Foto: Pexels

Najbolja prirodna detoksikacija organizma

Početak
08/01/2024

Da li vodite računa šta unosite u svoj organizam? Koliko ste spremni da iz temelja promenite životne navike i kompletnu ishranu? Kada pričamo o detoksikaciji obično mislimo da se ovaj proces odnosi na nešto što je kratkotrajno. Međutim, kao što sam naziv implicira, u pitanju je proces.

Šta su toksini?

Toksini su supstance koje su otrovnog sastava ili mogu izazvati negativne efekte po vaše zdravlje. Odnose se na sve otrovne hemikalije, metale, zagađivače, veštačke dodatke u hrani, kao i na određene pesticide koji narušavaju telesni balans. Mi smo zapravo u svakodnevnom dodiru sa toksinima (nalaze se u vodi, hrani, vazduhu), tako da ih ne možemo u potpunosti izbeći osim da smanjimo njihov uticaj na nas same. S obzirom na to da ne možemo čitav život provesti u hermetički kreiranom odelu, detoksikacija je logičan put ka tom procesu, piše FitPass.

Foto: Pexels

Ako ste odlučili da detoksikaciju shvatite na ozbiljan način, pročitajte u nastavku šta je sve neophodno da biste uspeli u tome.

Kako biste za početak smanjili nivo toksina u vašem organizmu, prva i bitna stvar jeste da izbacite brzu hranu iz jelovnika, punu ugljenih hidrata, gazirana pića, testeninu sačinjenu od belog brašna, kao i sve one namirnice koje sadrže veštačke dodatke. Pored toga, ne smete konzumirati kafu, kao ni duvanske proizvode. Ono što se smatra detoksikacijom prirodnim putem podrazumeva:

  • Izaberite pravu ishranu – ono što je već gorespomenuto odnosi se i ovde. Štaviše, uvek pozitivne ocene koje se tiču hrane se odnose na organsko voće i povrće, dok se veštačke supstance, kao i mnogobrojni aditivi izbacuju iz upotrebe;
  • Treniranje i meditacija – ono zbog čega se vežbanje uvek i svuda preporučuje jeste da se putem njega i procesom znojenja izbacuju toksini iz tela. Sa druge strane, meditacija je usmerena na redukciju stresa i mentalni balans. Uzročno-posledična veza je ta da putem meditacije izbacujete stres koji je glavni uzročnik pojave toksina u vašem telu;
  • Dijete – da li ste pobornik novih, modernih dijeta? Koje ste konzumirali, a da su bile uspešne? Postoje različite, mnogobrojne dijete u zavisnosti od vaših potreba, kondicije usmerene na jedan cilj. Detoks dijete su izuzetno popularne, ali njihov nedostatak se ogleda u tome što ne postoji prethodna konsultacija sa nutricionistom koji će korisnika posavetovati oko ispravne hrane koja se unosi u organizam. Strogo se preporučuje organsko voće i povrće, a sve više popularna je tečna ili smuti dijeta koja podrazumeva unos svežeg, oceđenog i organskog voća i povrća;
  • Čist vazduh – ako ne možete kontrolisati zagađenost vazduha koji udišete napolju, možete kontrolisati čistotu vazduha koji udišete u vašem domu. Dim od cigareta, bakterije, bacili, dlake vaših kućnih ljubimaca mogu znatno uticati na kvalitet vazduha. Trudite se da redovno provetravate sve prostorije, a uvek u svakoj obezbedite adekvatan pročišćivač. Ukoliko ste u mogućnosti, barem jednom mesečno priuštite sebi put na planinu i svež vazduh;
  • Voda, voda i samo voda – vašem telu je neophodno zdravo gorivo i to ćete postići samo sa vodom. Ne kafom, ne sportskim i gaziranim pićima, već samo vodom. Nastavite u tom pravcu.

Hrana je prva i osnovna potreba koja se javlja u procesu detoksikacije. Nephodno je da u tom procesu izbacite svu industrijsko proizvedenu hranu. Namirnice koje se preporučuju u detoks borbi jesu: voće (prirodni antioksidansi zbog čega je izuzetno omiljeno među celom populacijom, lako se vari, u svakom godišnjem dobu je uključeno u ishranu. Tu spadaju kisele i slatke jabuke, koje od svih voćki imaju najveće detoksiokaciono dejstvo. Južno voće poput pomorandži, nara i limuna su svakako nešto što se podrazumeva jer tolikom količinom vitamina C čisti se jetra od svih unetih toksina), zatim spanać, kelj, brokoli, blitva su odlični borci za čišćenje organizma bez obzira da li ih unosite u vidu tečne, kuvane ili barene hrane. Sirovo povrće, takođe čisti telo od svih unetih štetnih materija. Tu spadaju šargarepa, luk, kupus, paprika i cvekla koja se posebno preporučuje za čišćenje krvi. 

Orašasti plodovi i semenke su izuzetno omiljene, počevši od semenki suncokreta, badema, preko bundeve i lana. Odlična i hranljiva užina. Takođe, ovas, ječam i integralni pirinač su uvek poželjni na svakoj trpezi.

Detoksikacija prirodnim čajevima

Foto: Pexels

Čajevi su nešto što se preporučuje u svakom stanju, kondiciji ili starosnom dobu. Oni ujedno imaju i funkciju čišćenja, pa ih nemoguće zaobići u svakodnevnoj ishrani. Koji su vaši omiljeni čajevi? Mi vam uvek i u svakoj situaciji preporučujemo zeleni čaj (prepoznatljiv zbog svog velikog sadržaja antioksidansa koji čiste svaki organ u telu od prikupljenih toksina), zatim čaj od koprive (koji čisti krv, povećava apetit za zdravim grickalicama i ujedno je prirodan ’’podizač’’ energije i zamena za kafu), čaj od limuna ili đumbira (koji može biti zamena za jutarnju kafu ili bilo koji energetski napitak).

Detoksikacija limunom

Foto: Pexels

Već je ranije spomenuto da je suština u načinu na kojem ćete biti na detoksu, ne samo šta unosite u svoj organizam. Limun je odnedavno prepoznatljiv kao voćka sa najvećom količinom minerala i vitamina, a jutarnja čaša sa vodom i limunom je nešto što se podrazumeva na vašoj trpezi. Preporučuje se da sam sok ne cedite jer pulpa sadrži sve hranljive sastojke koji su esencijalni za vaše zdravlje. Stoga, ovu voćku možete koristiti kroz detox dijetu koju vam može prepisati samo vaš lekar, prilagodljiva vašem zdravstvenom stanju. Poznat je i recept koji podrazumeva jednodnevno čišćenje organizma limunom: u 1l vode iscedite 2 limuna, dodajte pola šake nane i malo đumbira. Nemojte dodavati šećer, već sve lepo promešajte i ostavite da se ohladi u frižideru. Ovaj napitak je odličan protiv umora, za čišćenje toksina i gubljenje kilograma. Sve češće je popularna i detoksikacija sodom bikarbonom koja podrazumeva korišćenje natrijum bikarbonata u ishrani, uz obaveznu kombinaciju sa drugom namirnicom. Nikako ne smete unositi sodu bikarbonu samostalno jer možete izritirati i uništiti prirodnu floru vašeg jednjaka, grla i želuca. Budite pažljivi i isto tako je konzumirajte.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Lepša od Dajane? AI pokazala kako će princeza Šarlot izgledati kada poraste

Sledeći članak

Vreme “uticaja” i nekontrolisanog PR sadržaja na Instagramu

Ne propustite

Pričom putujemo u Turkmenistan i donosimo vam bizarne zanimljivosti o najzatvorenijoj državi na svetu

Turkmenistan je zemlja u središnjoj Aziji, poznata po svojim pustinjama, bogatstvu naftnih

Izdvojili smo stvari koje morate posetiti u Milanu ako ste ljubitelji mode i umetnosti

Milano je svoju svetsku slavu stekao najpre zahvaljujući modi, zatim se razvio i

Princeza Viktorija bila je kuma na venčanju kod Karađorđevića – ovo su detalji o švedskoj kraljevskoj porodici

Evropski kontinent utočište je par monarhija na čijim čelima se nalaze kneževi, vojvode,