Foto: Bane Đorđević / Facebook /Crno-beli Beograd

Modno sećanje na nekadašnju umetnost oblačenja Beograđana

Početak
28/07/2023

Kako vreme odmiče, postajemo svesniji onog koje je iza nas, ali i da sa modernim dobom dolaze mnogobrojne promene kojima društvo ne odoleva.

Slučaj toga je i sa modom. Trendovi se prate, bilo oni loši ili ne… Na nama jeste da održavamo sećanje na odevanje dama i gospode nekada, jer smatramo da je moda bila daleko cenjenija, pa se poštovao iskonski stil. I sam Momo Kapor je u svojoj pripovetki “Happy hour” opisivao dame u prestonici kao dame sa više stila od onih u Parizu ili Rimu.

On je jednom prilikom pričao i o čuvenom beogradskom fotografu Banetu Đorđeviću čije vam fotografije danas donosimo, a koji je dvadesetak godina fotografisao dame u “Knezu”.

– Poznavao sam jednog čoveka u Beogradu… nekog Baneta. Svi su ga poznavali… beogradske dame, koje deluju modernije od današnjih, bile su šik poput dama iz Rima ili Pariza. Mogli ste svakog dana da ga vidite na potezu od Ruskog cara do Kalemegdana, kako šeta i slika lepe devojke. Mislim da ih je fotografisao najmanje dvadesetak godina. Slikao ih je u hodu ili kako zure u izloge, kako se smeju i stoje na jednoj nozi, kako zabacuju kosu, ližu sladolede ili balansiraju na ivici trotoara, dok je Knez Mihailova još imala trotoare… I tako, fotografisao je te devojke kada bi se tek pojavile na Knezu, saplićući se same od sebe od uzbudljivosti svog tela tog proleća; pratio je njihov hod koji je postajao sve sigurniji i izazovniji… Jednostavno ih je sakupljao za sebe, kao neku privatnu istoriju lepote i mladosti te ulice.

Gde je sve to nestalo?

Za vas smo pripremili kratko modno sećanje na nekadašnju umetnost oblačenja Beograđana i Beograđanki u periodu šezdesetih godina prošlog veka. Uživajte u fotografijama i zapamtite: Moda je prolazna, ali je stil večan.

Foto: Bane Đorđević
Foto: Bane Đorđević
Foto: Bane Đorđević
Foto: Bane Đorđević
Foto: Bane Đorđević
Foto: Bane Đorđević
Foto: Bane Đorđević
Foto: Bane Đorđević
Foto: Bane Đorđević
Foto: Bane Đorđević
Foto: Bane Đorđević
Foto: Bane Đorđević

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Kako su 1900. godine Beograđanke odećom šokirale društvo?

Sledeći članak

CHANEL x Barbie: Zašto je francuska modna kuća pristala na saradnju?

Ne propustite

Makaze na fasadi su i danas tu: priča o krojačkoj radnji u Balkanskoj ulici iz 1885. godine

Stari zanati bili su naširoko rasprostranjeni Beogradom, a kao najpoznatija ulica grada

Po kome je Čumićevo sokače dobilo naziv? Odgovor vam donosimo uz fotografije

Čumićevo sokače u centru Beograda dobro je poznato kako stanovnicima prestonice, tako

Priča o jednoj Gordani koja je bila oličenje stila stare Srbije

Ignjat Bajloni je rođen je u mestu Litomišlu u Češkoj, u to vreme