Pet unikatnih gradova u Americi

Početak
13/03/2022

Sjedinjene Američke države su visoko kotirane kada je u pitanju odabir lokacije za odmor. Ipak, Amerika je isuviše velika da bismo za kratak period sve oblišli. Izbor nekada može biti težak, jer širom Sjedinjenih država nailazimo na gradove koji svojim šarmom i izgledom ostavljaju bez teksta. Svaki je poseban na svoj način i definitivno svaki sledeći otežava odluku.

Likovi romana “Crveni dijamant” autorke ovog teksta, žitelji su najlepših gradova Sjedinjenih Američkih država i kročili su na najlepše lokacije svoje zemlje, zajedno sa svojom stvarateljkom. Stoga su Jovana Simić i oni, odlučili da vam olakšaju odabir turističke lokacije, ili čak lokacije za život. U danjašnjoj rubrici izdvajamo vam pet unikatnih gradova u Americi koje morate posetiti, kao i njihove znamenitosti.

5. ČIKAGO

Čikago je smešten na jugozapadnoj strani jezera Mičigen, pa je zbog jakih vetrova koji dolaze odatle nazvan i Grad vetrova. U ovom gradu smenjuju se sva godišnja doba, ali ako ste ljubitelji isuviše visokih
temperatura i niske temperature su vam jako antipatične, morate znati da u Čikagu treba biti spreman i na
njih.

Za ljubitelje zelenila i šetnje je pravi raj. Poseduje veliku šetalačku zonu pored jezera od čak 46 kilometara i 552 parkova. Millennium park je njveća zelena površina u Čikagu, a tu je i Lincoln park kraj jezera Mičigen u kom možete posetiti i zoo vrt.

Ljubitelji umetnosti itekako imaju razloga da se duže zadrže, jer se u njemu nalazi preko 200 pozorišta i 200 umetničkih galerija. Umetnički institut u Čikagu je jedan od najvećih i najstarijih instituta u Americi, a nalazi se u centru parka Grant.

Čikago je grad džeza i bluza, pa se juna pored jezera Mičigen održava Festival bluza i to je sasvim besplatna manifestacija.

1930. godine osnovan je planetarijum Adler koji je prvi planetarijum u Americi. U planetarijumu se može uveče i prespavati pod takozvanim otvorenim nebom.

Mičigen Avenija je dokaz da Čikago nikada ne miruje, a ni ne spava. Ovaj distrikt je pravo oličenje Čikaga jer se nalazi u samom centru.

4. SIJETL

Sijetl je danas u Americi mnogo više od tipičnog industrijskog grada, što je nekada bio. Zapravo, sada je jedan od najlepših i najposećenijih gradova. Nalazi se u Pjudžet fjordu , okružen jezerima i zalivima Sališkog mora. Ljubitelji šuma i čistog vazduha će uživati u svakom provedenom danu u ovom gradu.
Vožnja bicikla, trčanje ili šetnja po zelenim površinama i planinama je svakodnevnica većine građana.

Toranj Svemirska igla je osmatračnica u Sijetlu koja je vremenom proglašena orijentirom i ikonom Sijetla.
Ovo je ujedno i prva stvar koju ćete primetiti u Sijetlu i bez koje slika ovog grada u vašoj glavi neće biti
potpuna. Nalazi se u četvrti Donja kraljica Ana.

Ljubitelje kafe će oduševiti činjenica da ispijanje takozvane kafe za poneti potiče iz Sijetla. I to baš iz tipičnih, velikih šolja sa poklopcem. U Sijetlu je nastao i Starbucks koji je sada globalni lanac kafeterija. Ako se nalazite u Sijetlu, nemojte zaobići gradske kafeterije i kafiće.

Muzej pop kulture je neprofitni muzej, posvećen savremenoj popularnoj kulturi. Osnovan je 2000. godine. Ranije je nazivan i Experience Music Project, Muzej naučne fantastike i Kuća slavnih od 2016. godine stalno organizuje javne nastupe za ljubitelje muzike gde pruža šansu i neafirmisanim rok bendovima. U saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom, predstavlja Festival kratkog filma iz žanra naučne fantastike koji se održava svake zime u Sijetlu Sinerama teatru.

Čihuli vrt i staklo se nalazi u centru Sijetla, pored Svemirske igle, koja prikazuje studijsko staklo Dejla Čihulija. Obuhvata baštu, staklenik i unutrašnje izložbe. U sklopu Čihulija se nalazi i kafić, trpezarija na otvorenom, pozorište i maloprodajni prostor.

Discovery Park je park od 534 hektara na obali Pjudžet fjorda u naselju Magnolija. To je najveći gradski javni park sa 19,01 km predviđenih za šetnju. Svetionik se nalazi na Vest Pointu, najzapadnijoj tački parka i celog grada. Loop Trail Discoveri Park prolazi tuda i povezuje se sa stazama.

Sedište Amazon-a je jedna od gradskih atrakcija. Unutar zgrade su prodavnice za online samostalnu kupovinu. Pored zgrade se nalazi i centar za zaposlene Bubble u sklopu kog se nalaze pogodnosti za zaposlene u vidu restorana, kafeterija, teretane, čak i botaničkog vrta.

3. VAŠINGTON

Vašington je glavni grad SAD-a. Nalazi se u distriktu Kolumbija, na istoku. Ljubiteljima sveže klime
itekako odgovara. Mnogima nije promaklo da arhitektura u ovom gradu odiše sličnom elegancijom. To je
rezultat usklađivanja Pjera Šarla Lanfana koji je sačinjavao plan Vašingtona, koji se vremenom korigovao
zbog praktičnih i estetskih razloga. National Mall je lokacija na kojoj se treba dugo zadržati da bi se obišlo sve. Nudi veliki broj mogućnosti ljubiteljima umetnosti, arhitekture, ali i parkova i zelenila. Ima više od 26 kilometara trotoara trotoara i 8 kilometara biciklističkih staza. Godišnje Nacionalni Mol poseti oko 25 miliona ljudi.

Jedan od najupečatljivih simbola Vašingtona je Kapitol Sjedinjenih država koji predstavlja sedište zakonodavne grane savezne vlade SAD-a. Smešten je na Kapitol Hilu.

Bela kuća je od 1800. ,kada je trajao mandat predsednika Džona Adamsa, zvanična rezidencija i radno mesto svakog američkog predsednika.

Linkolnov spomenik je američki nacionalni spomenik izgrađen u čast 16. predsednika Sjedinjenih Država,

Ljubitelji umetnosti će ostati bez daha kada ugledaju Nacionalnu galeriju umetnosti, koja je osnovana 1937. Nacionalna galerija umetnosti i njen vrt skulptura je nacionalni muzej umetnosti, koji se nalazi u Nacionalnom tržnom centru, između 3. i 9. ulice, u Aveniji Konstitucija SZ. Ulaz je besplatan.

Nešto jako zanimljivo i neobično što može zapasti za oko je Kongresna biblioteka. To je američka kancelarija za autorska prava promoviše umetnost kroz zaštitu autorskih prava. Deo Kongresne biblioteke, Kancelarija za autorska prava SAD je vladino telo zaduženo za upravljanje i održavanje nacionalnog sistema autorskih prava.

Smithsonian muzej podrazumeva istraživački kompleks od 19 muzeja, galerija i Nacionalnog zoološkog parka. Muzeje možete naći širom Vašingtona, a samo njih 10 se nalazi u okrugu od kilometar između 3.i 14. ulice, kod Avenije nezavisnosti.

2. DALAS

Kada čujete Teksas pomislite li prvo na čuveni kantri stil, jahanje, prostranim rančevima, ili ste pak od onih
kojima na pamet padnu metropole ove savezne američke države? Dalas je definitivno grad koji ne može
proći nezapažen i jedan je od najunikatnijih gradova Teksasa. Dalas je sedište okruga Dalas, smešten u
Severnom Teksasu, sa delovima koji se protežu na okruge Kolin, Denton, Kaufman i Rokvol. Dalas više nije
akcentovan samo zbog toga što kroz njega prolaze glavne železničke linije, već i zbog svoje kulture,
arhitekture i lepote. Proglašen je petim najraznovrsnijim gradom u Americi u domenu etičke pripadnosti i
sekasualne orijentacije.

Prva lokacija koju od srca preporučujemo jeste Arboretum i botanička bašta. Ova specifična botanička bašta od 66 hektara se nalazi na adresi 8525 Garland Road u Istočnom Dalasu, na jugoistočnoj obali jezera Vajt Rok.

Zelenilo, biljke, travnjaci, skulpture i dizajn koji oduzima dah se preostiru dokle god vam pogled seže. Ovaj vrt je poznat po tematskim festivalima, za vreme kojih je krcat od turista i žitelja Dalasa.

Svetski akvarijum Dalasa, koji u svom sklopu ima i zoološki vrt, je (po mišljenju autorke) najlepši
akvarijum u Americi. Nalazi se u istorijskom okrugu Vest End u centru Dalasa. Dom je mnogim ugroženim
vrstama i deo je kooperativnog programa uzgoja životinja zajedno sa drugim zoološkim vrtovima širom
sveta.

Član je Svetske asocijacije zooloških vrtova i akvarijuma. Gornji nivo akvarijuma je veštačka reprodukcija prašume Orinoka. Tukani, troprsti lenjivci, antilskie morske krave samo su neke životinja koje možete ovde sresti.

Nadalje nailazite na životinje kao što su električne jegulje, cecilije, tamarini, žabe otrovne strelice, krokodili iz Orinoka i slepi miševi vampiri. 87.000 galona slane vode dom je raznoraznim vrstama riba, morskim anemonama, koralima, meduzama i drugim morskim životinjama iz celog sveta.

U 10 glavnih rezervoara predstavljen je vodeni svet Japana, Indonezije, Šri Lanke, Britanske Kolumbije, Bahama, Fidžija, Palaua, Južne Australije, ostrva Lord Hau i Solomonskih ostrva. Ostali izloženi rezervoari uključuju veliki rezervoar sa tunelom od 12 m gde posetioci mogu da posmatraju ribe sa epikontinentalnog pojasa kako plivaju oko njih.

Muzej umetnosti u Dalasu jedan je od najvećih muzeja u Sjedinjenim Državama. Nalazi se u umetničkom okrugu u centru Dalasa, duž autoputa Vudol Rodžers između Sent Pola i Harvuda. Zbirku muzeja čini više od 24.000 predmeta, koji datiraju od trećeg milenijuma pre nove ere do danas. Sadrži 14.800 m2 prostora za izložbe.

Nasher Sculpture Center je muzej u kom se nalazi kolekcija moderne i savremene skulpture Patsi i Raimond Nasher. Nalazi se na lokaciji od 2,4 hektara u blizini Muzeja umetnosti Dalasa u umetničkom okrugu. Dalas je grad poznat po muzejima različitih tematika.

Six Flags Over Tekas (Šest zastava nad Teksasom) je tematski park od 212 hektara koji se nalazi u Arlingtonu, istočno od Fort Vorta i zapadno od Dalasa. To je prvi zabavni park u lancu Six Flags, koji je sada jedan on najvećih lanaca zabavnih parkova. Ljubitelji zabavnih parkova, rolerkostera, zabave i adrenalina neće moći da mu odole.

1. NJUJORK

Njujork se nalazi na obali Atlantskog Okeana, na ušću reke Hadson. Čine ga oblasti: Menhetn, Bronks,
Kvins, Bruklin i Stejten ostrvo. Najpoznatiji i najzanimljiviji grad na svetu – tako ga zovu. Njegov autentični
’nadimak’ je i “Velika jabuka“. Grad koji nikada ne spava. Njujork je glavna lokacija za snimanje mnogih
kultnih filmova i serija, a o njemu su pevane pesme kao što su Empire State of Mind, Englishman in New
York i mnoge druge.

Menhetn je najgušće naseljena opština Njujorka. Sastoji se od ostrva Menhetn, omeđenog rekama Hadson, Istok i Harlem. Među glavnim svetskim komercijalnim, finansijskim i kulturnim centrima, Menhetn je srce “Velike jabuke“. U ovoj oblasti je snimana čuvena serija Sex and the city.

Empajer Stejt Bilding je obeležje Njujorka koje nikako ne treba zaobići. Nekada je bio najviša zgrada na
svetu. Nalazi se u centru Menhetna i izaziva oduševljenje turista.

Tajms Skver je nezvanični centar Njujorka. Kada šetate ovim krcatim trgom, na sve strane vas okružuju bilbordi. Zbog toga što je stalna atrakcija turistima, žitelji pokušavaju da ga izbegnu zbog velike gužve. Najenergičniji deo grada u kom se nalaze pozorišta i prodavnice.

Kip Slobode, jedno od glavnih obeležja Njujorka, se nalazi na ulazu u grad. Najlepši pogled na nju je sa luke i brodskih pristaništa. Poklonjen je Americi 1886. godine od naroda Francuske. Postoje brodići koji voze turiste na Liberti ostrvo, gde se nalazi kip Slobode, ali predlažemo da rezervišete obilazak ovog kipa jako rano, jer su redovi veliki i mnogo njih ne uspe da se popne na ovo legendarno obeležje.

Najveća železnička stanica na svetu – Grand Central. Nalazi se u 42. ulici i Park aveniji u centru Menhetna. Grand Central je južni terminal metro-severnih linija Harlem, Hadson i Nju Hejven, koji opslužuje severne delove gradskog područja Njujorka. Takođe sadrži vezu sa podzemnom železnicom. Njen dizajn brojna umetnička dela. Grand Central Terminal je jedna od deset najposećenijih turističkih atrakcija na svetu. Sadrži razne prodavnice i prodavce hrane, uključujući luksuzne restorane i barove, dve sale za hranu. Pokriva 48 hektara i ima 44 platforme, sve ispod zemlje. Ukupno ima 67 koloseka.

Bruklin most, viseći mostom, koji se proteže kroz Ist River između Menhetna i Bruklina. Otvoren je 24. maja 1883. godine, On je bio prvi fiksni prelaz Ist Rivera. Bio je to i najduži viseći most na svetu u vreme njegovog otvaranja. Jedan je od najstarijih mostova ovog tipa.

Central Park je urbani park u Njujorku koji se nalazi između gornje zapadne i gornje istočne strane Menhetna. To je peti najveći park u gradu po površini, koji pokriva 843 hektara. Najposećeniji urbani park u Sjedinjenim Državama, sa procenjenih 42 miliona posetilaca godišnje i najsnimanija je lokacija na svetu.

Sjedinjene Američke države su izvor bogat istorijom, arhitekturom, kulturom i čvor urbanizma. Treba vremena da se sve ove lepote vide i obiđu, ali nadamo se da vam je ovo predstavljanje nekih od najlepših gradova barem malo olakšao izbor i listu prioriteta. Gde god odete, nećete se pokajati, jer Amerikanci znaju

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Bez griže savesti: Evo zašto je dobro započeti vikend uz čašu crvenog vina

Sledeći članak

Svaki čovek je tvorac svog zdravlja ili svoje bolesti: Poslušajte savete za detoks tela i duha

Ne propustite

Ako poželite “ukus” plaže, donosimo vam spisak restorana u Beogradu koji služe izvrsna egzotična jela

Leto je tu, određeni broj ljudi odlazi na more, neko uz obalu

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i

“Dolce vita” – poreklo fraze koja je zauvek promenila život u Italiji

Sigurni smo da vam je poznata fraza “Dolce Vita”, ali verovatno samo