Letnja nega kože u tri jednostavna koraka

Početak
28/06/2022

Letnji meseci su period godine kada svoju kožu najviše izlažemo izazovima koje za nju predstavlja sunčano i toplo vreme, kao i pogledima zbog otvorenijih laganih odevnih kombinacija i odlaska na more, te nam je u toku toplih letnjih dana dodatno važno da o koži adekvatno brinemo. U tekstu koji sledi ćemo stoga sa vama podeliti osnove letnje nege kože, koju ćete valjano sprovoditi ukoliko na umu imate tri ključna koraka: čišćenje, hidrataciju i zaštitu.

Temeljno čišćenje

Osnova svake rutine nege kože jeste temeljno čišćenje, koje je važno sprovoditi u okviru jutarnje rutine, kao i pre spavanja, u okviru večernje rutine. Sredstva za čišćenje kože lica bi leti po pravilu trebalo da budu blaga, te agresivnije preparate koristite samo ukoliko dermatolog smatra da je ovo pametan potez u borbi protiv određenih neželjenih stanja kože sa kojima se eventualno suočavate. Jutarnja rutina nege kože bi trebalo da otpočne čišćenjem, jer se na taj način uklanjaju mrtve ćelije kože i nečistoće koje su se na njoj nakupile u toku noći, dok ćete večernjim čišćenjem kože uklanjati nečistoće koje su se na njoj našle nakon dnevnih aktivnosti. Leti je čišćenje kože dodatno važno jer se na nju nanosi više preparata u toku dana, kao što je krema sa zaštitnim faktorom, o čemu ćemo kasnije više govoriti. Mrtve ćelije su takođe još brojnije pod uticajem toplih vremenskih prilika i snažnog sunčevog zdračenja, pa će čišćenje biti sjajan početak puta ka sjajnoj letnjoj koži.

Duboka hidratacija

Hidratacija je izuzetno važna za zdravlje čitavog tela, neovisno o periodu godine, a kada je koža u toku leta u pitanju – hidratacija je neizostavna. Hidratacija kože se odnosi na dva vida hidriranja – spolja i iznutra. Za početak, izuzetno je važno unositi dovoljne količine tečnosti, a voda je pri tome najbolji izbor. Na ovaj način ćete postaviti osnovu svojoj zdravoj i jedroj koži, a dodatna prednost ovakvog odnosa prema svome telu je što podržava  borbu protiv velikog neprijatelja estetike tela, poznatog kao celulit. Budući da leti izlažemo svoju kožu pogledima i lepe letnje odevne kombinacije nemaju uvek razumevanja za ovaj problem većine žena, sasvim je prirodno da želimo da uklonimo celulit. S druge strane, od izuzetne je važnosti vršiti i hidrataciju spolja, odnosno nanošenjem hidratantnih krema na kožu. Što se tiče kože lica, moramo biti nešto pažljiviji i birati hidratantnu kremu koja prija našem tipu kože, te je nanositi nakon temeljnog čišćenja. Hidratacija kože tela je naročito važna nakon sunčanja, ali i neovisno o ovome. Nakon tuširanja nemojte izostaviti nanošenje hidratantnog mleka za telo, koji će vašu kožu podržati u tome da ovog leta izleda besprekorno.

Adekvatna zaštita

Budući da smo sve snažnije osvešćeni u vezi sa zaštitom kože od UV zračenja, odnosno u vezi sa rizicima kojima sebe izlažemo izlažući svoju kožu suncu bez adekvatne zaštite, preparati sa zaštitinim faktorom bivaju sve intenzivnije u upotrebi. Kremu za zaštitu od sunca je važno nanositi bez obzira na to da li odlazimo na plažu ili u šetnju gradom, te se pobrinite da vašoj koži pružite najbolju moguću negu, ne preskačući ovaj korak. Kreme sa zaštitnim faktorom neće spečiti vašu kožu da poprimi lep bronzani ten, kojem se zasigurno radujete, a preventovaće neželjene efekte izlaganja suncu. Proces tamnjenja kože može biti eventualno nešto sporiji, što je zapravo dobra vest za isušivanje kože i za one koji se bore sa strijama, budući da intenzivno sunčanje pojačava vidljivost ovih promena na koži. O bezbednom sunčanju bi naročito trebalo da vodite računa ukoliko ste svetlije puti ili imate veći broj mladeža na telu, a u svakom slučaju nije preporučljivo izlagati se suncu u periodima najintenzivnijeg zračenja. Ukoliko se sunčate pre i posle perioda dana kada je zračenje najintenzivnije i koristite kremu sa zaštitnim faktorom, vaša koža će se radovati letu, te nemojte žuriti da potamnite i brinite o svom zdravlju.

Pred nama su sunčani letnji dani, u toku kojih želimo da se družimo, odmaramo i uživamo u svim radostima ovog perioda godine. Pobrinite se da se osećate zaista sjajno i da vaša koža o tome svedoči, tako što ćete imati na umu osnovne korake nege svog lica i tela i redovno ih sprovoditi.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Jednostavni saveti: kako da pripremite kožu za more

Sledeći članak

Namirnice koje mogu zameniti skupu kozmetiku i učiniti vašu kožu blistavom

Ne propustite

Letnji manikir: Tamne nijanse kao neočekivani trend sezone

Iako letnji manikir često povezujemo sa veselim, šarenim bojama inspirisanim morem, tamne

Opasnosti kozmetičkih preparata za kožu tokom leta: Šta treba izbegavati?

Postoje određeni kozmetički proizvodi koje treba izbegavati tokom leta kako biste očuvali

SPF u preparatima za sunčanje – ključna informacija za zaštitu od UV zraka

U današnjem svetu sve većeg izlaganja sunčevim zracima, razumevanje oznaka na preparatima