Foto: Pexels

Naučite koje čaše se koriste za određene vrste vina

Početak
30/11/2022

Vino je, kažu, staro koliko i čovečanstvo. Ovo božansko piće se i u Srbiji neguje i konzumira vekovima. U poslednje vreme, osim vina koje biramo, a koje mnogo govori o nama, veoma su bitne čaše iz kojih se ono degustira i pije.

Postanite umetnik za izbor vinskih čaša

Kultura ispijanja vina je veoma važna kako biste iskoristili najveći potencijal ovog predivnog pića. Vino se pravi od najukusnijih i prvoklasnih bobica grožda, a najkvalitetnije kapi iscedićete ukoliko ga konzumirate iz pravih čaša za belo, crveno vino, šampanjac ili desertno vino.

Uzbudljivo deluje degustacija odabranog vina. Divimo se somelijerima kako stručno posmatraju, muljaju, ispijaju i ocenjuju najrazličitija vina. Ne morate vi da znate baš sve o određivanju najrazličitijih aroma, vrsta, punoće… Važno je da umete da ocenite da li je vino kvalitetno, a još važnije koja vrsta prija vašim nepcima.

Foto: Pexels

Informacija koje se vino pije iz kojih čaša bi mogla da vam bude dragocena, ne samo da biste zadivili prijatelje ili poslovne partnere sa kojima pijete vino, već da biste iz odabrane vrste izvukli najbolji mogući kvalitet. Dobrim vinskim čašama smatraju se čaše od bezbojnog stakla, bez ikakvih aplikacija. Tanje staklo namenjeno je lakšim, belim vinima, dok nešto deblje odgovara težim, punijim crvenim vinima.

Osim oblika čaše za određenu vrsta vina, veoma je bitan momenat sipanja, odnosno nalivanja vinaNeukusno ga je sipati kao sok, do samog vrha čaše. Osim ako ne ispijamo šampanjac. Belo vino se sipa u čašu najviše do 60 odsto od njene ukupne zapremine, dok crvena vina ne treba da zauzimaju više od 40 odsto zapremine. Da bi se punjenje čaše pretvorilo u umetnost uvek uz sebe imajte salvetu, a etiketu okrenite ka osobi kojoj vino nalivate. Nije obavezno, ali je praktično.

Veoma je važno da balon vinske čaše nikad ne dodirujete rukama, jer to utiče na promenu temperature vina, samim tim i na smanjenje njegovog kvaliteta, piše Premium Srbija.

U nastavku vam donosimo četiri glavne vrste čaša za vina:

ČAŠE ZA CRVENO VINO

Foto: Pexsels / Jill Burrow

Crveno vino je najbolje služiti iz velikih čaša. Baloni ovih čaša su puniji i okrugliji. Imaju veći otvor u odnosu na druge vinske čaše sličnih kapaciteta, kako bi se omogućilo da osetite sve arome kojima je obojeno.

ČAŠE ZA BELO VINO

Foto: Pexels

Belo vino se najčešće pije iz čaša u obliku slova U. Ovaj oblik istovremeno omogućava da se osete arome, i održi hladnija temperatura, na kojoj se belo vino pije. Postoji razlika u čašama za mlađa bela vina (otvor im je nešto veći, kako bi usmerio vino na vrh i strane jezika da bi se iskusila sva njegova slast) i za zrelija bela vina (otvor je praviji i viši i usmerava vina na zadnji deo i strane jezika, ne bi li se osetio snažniji ukus).

ČAŠE ZA ŠAMPANJAC

Foto: Pexels / Oleksandr Pidvalnyi

Šampanjac je vino koje nagoveštava luksuz. Takve su i čaše iz kojih se ovo penušavo vino ispija. Eleganciju i zavodljivost čašama za šampanjac daje visoka stopa i uzak balon. Uže su od čaša za bilo koju drugu vrstu vina, kako bi zadržale karbonaciju i ukus vina. Svu slast “iskrica” ovog belog penušavog vina osetićete ukoliko ga konzumirate uz jagode.

ČAŠE ZA DESERTNA VINA

Foto: Pexels / Paul Seling

Desertno vino, kako mu ime sugeriše, je slatko vino i uglavnom se služi uz desert. Budući da postoje brojne vrste, pravilo za dobar izbor je da vino mora biti slađe od deserta uz koji se pije. Čaše za desertna vina bi trebalo da budu manje kako bi usmerile vino ka grlu i omogućile da ne preovlada slast. Desertna vina generalno imaju veći sadržaj alkohola pa su manje čaše savršene za seviranje.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Znate li šta je press kolporter? Susret sa jednim otkriva da li je listanje štampe i dalje aktuelno

Sledeći članak

Od starih Grka do njujorških železnica – kako je tekla istorija crvenog tepiha?

Ne propustite

U susret Olimpijskim igrama donosimo vam spisak kraljevskih predstavnika na ovoj manifestaciji

Pored toga što nose titule vojvoda, vojvotkinja, princ ili princeza, mnogi plemići
Naomi Campbell, BMW

Visoka moda i automobili: BMW predstavlja model inspirisan Naomi Campbell

Ako ste se nekada zapitali kakav uticaj jedna moćna i prelepa žena

Najmisterioznija britanska princeza: od kontroverznih izjava do gneva naroda

Britansko plemstvo broji mnoštvo članova od kojih mnogi često pune naslove medija