Foto: Pinterest/@julieemartz

Kako do boje kose poput žena sa severa Evrope

Početak
12/03/2024

Blajhanje, meliranje i farbanje nekada zna da budu veoma dug i naporan proces, a nijansa koju dobijemo na kraju nije uvek onakva o kakvoj smo maštali, zato je prvenstveno potrebno raspitati se o mogućnostima i tehnikama koje će najbolje odgovarati našem tipu i boji kose. Svaka devojka zna koliko je donošenje odluke u vezi sa farbanjem velika i bitna stvar. I pored naše želje da se “zaigramo” sa drugačijim imidžom, sastav farbe sadrži puno hemikalija, koje mogu da oštete vlasi naše kose. Najveći problem nastaje onda kada iz tamnije nijanse želimo da pređemo u svetliju ili konkretno plavu boju.

Trend prosvetljavanja boje kose i farbanje u plavo zastupljen je već nekoliko godina unazad širom sveta, a gotovo da ne postoji devojka, koja bar jednom nije poželela da se ofarba. Od popularnih ombre frizura do sada su stručnjaci za ovu oblast uveli nove tehnike kako bi naša kosa izgledala estetski lepše te pored farbe zadržala što prirodniji i zdraviji izgled, koliko god je to moguće. Jedan od sigurno najpoznatijih i najtraženijih trendova koji je trenutno veoma popularan svakako jeste skandinavsko plava metoda bojenja kose.

Znamo da su devojke sa severa Evrope, naročito Sveđanke, poznate po izuzetno specifičnoj plavoj boji kose, koja je njima genetski ukorenjena. Ova boja pripada onom delu hladnijih nijansi, međutim zbog sinteze između toplih i hladnih tonova ovaj trend izgleda veoma prirodno i osvežavajuće. TikTok je preplavljen video materijalima u vezi sa ovim trendom, te hajde da se bolje upoznamo sa tim šta on predstavlja.

Zbog čega je Skandinavian blond tako drugačija od ostalih tehnika?

Mnogi ovu nijansu plave kose nazivaju trendom za svaku sezonu, jer kako se veruje, dozvoljava kombinovanje uz različite stilove i nikada ne može da dosadi zbog svojih specifičnih karateristika i otmenosti koju donosi u izgledu. Iako većina misli da je potrebno provesti sate i sate sedenja kod frizera i izbeljivati kosu do najsitnijih dlačica, istina je potpuno drugčija. Skandinavsko plava boja kose zapravo predstavlja veliku optičku iluziju. Odnosno, uključuje farbanje zaista malih delova kose, koji su nadomak jedni drugome. Bez bespotrebnog izbeljivanja cele kose, frizer će izbeliti samo deo linije oko lica, tačnije bebinih dlačica koji će odati utisak svežine kao da smo se trenutno vratili sa suncanja. Specifičnost kod ove tehnike farbanja, jeste direktno nanošenje farbe na pomenute delove, bez korišcenja folije. Mnogi frizeri kažu da je ovo jedna od najzahvalnijih tehnika farbanja, jer su dlačice koje idu tik uz lice najlakše za bojenje, odnosno da svetle brze od ostalih vlasi na glavi. Ova boja kose neće stajati jednako svima, te se preporučuje onim devojkama i momcima sa hladnijim tenom i svetlijim očima. Ovo ne znači da je farbanje potpuno zabranjeno onima sa tamnijom bojom kose, ali neće imati efekat kao kod napomenutih kategorija.

S obzirom da ova tehnika zahteva i direktno nanošenje farbe na teme glave, važno je naglasiti da bi svaka preterana upotreba ili neopreznost pri upotrebi farbe za kosu mogla da izazove alergijske reakcije, gorenje kože, kao i niz drugih nepredviđenih okolnosti, te se preporučuje konsultacija za frizerom i profesionalno farbanje kada je ova tehnika u pitanju. Za održavanje boje kose postoji niz preparata i kozmetičkih linija koje su namenjene isključivo za održavanje boje i protiv pojave žutila. Mnogi frizeri preporučuju da ovu tehniku radimo redovno, svakog meseca, već tek nekoliko puta godišnje kako ne bi dolazilo do lomljenja, oštećenja i gubljenja volumena kose. Nijedno farbanje prirodne kose nije zdravo u potpunosti, te odluku donesite u razgovoru sa licem koje će vam predočiti i ukazati na najbolju moguću zamenu ukoliko ova tehnika ipak nije za vas. 

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Razlika između sjaja, ulja i balzama za usne – čime ih je najbolje negovati?

Sledeći članak

Koje su to heatless tehnike za stilizovanje kose

Ne propustite

Letnji manikir: Tamne nijanse kao neočekivani trend sezone

Iako letnji manikir često povezujemo sa veselim, šarenim bojama inspirisanim morem, tamne

Opasnosti kozmetičkih preparata za kožu tokom leta: Šta treba izbegavati?

Postoje određeni kozmetički proizvodi koje treba izbegavati tokom leta kako biste očuvali

SPF u preparatima za sunčanje – ključna informacija za zaštitu od UV zraka

U današnjem svetu sve većeg izlaganja sunčevim zracima, razumevanje oznaka na preparatima