/

Preminula modna kreatorka Vivijen Vestvud

Foto: The Guardian News Printscreen

Modna kreatorka Vivijen Vestvud umrla je u svojoj 82. godini života.

U objavi na Tviteru, njena modna kuća je rekla da je umrla „mirno i okružena“ svojom porodicom u Claphamu, u južnom Londonu i da su svetu potrebni ljudi poput Vivijen da naprave promenu na bolje.Modna karijera Vivienne Westwood počela je 1970-ih pank eksplozijom, kada je njen radikalni pristup urbanom uličnom stilu osvojio svet. Nastavila je da uživa u dugoj karijeri prožetoj nizom trijumfalnih revija na modnim pistama u Londonu, Parizu, Milanu i Njujorku.

Ime Westwood postalo je sinonim za stil i stav, čak i kada je pomerala fokus iz godine u godinu. Njen domet je bio ogroman i njen rad nikada nije bio predvidiv, prenela je agencija AP. Agencija dodaje da se činilo da je prevazišla modu, sa svojim dizajnima prikazanim u muzejskim zbirkama širom sveta.

Izdvajala se po ekscentričnom stilu i koristila svoju poziciju da lobira za ekološke reforme.

Dame Vivienne Isabel Westwood rođena je 8. aprila 1941 u gradiću Tintvisl u Engleskoj.

Vestvud je stekla ime svojim pank stilovima i stilovima novog talasa 1970-ih i nastavila da oblači neka od najvećih imena mode.

Vestvudova je otvorila četiri prodavnice u Londonu i na kraju se širila širom Britanije i sveta, prodavajući sve raznovrsniju robu. Prodajom svoje robe imala je uticaj da i tako promovisala svoje političke ideje. Imala je kampanje za nuklearno razoružavanje, klimatske promene i davala je podršku grupama za ljudska prava.

Vestvud je postala istaknuta na modnoj sceni 1970-ih, svojim androginim dizajnom, majicama sa sloganom i nepoštovanjem prema establišmentu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Poslednje iz kategorije