Foto: Pexels/ Shiny Diamond

Najbolje kombinacije za negu kože lica

Početak
01/03/2024

Nega lica je postala neizostavni deo svake skincare rutine. Pravilna nega, održavanje i hidriranje lice nije samo estestki prioritet, već i ključna komponenta kako bi sačuvali svoju kožnu barijeru od različitih spoljašnjih uticaja koje pre svega utiču na njeno staranje i pojavu flekica.

Svaka žena teži ka sjajnom i zdravom izgledu kože lica, iz tog razloga često pribegavaju kupovini različitih preparata ne razmišljajući o mogućim posledicama i problemima koje svaki, pa čak i onaj dobar proizvod može izazvati, ukoliko se adekvatno ne koristi. Zaista, u današnje vreme, u “moru” proizvoda i tehnika, pronalaženje pravog pristupa za negu kože može biti izazov. Međutim, uz znanje i pravilan pristup, možemo postići rezultate koji će nas oduševiti. Važno je imati na umu da svaki od preparata ima svoje određeno dejstvo, ali i način na koji se koristi i kombinuje sa ostalim proizvodima. Kada naučite da pravilno koristite vaše omiljene skincare proizvode, vaše lice će doživeti neverovatne promene. Neadekvatno znanje u korišćenju različitih skincare proizvoda može dovesti do ozbiljnih problema, pojave akni, crvenila, iritacije i proširenih pora. Svaki od prizvoda može imate svoje benefite koje vam mogu pomoći u rešavanju problematične kože, ali imajte na umu da se to može postići samo uz dobru kombinaciju i adekvatnu primenu.

Serumi su u tom smislu najdelotvorniji, pa su samim tim i postali važan deo rutine nege kože, zbog svoje neverovatne sposobnosti u pružanju intezivne nege, ali i rešavanju specifičnih problema kože lica. Postavlja se pitanje – Kako odabrati najbolje serume i kombinacije za vašu kožu lica? Pre nego što odaberete bilo kakve serume, važno je identifikovati potrebe vaše kože. Po tome kakav je tip kože, bilo da je u pitanju suva koža kojoj je potrebna hidratacija, zatim masna koža sa proširenim porama ili naborana koža koju je potrebno vratiti u život, identifikacijom, ali i konsultovanjem sa odabranim dermatologom, znaćete šta je to što je potrebno vašoj koži kako bi izgledala blistavo i zdravo.

Važno je obratiti pažnju prilikom odabira seruma sa aktivnim sastojcima. Neki od najefikasnijih i najdelotvornijih seruma jesu hijaluronska kiselina, vitamic C, retinol, peptidi i niacinamid. Kombinacijom ovakvih seruma sa aktivnim sastojcima, možete pružiti vašem licu duboku i efikasnu negu. Svaki od ovih seruma ima svoje odgovarajuće dejstvo u zavisnosti od stanja kože.

Hijaluronska kiselina je neizostavna u hidrataciji lica, poboljšanju barijere kože, elastičnosti i popunjavanju bora. Ima sposobnost zadržavanja vlage, može apsorbovati i zadržati velike količine vode, što je čini izuzetno efikasnim hidratantnim sastojkom, čineći kožu u potpunisti hidriranom i punijom. Zbog svoje sposobnosti da zadržava vlagu, hijaluronska kiselina može pomoći u smanjenju izgleda bora i popuniti nesavršenosti koje su prisutne na licu.

Serum sa vitaminom C poznat je po svom antioksidativnom sastojku, koji pre svega pomaže u smanjenju tamnih flekica, zaštiti od sunca, ujednačavanju i prosvetljivanju kože i borbi protiv starenja. Ovaj serum može biti idealan za one koji žele da svojoj koži vrate sjaj i ujednačenost. Vitamin C je neophodan za stvaranje kolagena, proteina koji održava čvrstoću i elastičnost kože.

Retinol ili oblik vitamina A, jedan je od najmoćnijih i najpopularnijih proizvoda u borbi protiv starenja kože lica. Značajan je po tome što stimuliše obnovu ćelija i uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože lica, što rezultira poboljšanju tonusa kože, elastičnosti i glatkoj strukturi. Obično se preporučuje ženama sa zrelijom kožom, koje žele da vrate mladoliki i blistaviji sjaj.

Niacinamid, poznatiji kao vitamin B ili niacin, je popularan sastojak u rešavanju problematične kože, sklone aknama i proširenim porama. Koristi se i za regeneraciju mešovite i masne kože lica, jer pomaže u proizvodnji i lučenju sebuma, odnosno smanjuje i sprečava stvaranje višak masnoće na licu. Niacinamid ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju crvenila, iritacije i upala kože. Može se koristiti samostalno, ali i u kombinaciji sa drugim kiselinama.

Peptidi su važni sastojci za negu kože koji pružaju različite benefite, uključujući stimulaciju kolagena, hidrataciju, antioksidativnu zaštitu i smirivanje upala. To su protein koji su značajni u obnavljanju elastina i kolegena u koži, čime se poboljšava njena čvrstina. Peptidi mogu ojačati spoljašnju barijeru kože, što pomaže u zadržavanju vlage i zaštiti kože od štetnih uticaja okoline.

Kada i na koji način se ovi serumi mogu kristiti zajedno ?

Kada govorimo o njihovoj kombinaciji, važno je, kao što smo i napomenuli, kom tipu kože pripadate, kao i koje problem želite rešiti.

Ukoliko želite da poboljšate samu teksturu kože lica, vratiti joj mladalački izgled, sjaj i punoću, odlična kombinacija za to jeste upotreba glikolne i hijaluronske kiseline. Glikolna kiselina je alfa-hidroksi kiselina (AHA) koja deluje kao blagi piling, uklanjajući mrtve ćelije sa površine kože. Ovaj proces podstiče obnovu kože, činiće je glatkom, svetlijom i sjajnijom.

Pojava bubuljica i mitisera, kao i proširenih pora svima predstavlja jedan od najvećih problema sa kojima se većina žena i susreće. Uzroci za to mogu biti razni, od neadekvatne nege, korišćenja jakih proizvoda za šminku, nepravilno skidanje šminke koje dovodi do začepljenja pora i stvaranja mitisera i dosadnih bubuljica. Međutim najbolje rešenja za to jeste upotreba salicilne kiseline i niacinamida. Ova kombinacija je posebno značajna za masnu i mešovitu kožu.

Kombinacija peptida i retinola je takođe jedna od značajnih za regulaciju zrele kože, deluje na smanjenje i popunjavanje bora na licu. Pri odabiru proizvoda koji sadrže ovu kombinaciju sastojaka, važno je obratiti pažnju na koncentraciju, formulaciju i individualne potrebe kože kako bi se postigli najbolji rezultati uz minimalne rizike od iritacija ili neželjenih efekata.

Kombinacija seruma se primenjuje u poslednjih nekoliko godina i zaista se pokazala kao značajna u nezi kože lica i rešavanju različitih problema. Vrlo je važno obratiti pažnju koji su to serumi koji isključivo odgovaraju vašem tipu kože. Odabir pravih aktivnih sastojaka, pravilan redosled primene, identifikacija problema kože, predstavljaju ključne faktore za najdelotvornije i optimalne rezultate.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

U Beogradu predstavljena nova Kérastase premiére linija za negu kose

Sledeći članak

Umetnost savršenih usana: Kombinacije koje očaravaju

Ne propustite

Glikolna kiselina: Čudesni sastojak za savršenu kožu

U svetu kozmetike postoji jedan sastojak koji sve više privlači pažnju svojom

Sunčanje je užitak uz odgovornu pripremu i ishranu

Topli sunčani dani, kupanje i sunčanje na plažama ili bazenima čine neizostavni

Prirodno beli zubi – važni koraci za dentalnu negu

Osmeh je jedan od najlepših aksesoara koje možemo nositi. On odražava naše