Foto: Instagram/whatmiuccia

75. rođendan Mjuče Prade – dame koja kroz PRADU i MIU MIU diktira modne trendove

Početak
10/05/2024

Svet mode danas slavi 75. rođendan Mjuče Prade (Miuccie Parde). Ova italijanska biznismenka i jedna od najpoznatijih svetskih dizajnerki, dikrita modne trendove današnjice kroz svoje brendove Prada i Miu Miu. Smatraju je jednom od nasvestranijih ličnosti, koja kroz svoju primarnu profesiju dopinosi savremenoj umestnosti, arhitekturi i borbri za prava žena.

Mjuča Prada rođena kao Maria Bianchi, 10. maja 1949. godine, unuka je čuvenog Maria Prade, koji je 1913. osnovao istoimenu modnu kuću poznatu po svojim koferima i ručnim torbama od kože, koji su bili popularni kod italijanske kraljevske porodice. Iako je odrasla u porodici modnih mogula gde se sve vrtelo oko mode, Mjuča se isprva nije mnogo zanimala za porodični biznis i diplomirala je političke nauke na Univerzitetu u Milanu. Međutim, Mjuča Prada je danas glavni izvršni direktor Prade i zajedno sa svojim bratom Albertom, sestrom Marinom i suprugom Patriciom Bertelijem poseduje 80 posto dionica Prada Grupe.

Prvi doprinos porodičnoj firmi odaje kroz dizajniranje modnih dodataka, a nešto kasnije kreće sa unapređenjem dizajna celokupne marke. Kreirajući liniju crnih najlonskih rančeva 1985. praćenih i drugim proizvodima od istog materijala zapanjila je čitavu modnu scenu. Svoju prvu kolekciju ženske odeće je predstavila 1988. i pohvale su nastavile da se nižu. Mjuča je publici 1992. predstavila sekundarnu iliniju Miu Miu, koja je naziv dobila po kreatorkinom nadimku i inspirisana je njenim ličnim stilom odevanja.

Osim što oblači ljubitelje mode širom sveta, Mjuča je poznata i po svojim specifičnim odevnim kombinacijama. Često nosi raznorazne svedene komade, posebno komplete vanvremenskih krojeva koji se ističu detaljima ili jarkim bojama i materijalima.

Krajem 1970-ih, ona je upoznala Bertelija, toskanskog preduzetnika i vlasnika dve kompanije koje su proizvodile visoko kvalitetnu kožnu galanteriju. Postali su poslovni partneri, a ovaj profesionalni odnos ubrzo je prerastao u ljubavni, kada su se venčali i dobili dva sina. Sa Bertelijem kao poslovnim menadžerom, brend Prada se brzo proširio tokom 1990-ih i 2000-ih, kreirajući liniju muške odeće kao i Prada naočare. Pradina i Bertelijeva strast prema savremenoj umetnosti dovela ih je 1995. do stvaranja „Fondazione Prada” sa ciljem da predstave „najradikalnije intelektualne izazove u savremenoj umetnosti i kulturi”. Mjuča je takođe bila jedan od prvih dizajnera koji je pozvala dobitnike Pritzkerove nagrade za arhitekte, iliti Nobelove nagrade za arhitekturu, da kreiraju Pradine prodavnice „Epicenter” u Njujorku, Tokiju i Los Anđelesu.

Foto: Pinterest

Tokom svoje karijere, Prada je dobila brojna priznanja za doprinos međunarodnoj modi. CFDA joj je 2004. uručio svoju cenjenu međunarodnu nagradu, dok ju je 2005. časopis Tajm proglasio za jednu od 100 najuticajnijih ljudi na svetu. Godine 2013, Prada je dobila nagradu Britanskog modnog saveta za međunarodnog dizajnera godine, a sledeće godine joj je Institut za kostimografiju Metropoliten muzeja u Njujorku posvetio – zajedno sa Elsom Skjapareli – svoju godišnju izložbu pod nazivom „Elsa Skjapareli i Miuccia Prada: Nemogući razgovori”.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Decenijama ne izlaze iz mode – donosimo vam četiri najlepša modela retro naočara

Sledeći članak

IT komad leta – retro model bermuda koji ćete kombinovati uz sve

Ne propustite

Animal print – istorija bezvremenskog dezena koji se ponovo vratio u modu

Razvijen da se uklopi u svet prirode, čuveni leopard i njegove šare

Jole Veneziani – žena o kojoj se malo priča, a doprinela je razvoju italijanske mode

Dizajnerka Jole Veneziani (Jolanda Anna Maria Veneziani), poreklom iz Pulje, započela je

Kompanije za predviđanje modnih trendova: ko nam danas diktira stil?

Modna industrija je dinamično okruženje koje neprestano evoluira. U tom brzom ritmu,