Foto: Pinterest/Benvenuto Limos

Izdvojili smo najlepša mesta u Italiji zbog kojih ćete odmah isplanirati put

Početak
17/04/2024

Kada se govori o ovoj državi koja je smeštena u Sredozemnom  moru u jugozapadnom delu Evrope, uglavnom se spominju isti gradovi poput Milana, Rima, Verone, Venecije. Međutim ova država sa ogromnom istorijom ima mnoštvo gradova koji obiluju istorijom, kulturom i tradicijom. U srednjem veku ovo je bila država koje je diktirala kulturu i stil svog vremena. Neki od najpoznatijih umetnika,  pisaca i pesnika dolaze upravo odavde poput Dantea Aligijerija, Franciska Petrarke, Đovanija Bokača, kao i slikara koji  su živeli i stvarali na tlu ove njenom tlu , Mikelanđelo,  Leonardo da Vinči, Donatelo…

Ova država prepoznatljiva je i po mnogim egzotičnim destinacijama i ostrvima. Pored toga što je jedna od država koja je u skoro najvećoj  meri doprinela  razvoju evropske kulture, Italija jeste poznata i kao država mode, izvanredne hrane i srdačnih ljudi, a ukoliko ste mladi provod u Italiji je nezaobilazni deo putovanja.

Kapri

Kapri je ostrvo koje se nalazi na južnoj strani Napuljskog zaliva kraj Sorentiskog poluostrva. Ostrvo se sastoji iz dva dela. Grada Kapri, koji se nalazi na Istočnom delu ostrva i ostrva Anakapri koja su povezana strmom  stazom  sa više od 500 stepenica, koja se nazivaju Scala Fenicie. Ovo ostrvo bilo je inspiracija mnogobrojnim umetnicima širom sveta, a jedan od najpoznatijih jeste Maksim Gorki.  Zbog svoje neverovatne lepote ovo ostrvo jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija, ali kao i svi gradovi i ostrva  u Italiji obiluje mnogobrojnom i raznolikom istorijom i kulturom.  Homer je čak u svojoj Odiseji opevao ostrvo, kao ono na kome sirene prizivaju moreplovce pesmom.  Iako je ovo svega malo ostrvo na njemu se nalazi niz značajnih kulturnih spomenika, a jedan od ktitora ovog ostrva jeste Tiberije, koji je upravo ovde sagradio prvi Arheološki muzej na svetu, ali i podigao 12 vila u čast bogova sa Olimpa. Oblazak Kaprija preporučuje se iz samog centra ostvra, iliti Piazzeta trga, gde se nalaze mnogobrojni parkići, bašte i igrališta za decu.  Avgustove bašte jesu nastale na ruševinama starih rimskih objekata, a danas predstavljaju jedno od glavnih mesta za odmor i uživanje.  Ovo ostrvo  obiluje mnogobrojnim festivalima, a jedan od njih sledi uskoro, za svega mesec dana, a to je  proslava dana San Konstanca, koji se obeležava 14. maja, a tom prilikom se u njegovu  čast održavaju    razne manifestacije  i povorke, u maju se takođe održava i trka čamcima, a u junu plivački maraton, dok je  avgust rezervisan za festival folklora.  Zimi se na ostrvu održava i Capri Film Festival.  Govoriti o Italiji, a ne spomenuti modu nije moguće, te Dolce i Gabbana, kao jedan od najpoznatijih brednova sa ovog područja neretko organizuje revije upravo na ovom ostrvu. Ukoliko ste ljubitelj mode tokom obilaska ostrva morate posetiti  Via Camerelle gde se nalaze eskluzivni butici sa najpoznatijim brendovima.

Komo

Jedno od najpoznatijih italijanskih jezra nalazi se u oblasti Lombardija, blizu glavnog grada ove oblasti, Milana. Slike prozirno plave i čiste vode, kao i bajkoviti pejzaži redovno ostavljaju bez daha.  Jezero jeste glečerskog porekla,  a predstavlja i jedno od najdubljih jezera u Evropi. Od samog svog nastanka jezero je bilo popularno usled svoje lepote i živopisnog predala, a i sam Gaj Julije Cezar je voleo da odmara ovde.  Italijanski Beverli hils ili biser jezera, kako je poznatiji grad Belađo ,  jeste i najposećeniji . Niz uređenih baštica , staza i avenija čine ovaj grad posebnim , a ovde se nalaze i obrisi  rimske i egipatske kulture.  Grad Komo jeste pravi primer Raja na zemlji, okružen zelenilom, čistom prirodom , parkovima i šetalistima. U ovom gradu nalazi se arheološki muzej i umetnička galerija Pinacoteca Civica, dok je jezero i dom muzeja , Museo della Seta, koji je posvećen svili.  Ribarsko selo Varena, može da vam pruži mir i spokoj te je idealno za romantične šetnje. Ovde se nalaze butici, postastičarnice i kafići pa samim tim svako može da pronađe neku zanimaciju. Menađo predstavlja mesto za rekreaciju, a ovde možete da se opustite uz igranje golfa,  planinskog biciklizma i pečašenja, skijanja, krstarenja jezerom. S obzirom da je ovo eskluzivno jezero na njemu se nalazi i dosta vila koje mogu da se posete poput   vile  Monasero ili Vile Olmo . Danas je ovo jezero uglavnom rezervisano za džet- set i bogatu klijantelu,  te ovde odsedaju mnogi glumci, političari, modni dizajneri, sportisti, biznismeni.

Sijena

Sijena je najveći grad i središte okruga Sijena u okviru italijanske pokrajine Toskana. Nalazi se u središnjem delu Italije na svega  50 kilometara od Firence.  Kulturni pejzaž grada odgovara toskanskom tipu, koji odlikuju brda i bregovi , dok se oko grada karakteristično za ovaj predeo nalaze vinogradi. Jedan je od gradova koji obiluje mnoštvom kuturnih dobara  te je pod UNESCO-vom zaštitom.  Trg Kampo jeste glavni trg u gradu koji je u obliku školjke, izgrađen je u 12.  veku, a iz njega se sliva čak 11 ulica, što znači da kuda god krenete doći ćete do centra grada.  Na samom trgu se nalazi i Gradska kuća, te ovde možemo da vidimo građevinu koju je oslikao Lorenceti, a koja predstavlja sudar i razliku između  dobre i zle vlade.  Iznad Gradske kuće nalazi se najveća znamenitost grada a to je Trg Manđo. Dozvoljeno je popeti se na trg, ali da biste stigli do vrha potrebno je da pređete čak 505 strmih stepenica. S obzirom da je najviša od svih zdanja u gradu, ovaj objekat se često koristi i kao orjentir.  Simbol grada Sijene je vučica, koja je po predanju odgajala braću Romula i Rema, a legenda kaže da je grad dobio ime po Removom sinu Seniusu.  Ukoliko ste u Sijeni preporučuje se da posetite palate Buonsignori, Sigi- Saračini, Salimbeni i Sensedoni kao i palatu Tolomei. Kao i većina italijanskih gradova i Sijena obiluje fontanama, te ovde možete da se zaustavite kod Fontane sreće i kod fontane Fonderbranda.  Katedrale i bazilike jesu odlika grada, a katedrala Duono, neodoljivo podseća na Sikstinsku kapelu, u čijoj se unutrašnjosti nalaze dela Berninija, Donatela i Mikelanđela.  Za ljubitelje adrenalina Sijena može da bude zabavna, s obzirom da se u ovom gradu ćak dva puta godišnje organizuju trke konja.

Firenca

Firenca se nalazi   u središnjem delu države,  u pokrajini  Toskana i predstavlja njen glavni grad.  Jedan je  od najpoznatijih gradova u Italiji, i smatra se centrom kulture i kulturnih promena . Vekovima je ovaj grad bio pod okriljem jedne od najpoznatijih i najimućnijih prodica koje su izdigle ga izdigle pretvorile u kulturni i ekonomski centar- porodici Mediči. Trg Sinjorija predstavlja umetničku galeriju na otvorenom , koja i dan danas ostavlja bez daha mnoge posetioce koji se bave izučavanjem umetnosti, dok se na trgu nalazi i Neptunova fontana koja predstavlja znak mnogih moreplovačkij pobeda.  U sklopu trga Sinjorija nalazi se i galerija Ufici, ili kako ga mnogi  nazivaju hram umetnosti.  Ova galerija se sastoji od niza kolekcija koja su pripadala raznim pravicma i epohama, od antike preko baroka do renesansne  umetnosti  i u njoj se nalaze dela razmih evropskih umetnika, Ticijana, Mikelanđela, Rafaela, Leonarda.  Jedan od najpoznatijih Firentinaca jeste Dante Aligijeri, a jedna od atrakcija grada je njegova rodna kuća.  Srce Firence jeste Trg Duomo , a na samom trgu se nalaze katerale Santa Marija del Fijore i krstionica San Đovani. Na Trgu Santa Kroče, nalazi se  crkva u gotskom stilu, a u njenoj bazilici su sahranjeni  Galilej, Mikelanđelo i Makijaveli.  Na Trgu Svetog Marka se nalazi manastir  Svetog Marka, Akademija lepih umetnosti i arheološki muzej, a ovaj deo grada poznat je i kao studenstka četvrt.  Jedno od najpoznatijih dela koje se nalazi u ovoj galeriji jeste Davidov kip.

Sirakuza

Sirakuza je grad i opština u Italiji koja je nalazi na Siciliji u južnom delu države, a ujedno i glavni grad istoimene provincije. S obzirom da se u ovom gradu nalazi mnoštvo umetničkih, arhitektinskih i kulturnih dobara, koja datiraju još iz vremena Antičke Grčke, ovaj grad je 2005. godine, dobio status na UNESCO-voj listi Svetske baštine u Evropi.

 Šta se sve nalazi u Sirakuzi?

 Upravo zbog bogate istorije, mnogi ovaj grad nazivaju istorijskim i mitološkim centrom Italije.  Ovaj grad još uvek odiše duhom antike i njene kulture, a u Sirakuzi se nalaze dva amfiteatra. S obzirom na istorijsku povezanost sa Antičkom Grčkom nije čudno što je jedan od amfiteatara u grčkom stilu, a zanimljivost jeste da je on isklesan u steni, polukružnog je oblika i otvoren je, dok  drugi, jeste onaj u rimskom stilu, gde su hodnici kojima su se kretale životinje za borbu sa gladijatorima još uvek očuvani, za razliku od onog u grčkom stilu, ovaj amfiteatar je zatvoren i tajnovit.  Svakako da najveća atrakcija na Sirakuzi jesu pećine i kamenolom Latomie od koga su građene kuće na ostrvu,  kako ne bi služile samo jednoj svrsi neki delovi pećine pretvoreni su u zatvore.  Neke od najlepših palata i građevina koje ćete videti na Sirakuzi jesu Montalto, Parisimo i Belonto, koje su građene u 14. i 15. veku u gotskom stilu, dok  je obavezna stanica i gradska katedrala.  Otići u Sirakuzu a ne posetiti glavni trg, gotovo da nije moguće, a jedna zanimljivost vezana upravo za njega jeste da je ovde snimani određeni kadrovi iz filma Malena sa Monikom Beluči u glavnoj ulozi . S obzirom da je Sirakuza poznata i po mnoštvu tvrđava neke koje bi trebalo posetiti jesu i Castello Maniace, koja predstavlja simbol grada, Castello di Eurialo koja ima veliku istorijsku i političku pozadinu, u sklopu kog se nalaze i mnogobrojne katakombe.  Što se tiče letovanja na Sarakuzi, ovde se nalazi mnoštvo plaža sa kristalno plavom bojom vode i belim kamenćima, a samo neke od njih su  Calamosche, Fontane Bianche, Vendicari  i  Marine Reserve Plemmirio. Iako je ovaj grad okružen morem, ne postoje prirodne plaže, već su sve delatnost ljudskog proizvoda.   Ovde se nalazi u neklopola Pantalika koje je uz grad takođe dobila status na UNESKO-voj listi.  Naime, Pantalika predstavlja skup grobnica koje su isklesane u kamenu . Da je Sirakuza bila gnezdo antičke kulture, govori i to da su mnogi filozofi, političari i poštovani ljudi svoga vremena živeli baš ovde. Jedan od najpoznatijih Sirakužana jeste matematičar Arhimed, dok se veruje da je bas ovde uzviknuo svoje uveno Eureka , takođe jedan od najpoznatijih filozofa antičkog vremena Platon želeo da baš na Sirakuzi podigne svoju državu. Sirakuza je danas jedan od centara prehrambene industrije u Italiji.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Misterija brda na kojima “leži” Beograd: Ima ih čak 30

Sledeći članak

Da li ste čuli za jedinstveni autobus za pse?

Ne propustite

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i

“Dolce vita” – poreklo fraze koja je zauvek promenila život u Italiji

Sigurni smo da vam je poznata fraza “Dolce Vita”, ali verovatno samo

Pričom putujemo u Turkmenistan i donosimo vam bizarne zanimljivosti o najzatvorenijoj državi na svetu

Turkmenistan je zemlja u središnjoj Aziji, poznata po svojim pustinjama, bogatstvu naftnih