Foto: Pexels

Pet načina da se oporavite posle praznične trpeze

Početak
14/04/2023

Sezona praznika je tu, a sa njima i koji višak kilograma, ali i priznaćete – pomalo lenjosti. Da li ste preterali sa čuretinom, piletinom, ruskom salatom, jajima i vinom? Ne brinite. U nastavku vam donosimo 5 saveta za oporavak organizma posle praznične trpeze.

Usporite sa slatkišima i kaloričnom hranom

Obično tokom praznika, proždrljivost je posebno usmerena na masnu i slatku hranu. Kanapei za aperitiv, pa meso kao glavno jelo, a potom mnogo čokolade za dezert… Dakle, prva akcija koju treba preduzeti je da za ozbiljno uzmete ovu vrstu hrane, koja je svakako prijatna u ustima, ali je kalorična i teško svarljiva. Usporite i nakon praznika gledajte da izbegavate ovu vrstu hrane.

Foto: Pexels

Odvojite vreme za pametniju ishranu

Vaskrs je baš kao i svi ostali praznici, poput kulinarskog maratona. Tokom ovog perioda, mi smo skloni da jedemo u velikim količinama i u veoma malim intervalima. Kada se praznici završe, više nema izgovora: Morate da smanjite količine na tanjiru i vodite računa da razmaknete obroke kako biste omogućili da se varenje odvija mirno. Najbolje je da jedete u tačno određeno vreme.

Izbegavajte ostatke

Koliko god bismo želeli da pojedemo sve, ostaci prazničnih obroka mogu postati neprijatelj broj jedan za liniju. Naravno, ne govorimo o tome da ih bacate, daleko bilo. Možete ih jednostavno spakovati svojim gostima pre nego što odu, podeliti ih sa komšijama ili rođacima, ili samo ih jednostavno zamrznuti dok čekate drugu priliku za proslavu.

Pijte vodu, puno vode

Hidratacija uvek treba da vam je na prvom mestu. Zaista, konzumacija alkohola tokom praznika dosta dehidrira, ali to nikada ne shvatimo ozbiljno. Ukoliko je potrebno, na silu pijte vodu, čak i kada još ne osećate žeđ! Da biste uživali u mirnom snu nakon svečanog obroka, potrebno je popiti puno vode pre spavanja, kako biste prestali da ustajete usred noći. Čak i jedenje hrane bogate vodom (supe i čorbe, ili sveže voće i povrće) odlično je za dobar oporavak posle alkohola.

Foto: Pexels

Fizička aktivnost

Problem svih praznika je upravo to što ne sagorimo dovoljno kalorija kada provodimo sate za stolom, u zadovoljstvu druženja i razgovora. Dakle, ako ste organizovali praznik u svom domu i želite da gosti povrate apetit i da se lakše oporave od bogate trpeze, zašto ne organizujete šetnju, da se malo udišete vazduha i sagorete kalorije? Oporavak će biti bolji, baš kao i san.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Zanimljivosti sa 55. Sajma automobila u Beogradu

Sledeći članak

Zašto za Uskrs farbamo jaja i otkud zec u celoj priči?

Ne propustite

Nezaboravan dan u prirodi – najbolje ideje za piknik

Piknik je idealna prilika da se odmorite od svakodnevne gužve i uživate

Koje cveće je najbolje saditi u aprilu? Imamo odgovor

April je idealno vreme da obavite pripreme za novu cvetnu sezonu u

Znamo kako da uredite fotografije za estetičan Instagram feed

U digitalnom dobu, Instagram je postao nezaobilazna platforma za izražavanje i deljenje