Foto: 1958. (Reporters Archivi)

Preko noći postao najpoznatije lice u modnom svetu: Ko je bio Iber de Živanši?

Početak
23/02/2023

Grof Iber Džejms Marsel Tafin de Živanši, kako mu je glasilo puno ime, bio je cenjeni dizajner, osnivač luksuzne modne kuće Givenchy koja je danas rasprostranjena širom sveta. Godine 1952., po osnivanju, lansirao je svoju prvu kolekciju Les Separables sa suknjama i puf bluzama napravljenim od sirovog pamuka.

Živanši je postigao priznanje kritike časopisa Vogue koji je pohvalio njegovu “sjajnu prvu kolekciju” 14. kolekcija je uključivala bluzu Betina, belu košulju nazvanu u čast Betine Gracijani, koja je tada naslikana u jednom od radova Renea Gruaua (ilustrator). Magazin Njujork tajms objavio je članak pod naslovom „Zvezda je rođena“, a Figaro je takođe napisao članak u kome se navodi da je „U jednoj noći Iber de Živanši postao jedno od najpoznatijih lica mode sa svojom prvom kolekcijom“.

Foto: Pinterest/Carol Farrow

Modeli kao što su Odri Hepbern, Suzi Parker i Dorijan Li postali su muze kuće.

Odri Hepbern u filmu “Doručak kod Tifanija” nosi šešir koji je specijalno za priliku filma dizajnirao Živanši:

Foto: Wikipedia/Public domain

Što se tiče inovacija, koristio je sirovi pamuk sličan papiru kako bi kreirao svoje šik i ležerne kolekcije. Godine 1954. Živanši je predstavio prvu košulju (koja je evoluirala u haljinu 1957.) Bio je prvi dizajner visoke mode koji je kreirao luksuznu konfekcijsku liniju odeće, pod nazivom „Univerzitet Živanši“, koja se proizvodila u Parizu korišćenjem mašina uvezenih iz Sjedinjenih Država.

Balensijaga i Živanši

Godine 1956. Kristobal Balensijaga i Iber de Živanši predstavili su svoju kolekciju u Njujorku tokom dobrotvorne gala gala akcije za pomoć američkoj bolnici u Parizu.

Proširenje

Godine 1969. Živanši je pokrenuo svoju modnu liniju za muškarce, “Givenchy gentleman”. Butik je otvoren u novembru na Aveniji Džordža V. Po savetu Kristobala Balensijage, Živanši je poradio na svojim licencama 1970-ih, kako bi zaštitio kolekcije visoke mode. Tokom ovog perioda, kuća Živanši je usmerila svoje aktivnosti na proizvodnju cipela, nakita, kravata, posuđa, tapacirunga i kimona. Živanši je izabran za dizajna enterijera Hilton hotela širom sveta, pa čak i automobila. Takođe, izabran je za ličnost i za najelegantnijeg čoveka 1979. godine.

Godine 1982. retrospektivu kojom je predsedavala Odri Hepbern organizovao je Modni institut za tehnologiju iz Njujorka.

Sledeće godine Iber de Živanši je imenovan Vitezom Legije časti, a 1985. godine Žak Lang, francuski ministar kulture, dodelio mu je Oskara tokom proslave u Operi u Parizu, posvećenog umetnosti elegancije.

Odlazak Ibera de Živanšija

Godine 1988. Živanši se pridružio kompaniji LVMH Moet Henesi Luj Viton. Napustio je kompaniju 1995. godine. Nasledili su ga različiti mladi britanski kreatori uključujući Džona Galijana, Aleksandra Mekvina i Džulijena Makdonalda. Živanši je preminuo 10. marta 2018. godine u 91. godini života.

Kreativni direktori na čelu modne kuće Živanši (Givenchy):

Rikardo Tiši 2005–2017

Kler Vejt Keler 2017–2020

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Vladao Luj Vitonom, pa osnovao sopstvenu modnu imperiju

Sledeći članak

Zendeja zablistala u tri decenije starim Versace i Prada kreacijama

Ne propustite

Kan 1980: dan kada je ceo svet saznao za prizrensku svilu i stari srpski nakit

Bila je jedna od najboljih srpskih glumica, što je potvrdila i nagrada

Zanimljivost o Maison Margieli – modnoj kući koja intrigira javnost

Kako to obično biva svakog prvog ponedeljka u maju, jedan od najglamuroznijih

Evolucija haljina kroz istoriju: šta se promenilo?

Moda i stil su ključna obeležja koja povezujemo sa različitim istorijskim periodima.