Foto: Paramaunt pictures

Od 1939. do danas – filmovi koji su osvojili najviše Oskara

Početak
12/03/2024

Kao i svakog marta Dolbi teatar u Los Anđelesu sinoć je bio epicenter svetskog filmskog džet-seta, povodom dodele najprestižnije i najcenjenije nagrade na ovom polju umetnosti- Oskar. Filmovi koji su se takmičili u raznim kategorijama jesu  Openhajmer, Jadna stvorenja, Bartonova akademija, Maestro, Barbi, Ubistva pod cvetnim mesecom, Američka fikcija… Film van engleskog govornog područja koji je dobio nagradu jeste Anatomija pada francuske rediteljke Žistin Trije.

 Kako su mnogobrojni kritičari i pređašnji festivali već dali naznaku da će  Openhajmer, Kristofera Nolana,  biti onaj koji će odneti najviše nagrada, dodela Oskara pokazala nam je da je ovaj film sa istorijskom istinitom tematikom o stvaranju najsmrtonosnijeg oružja na svetu, Atomske bombe otišao u večnost . Od 13 kategorija za koje je bio nominovan osvojio je 7 nagrada, za najbolji film, najbolju glavnu mušku ulogu (Kilijan Marfi), sporednu mušku ulogu (Robert Dauni Džunior), režiju (Kristofer Nolan),najbolju originalnu muziku (Ludvig Jeranson), za najbolju montažu ( Hojte van Hojtema) i najbolju montažu (Dženifer Lejm) …I dok sumiramo utiske sa sinoćne dodele, podsetimo se filmova koji su otišli u istoriju sa najviše nagrada ikada.

Izvor: Pinterest

Titanik

Film Džejmsa Kameruna  1997. godine je bio apsolutni hit u svetu filma. Istorijka priča o potopu najvećeg broda ikada napravljenog do tada, sa primesama umetničke slobode i fikcije ljubavne priče između dvoje mladih ljudi, proslavila je ovog reditelja. Od 17 kategorija za koje je u to vreme vršena nominacija, Titanik je bio nominovan u čak 14, što je skoro najviše nominacija ikada za ovu prestižnu nagradu. Osvojio je pak 11 nagrada, u kategorijama za najbolji film, specijalne efekte, scenografiju, kostimografiju, reditelja, kameru, zvuk, zvučne efekte, specijalne efekte, muziku, pesmu i montažu. Koliko je ovaj film ostao popularan i dan danas govore i činjenice da je jedan od najgledanijih filmova ikada snimljenih, dok su glumci koji su igrali glavne uloge u ovom ostvarenju Kejt Vinslent i Leonadro Dikaprio ostali prepoznatljivi po ulogama koje su tada odigrali. Pesma My heart will go on, koju je za priliike ovog filma otpelvala Selin Dion, takođe je jedna od najprepoznatljivijih muzičkih spica iz filma.

Ben-Hur

Do 1997. godine držao je prvo mesto na listi najnagrađivanijih filmova, kada ga sustiže Titanik. Od 12 kategorija u koliko je bio nominovan, osvojio je njih  11, kao što su za najboljeg glavnog glumca, reditelja, sporednog glumca, film, originalnu muziku, miksovanje zvuka, fotografiju, kostimografiju… Največi akcenat kod ovog filma stavlja se na izvanredu ekipu kostimografa, koja je apsolutno dočarala duh vremena u kome se radnja filma odvija, tojest vreme Rimskog carstva. Iako je snimam sada već davne 1959. godine, ovaj film smatra se jednim od najbolje snimljenih ikada, kao i filmom sa najvećim budžetom.  Glumačku postavu ovog filma čine Stiven Bojd, Heja Hararit, Džek Hokins, Marta Skor, Keti O Donel, Hju Grifit. Film je režirao Vilijam Vajler.

Izvor: Pinterest

Priča sa zapadne strane

Film iz 1961. godine doneo je priču o nesrećnoj ljubavi dvoje mladih u Njujorku kojima sukobljene strane u bandi ne dozvoljavaju da prožive svoju ljubav. Inspiracija da naprave modernu verziju Šekspirovske tragedije Romeo i Julija, režiserima Džeromu Robertu i Vajzu Robinsu  donela je besmrtnost. Glavne uloge u ovom ljubavno dramskom mjuziklu odigrali su Ričard Rajmer i Natali Vud. Od 11 kategorija u kojima je bio nominovan osvojio je 10 nagrada, za najbolji film ,najbolju režiju, sporednog glumca, sporednu glumicu, fotografiju, scenografiju, kostimografiju, montažu, miksovanje zvuka, adapritani scenario, ali i najbolji originalni mjuzikl.

Izvor: Pinterest

Gospodar Prstenova: Povratak kralja

Film koji je i danas ostao jedan od najkometarisanijih i najgledanjih svakako da jeste adaptacija trećeg dela romana J.R.R. Tolkina, Gospodar prstenova: Povratak kralja.  Nominovan u 11 od 17 kateorija, jedan je od retkih filmova koji su osvojili svaku kategoriju za koju su bili predloženi.  Fantastika i mitska bića koja su temelj ovog ostvarenja donela su reditelju Piteru Džeksonu nagradu za najbolji film sa fantastičnom tematikom kome je to jedinom poslo za rukom.  Neke od nagrada koje je osvojio su za muziku, vizuelne efekte,  originalnu pesmu, šminku i frizuru…

Izvor: Pinterest

Prohujalo sa vihorom

Iako je snimljen 1939. godine, smatra se jednim od najbolje ekranizovanih ljubavnino- ratnih priča ikada, glavnu žensku ulogu u filmu tumačila je jedna od najpoznatijih glumica tog vremena, Vivijen Li, dok je njen lik Skarlet O’ Hara, postao jedan od najprepoznatljivijih fiktivnih likova ikada, kao i velika inspiracija umetnicima širom sveta. Film je snimljen po istoimenom romanu Margaret Mičel u režiji  Viktora Fleminga.  Nominovan je bio u 13 kategorija, a osvojio je 10 nagrada, osam talmičarskih i dve počasne, za životno delo, od kojih je jedna otišla u ruke Vilijama Kamerona Meniza. Smatra se filmom koji je u to vreme osvojio najveću zaradu. U takmičarskim kategorijama dobio je nagrade za najbolji film, scenario, režiju, glumicu, sporednu glumicu…

Izvor: Pinterest

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kultni momenti koji su se desili u istoriji dodele Oskara

Sledeći članak

Stare kreacije koje su “oživele” na dodeli Oskara

Ne propustite

Priča o čuvenom beogradskom “Zlatnom papagaju”

Krajem sedamdesetih godina, kafići su bili retka pojava u Beogradu, a jedan

Bolero – priča o zapostavljenoj jugoslovenskoj grupi

Iako je njihov bend trajao svega par godina snimili su jedne od

Naša preporuka – serije inspirisane stvarnim događajima

Donosimo vam  serije koje su izuzetno intrigantne jer su zasnovane na stvarnim