je bila znak da ste deo viskog društva i