Foto: Instagram/@vetrana

Najlepši gradovi za praznične euforije

Početak
18/11/2023

Lagano ulazimo u period godine kada ćemo popodnevne zimske i mračne sate početi da koristimo za ušuškavanje ispod ćebeta i gledanje omiljenih Božićnih i novogodišnjiih filmova. Polovina je novembra, a već je pri svakom okupljanju sa društvom neizostavno pitanje : Kako ćeš provesti Božić i Novu godinu. Ovaj period godine u našoj zemlji takođe jeste rezervisan i za proslave porodičnih svetaca i zaštitnika to jest, slava. Koliko god ne voleli zimu i depresivno vreme koje nam donosi, po mišljenju većine, neizostavno je to i da ovaj period godine ima nesumnjivo mnogo čari.

Kratak predah od uobičajenih obaveza , za vreme zimskih praznika, većina će potražiti van zemje. Svakako da će svetske metropole poput Pariza, Londona ili Njujorka biti prva asocijacija svakome. Međutim, hajde da otkrijemo gradove koji su poslednjih godina u svom zenitu popularnosti.

Sastavljati listu najlepših gradova za provođenje praznika, a ne spomenuti Moskvu prosto je nemoguće. Šetnja Crvenim trgom, klizanje Gorkim parkom, dok je poslednjih godina park Zarjađe postao izuzetn popularan te je idealan da ponoć sačekate na svetlećem mostu sa koga imate pogled na Crveni trg, s obzirom da se nalazi tik pored njega, Kremlj i crkvu svtog Vasilija Ostroškog. Za sve ljubitelje krstarenja, Rusi su osmislili plovidbu zaleđenim rekama, što predstavlja atrakciju za svakog turistu. S obzirom da je Rusija poznata i kao veoma hladna zemlja, šubara i bunda biće neizostavni komad odeće koji ćete morati da imate na sebi. Sa ovakvim stajlingom i paradiranjem kroz grad imaćete doživljaj da ste se vratili par vekova unazad i osećati se moćnom poput glavne junakinje Tolstojevih romana. Proživite svoju rusku bajku za vreme praznika.

Foto: Instagram/ @moscow_world_

Grad koji je poslednjih godina više nego ikada popularan jeste Krakov. Ovaj drugi po veličini grad u Poljskoj, nalazi se na obali reke Visle, međutim šta je ono što ovaj grad čini tako posebnim za turiste i provođenje zimskih praznika? Jedan je od gradova koji odišu starim duhom vremena, arhitektura svojstvena izgledu srednjevekovnog grada, kočije po ulicama, ostavljaju nesnosni osećaj romantike. Poseta starom gradu je neizostavni deo ekspedicije po Krakovu. Glavni trg, Rynek, četvrti je po veličini trg u Evropi. Pijace, suvenirnice ukrašene prazničnim detaljima sigurno jesu nešto što bi privuklo svakog ko je došao u turistički obilazak. Ukoliko ste mlađi i želite da posetite noćni život Krakova nećete oskudevati. S obzirom da je ovo jedan od najvećih studentskig gradova u Evropi, poznat je i po odlično organizovanom noćnom životu, te obiluje mnoštvom klubova i mesta za zabavu. Cela atmosfera grada i njen izgled sa pozamašnom i ponosnom istorijom će vas očarati i verujemo navesti na to da se opet vratite ovom gradu u srednjoj Evropi.

Foto: Instagram/@krakowtips


Ukoliko ste se odlučili za posetu Krakovu, mogli biste da posetite i njihove južne komšije Čehe. Sličnih mentaliteta, ovi narodi znaju kako da budu dobri domaćini i ugoste svoje posetioce. Glavni grad Prag, svakako da ima ogromnu istoriju, značenje i status u Evropi kao veoma poštovan grad. Šta ovaj grad čini posebnim? Krstarenje Vltavom ispod Karlovog mosta i posmatranje opštepoznatog praškog vatrometa jeste nešto što bi svakog ostavilo bez daha. Ukoliko se odlučite za posetu Pragu u periodu novgodišnjih praznika, što i preporučujemo, bićete očarani njihovom kulturom i tradicijom. Ponos Čeha je tih dana na zavidnom novou, jer upravo 1. januara slave nacionalni praznik Silvestr, proslava nacionalnog identiteta u koheziji sa praznicima mora da dovede do nezaboravnog provoda. Ne zvuči loše?

Foto: Instagram/@vetrana


Ako je vaš izbor pak da provođenje praznika iskoristite mirno i u duhu sopstvenog prosvećenja onda je sledeći grad za vas pravi izbor. Jedan od najpoznatijih svetskih gradova,obris austrougarske tradicije, a sa druge strane moderan i urban, prestonica kulture, Beč, jeste grad koji bi bar jednom u životu svako trebalo da poseti, a idealna prilika bi billi zimski praznici. Muzeji, bioskopi, dvorci, ali i zabavni parkovi u toku praznika dobiju sasvim novu čarobnu notu. Nadimak prestonica kulture nije dobio bez razloga, te se i tokom praznika visoka kultura može videti na njenim ulicama. Silvesterpfad, poznatiji i kao najveća godišnja ulična žurka, sa ukrasima svojstvenim tom dobu godine uz pop, rok muziku, ali i neizostavni bečki valcer jeste atrakcija koju bi valjalo posetiti. Ukoliko je vaš izbor klasična muzika, idealna prilika je da posetite bal Holfburg, u istiomenoj palati. Uživanje u muzici, svetskim džez klasicima, ali i mnoštvom plesnih tačaka, sa pogledom na Beč i vatromet ostaviće utisak za ceo život. Holfburg palata je za srpske turiste značajna i po tome što se ovde svake godine održava Svetosavki bal. Otići u Beč, a već 1. januara ne posetiti tradicionalnu Bečku filharmoniju u njihov novogodišnji koncert bila bi velika žal. Na kraju ne i najmanje važno spomenućemo i noćni život Beča. Ovo je grad koji nikad ne spava i prepoznatljiv je kao središte najpoznatijih klubova, te za noćni život nećete ostati uskraćeni. Mnoštvo žurki sa DJ-evima, tehno i popularna muzika, sve ono to mladi vole, Beč nudi.

Foto: Instagram/@vienna_austria

Čista suprotnost Beču, koji odaje melanholični, a opet iznvanredni dojam, za kraj ovu listu bismo upotpunili i jedinim evroazijski gradom . Samim tim što je jedini grad koji se nalazi na prekretnici dva kontinenta sam po sebi jeste poseban. Iako srpski turisti ovaj grad biraju za provođenje uskršnjih i prvomajskih praznika, mi utisak o ovom gradu donosimo tokom zimskih. Već je jasno da govorimo o Istanbulu. Bilo koji srpski turista se u Istanbulu neće osećati neprijatno zbog sličnosti mentaliteta između naših naroda. Spoj tradicionalnog i modernog, kuture bliskog istoka i zapadne evrope, na samo par koraka udaljenosti i to u samo jednom gradu. Uprkos tome što su Turci islamske verospovesti, ukoliko se u ovom gradu nalazite tokom Božićnih praznika ne brinite, crkva sv. Antonine biće sigurno na vašoj ruti putovanja. Turci su poznati kao dobri i bučni domaćini, ljudi koji vole zabavu i provod, te će se u vreme praznika na skoro svakom ćošku čuti muzika, a u ponoć i trubljenje iz automobila, oni vole da Novu godinu dočekaju što glasnije moguće. Spoj istočnjačke i zapadnjačke kulture ogleda se i po načinu proslava Nove godine. Dok je sa jedne strane ovo grad koji je bogat mnoštvom klubova i zabava, naročito za mlade, sa druge strane Turci su veoma ponosan narod koji nikada neće izneveriti svoju bazičnu kulturu utemeljenu na islamskim i tradicionalnim načelima. Kruziranje Orient Bosforusom, modernim kruzerom, po Bosforu uz plasne tačke u kojima su glavni protagonisti derviši nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ovaj narod prepoznatljiv i po svom stalnom komešanju po ulicama, trg Taksim i bulevar Istiklal, ukoliko volite gužvu biće pravi izbor za vas da posetite, s obzirom da su jedni od najpoznatijih mesta za šetnju.

Foto: Instagram/@istanbul


Bilo kako, gde god da se odlučite za mali odmor od svakodnevnice, bilo to inostranstvo, susedne
države ili pak Srbija, nadamo se da ćete se lepo provesti i odmoriti na najbolji mogući način.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Lana i Martina otkrivaju svet Influensiga, njegove mane i prednosti

Sledeći članak

Šta je zajedničko Ajfelovom tornju i Kipu slobode?

Ne propustite

U susret Olimpijskim igrama donosimo vam spisak kraljevskih predstavnika na ovoj manifestaciji

Pored toga što nose titule vojvoda, vojvotkinja, princ ili princeza, mnogi plemići
Naomi Campbell, BMW

Visoka moda i automobili: BMW predstavlja model inspirisan Naomi Campbell

Ako ste se nekada zapitali kakav uticaj jedna moćna i prelepa žena

Najmisterioznija britanska princeza: od kontroverznih izjava do gneva naroda

Britansko plemstvo broji mnoštvo članova od kojih mnogi često pune naslove medija