Foto: Pexels

Negativan uticaj mode i lepote po zdravlje

Početak
23/11/2023

Garderoba predstavlja jednu od osnovih potreba čovečanstva, ali modna industrija ipak odlazi korak dalje plasirajući sve više loših komada na tržište. Težnja za dostizanjem ideala lepote, često primorava ljubitelje mode da slepo prate trendove, nesvesno narušavajući sopstveno zdravlje.

Prvi u nizu zdravstvenih problema koje garderoba može da izazove leži u samoj proizvodnji. Trendovi koji se neprestano menjaju, pogodni su za hiper-produkciju, pa je samim tim odnos cene i kvaliteta pod znakom pitanja. Za izradu, preradu i obradu materijala koje koriste veliki trgovinski lanci, koristi se veliki broj štetnih hemikalija koje mogu izazvati bezbroj zdravstvenih problema. Zato je veoma važno obratiti pažnju na vrstu tkanine, posebno prilikom kupovine intimnijih komada, jer su upravo oni uzrok brojnih problema.

Pored materijla, treba pažljivo odabrati i kroj, kao i samu veličinu donjeg veša, da određeni delovi tela, kao na primer ramena, ne bi bila pod pritiskom. Jedan od najnovijih trendova danas, je i veš za oblikovanje tela i steznici, za takozvanu figuru peščanog sata, koji čine da nam telo izgleda dobro samo spolja. Ovakav veš, osim što pritiska unitrašnje organe, izaziva jake bolove i ograničava disanje, takođe može da dovede i do acidnog refluksa (kada se želudačni sadržaj vraća u jednjak)  ili gorušice. Što se samih komada garderobe tiče, treba pomenuti uske farmerke koje su nevrovatno popularne širom sveta, ali štetne su po zdravlje kao i ostala odeća koja ograničava pokrete. Naime ove farmerke su nezaobilazni komad u ormaru svake žene, pa se kompromis nalazi u dubljim modelima od rastegljivih materijala, koji smanjuju pritisak na vrat, leđa i karlicu.

I modni dodaci mogu ozbiljno narušiti zdravlje. Počevši od kaiševa, koji na prvi pogled deluju praktično i bezazleno, kada se previše stegnu, vršeći pritisak na nerve mogu da izazovu peckanje, bol, pa i potpunu utrnulost nogu. Kada pričamo o nogama, poznato je da žene vole da nose cipele koje izdužuju nogu i doprinose da izgledaju elgantnije i privlačnije. Visoke potpetice, naročito u kombinaciji sa špicem mogu prouzrokovati takozvane žuljeve i razne bolne izrasline koje je neretko potrebno odstraniti hiruškim putem. Vešesatno stajanje u štiklama, nepovoljno deluje na mišice ne samo nogu, već i vrata, zbog neravnomerno raspoređene težine tela. Raspoređivanje težene posebno je važno kada su u pitanju velike torbe, koje se obično nose na jednom ramenu. Ovaj funkcionalan aksesoar prepoznaje se kao uzročnik bola u leđima i ramenima, pa se sve češće zamenjuje rancima.

Jasno je da sama sama težina aksesora koji se svakodnevno upotrebljavaju može naškoditi zdravlju, a još jedan od primera za to su i preteške minđuše, koje nanose ozbiljnu štetu ušima. Za ispravljanje ove kao i mnogih sličnih grešaka izazvanim praćenjem ideala sadašnjice zalužna je medicina.

Lepota ne mora da boli i modni trendovi se ne moraju slepo pratiti, nekad je potrebno dati svom telu malo odmora, olabaviti pojas, živeti život ležerno, ali sa stilom.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Glumica Jelena Gavrilović pojavom zasenila u Njujorku

Sledeći članak

Savršenstvo muške elegancije i zimski komadi

Ne propustite

Bile isključivo deo donjeg veša – kako su nastale majice?

Majice – neizostavan deo garderobe za svakodnevno korišćenje i uklapanje u različite stilove

Rolex Daytona – legendarni dizajn jednog od najskupljih satova na svetu

Još od davnina sat na ruci predstavlja prestiž, moć i statusni simbol.

Istorija bikinija – dan kada je Louis Reard napravio modnu revoluciju

Međunarodni dan bikinija, koji se proslavlja svake godine u julu, obeležava godišnjicu