Foto: WIkipedia/Javno vlasništvo

Istražili smo čime je Tesla posebno bio “opsednut”

Početak
23/12/2023

Srpski najpoznatiji naučnik, Nikola Tesla, najviše se proslavio posthumno. Tada su, pored pohvala, isplivale različite zanimljivosti iz njegovog života.

Kada bismo zamislili jedan prosečan dan ovog naučnika morali bismo zamisliti i golubicu. Sada već priča shvaćena kao mit govori o Teslinoj opsesiji ovim pticama.

Misterija njegovog života se najčešće povezuje sa njegovim usamljenim sazrevanjem. Praktično jedine prijatelje nalazio je u životinjama. Među njima su naročito bili golubovi koje je svakodnevno hranio, milovao i posvećivao im vreme. Postoje nagoveštaji da je njima poveravao svoje sledeće naučne planove.

Foto: Pexels/Mali Maeder

Posebna povezanost je usledila sa jednom golubicom koju je negovao kao kućnog ljubimca. Kupovao joj je posebnu hranu, primao u svoj dom i dozvoljavao da mu sleće na ruku. Zabeležena je njegova rečenica “dok god je imam, postoji svrha u mom životu”. Tada su novinari, metaforički, poistovećivali pticu sa ženom. Ipak, u ovom primeru nije bilo mesta prenesenom značenju.

S obzirom na to da je poznato da Tesla nije imao ljubav u vidu ženske osobe i proveo je život u apstinenciji, smatra se da je to nadomestio ovakvim “prijateljstvom”. Smatra se da se golubica razbolela, bila negovana od strane naučnika, a da ga je njena smrt duboko pogodila.

Prethnodni članak

Dr Popović odgovara – kako da psima “olakšate” zimu?

Sledeći članak

Megan i princ Hari zimu zamenili odmorom na Kostariki

Ne propustite

Prođite sa nama kroz najluksuzniji hotel u Londonu

Pod nazivom Raffles London At The OWO, ovaj hotel u Londonu važi

Sve je počelo od jednog miša: Kako su nastali Miki i Mini Maus?

U srcu svakog detinjstva krije se poseban kutak rezervisan za Miki i

Katarina Velika – najveća Ruskinja u istoriji

Rusiju već vekovima prati status jedne od najmoćnijih, najvećih i najuticajnijih zemalja,