Foto: Instagram/@nyfw

Kada i kako je Fashion Week “došao” u Njujork?

Početak
08/09/2023

U toku je Nedelja mode u Njujorku koja će trajati do 13. septembra, a LA VIE EN ROSE vam u nastavku donosi kada je i na koji način ovaj veličanstveni događaj dospeo do jednog od najvećih gradova SAD.

Nedelja mode u Njujorku (NY Fashion Week) je događaj (uglavnom u trajanju od 7-9 dana), koji se održava u februaru i septembru svake godine, kada se međunarodne modne kolekcije predstavljaju kupcima, štampi i široj javnosti. To je jedna od četiri velike nedelje mode u svetu, poznate kao “Velika četvorka”, zajedno sa Nedeljom mode u Parizu, Londonu i Milanu.

Prva Nedelja mode u Njujorku održana je 1943. godine i to je ujedno bio prvi Fashion Week na svetu. Pariz je važio za svetsku prestonicu mode sve do početka Drugog svetskog rata, tokom kojeg su se veliki dizajneri uključujući Coco Chanel povukli iz posla. Po njenim rečima to nije bilo pravo vreme za bavljenje modom. Američki kupci i modni novinari su takođe bili onemogućeni da u tom periodu putuju u francusku prestonicu, što je Eleanor Lambert (slika ispod) navelo na odličnu ideju.

Foto: Arhiva, Eleanor Lambert

Ona je odlučila da organizuje događaj koji će okupiti američke dizajnere kako bi prikazali svoje nove kolekcije. Prva Nedelja mode u Njujorku je nosila naziv Press Week i održavala se u showroom-ovima, skladištima i stanovima dizajnera, sve do 1993. godine kada se događaj preselio u Bryant Park. Smatra se da je ovom preseljenju doprinela i revija Michael Corsa iz 1991. godine, kada su delovi plafona skladišta u kojem je održana, padali na zvanice i urednike modnih časopisa.

Nakon 1993. godine njujorški Fashion Week je počeo da liči onom koji se danas održava. Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Donna Karan, Michael Kors i Zac Posen su samo neka od imena dizajnera koji su imali priliku da izlažu svoje kolekcije na ovom događaju.

Težak period je ipak zadesio ovaj glamurozni događaj kada se 2001. godine dogodio teroristički napad na Njujork. Četvrti dan Nedelje mode je bio na redu tog 11. septembra. Dizajneri su se okupljali na mestima održavanja revija, ali je bilo pomalo neuobičajeno što se mnogi modeli nisu pojavili na vreme, dok su drugi angažovani oko revija dolazili prekriveni prašinom, pitajući da li su zakasnili. Kada je javnost saznala šta se zapravo tog dana desilo, Nedelja mode je prekinuta.

Nakon ovog događaja Njujork i London su samo zamenili datume održavanja Nedelja mode, kako se njujorški događaj u budućnosti ne bi održavao u terminu godišnjice ove tregedije.

Da show ipak mora da se nastavi pokazale su naredne godine revije koje su usledile. Osnivač Eleanor Lambert je poslednjem Fashion Weeku prisutvovala 2003. godine i to u svojoj stotoj godini života, nakon čega je mesec dana kasnije preminula.

Malo je poznato da dizajneri moraju da izdvoje velike sume kako bi održali revije na New York Fashion Weeku. Potrebno je između 15.000 i 50.000 dolara, samo za zakup prostora, ne računajući troškove stilista, frizera, šminkera i ostalih angažovanih. Organizatori i dizajneri su shvatili da je kupcima kao posetiocima potrebno posvetiti najvću pažnju. Upravo iz tog i sličnih razloga, piste sa oblikom slova U su stvorene kako bi se povećao broj mesta u prvom redu.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Danas počinje Nedelja mode u Njujorku – šta možemo da očekujemo?

Sledeći članak

Dragana Ognjenović performansom dokazala da je moda umetnost

Ne propustite

Da li ste znali – koji značajni Italijani stoje iza Nedelje mode u Milanu?

Juče, 14. juna, zvanično je počela Nedelja mode u Milanu. Nedelje mode,

Priča o Manolo Blaniku, dizajneru cipela koji stvara modna umetnička dela

Nezaboravni modeli cipela nose potpis Manolo Blanika (Manolo Blahnik) — jednog od

Animal print – istorija bezvremenskog dezena koji se ponovo vratio u modu

Razvijen da se uklopi u svet prirode, čuveni leopard i njegove šare