Foto: Wikipedia/Public domain

Istorija Australian Open turnira – od ranih početaka do danas

Početak
30/01/2024

Australian open jedan je od četiri Grend slem teniskih turnira koji rado gledamo zbog najboljeg tenisera na svetu – Novaka Đokovića. Iako je Đoković ispao u polufinalu ovog turnira, sa kog iza sebe ima čak 10 trofeja, pripremili smo vam kratku istoriju ovog čuvenog takmičenja.

Rani početak i prve promene

Foto: tennistheme.com

Istorija ovog teniskog turnira za muškarce počinje davne 1905. godine kada se igrao na travi i zvao Prvenstvo Australazije. Žene su prvi put igrale ovaj turnir 1922. godine. Nekoliko godina kasnije turnir je promenio naziv u Prvenstvo Australije, da bi 1969. godine poneo naziv pod kojim ga danas znamo.

Foto: Wikipedia/Public domain

Uključivši se u Open eru ovo takmičenje postaje otvorenije za različite učesnike, bilo da su oni amateri ili profesionalni igrači. U samim počecima glavni problem bila je sama udaljenost održavanja turnira, ali razvoj saobraćaja doprineo je i raznolikostima kako igrača tako i same publike. Jedna od značajnijih promena na Australijan openu bila je promena podloge na kojoj se igra, pa se tako od 1988. godine pa do danas turnir održava na čvrstoj podlozi, a ne na travi.  

Od Sidneja do Melburna

Tokom godina razni gradovi poput Sidneja, Adelejda, Perta i mnogih drugih, bili su domaćini ovog prestižnog turnira, ali se danas održava u drugom po veličini gradu u Australiji – Melburnu. Osim mesta menjalo se i vreme održavanja turnira, te se u prošlosti održavao u mesecima od decembra do avgusta, da bi danas to bio prvi Grend slem turnir u januaru. Posebno zanimljivost u vezi toga da se 1977. godina Australijan open odigrao čak 2 puta u toku jedne kalendarske godine i to u januaru i decembru, upravo zbog promene termina koje su te godine usledile.

Danas se svi mečevi održavaju u čuvenom Melburn parku. Centralni teren i glavni stadion u Melburn Parku nazvani su po jedanaestostrukom grend slem šampionu Rodu Lejveru, koji se smatra jednim od najvećih igrača u istoriji ovog sporta. Margaret Kort Arena je još jedan stadion koji nosi ime najveće teniserke Margaret Kort, koja je Australijan open osvojila čak 11 puta.

Rod Lajver; Foto: Pinterest
Margaret Kort; Foto: Pinterest

Nagrade koje kriju simboliku

Osim novčane nagrade i ATP poena, pobednici dobijaju i trofej, kao simbol trijumfa na Australijan openu. Pobedniku u muškom singlu uručuje se Kup izazova Normana Bruksa. Trofej je poneo ime po legendarnom australijskom teniseru Normanu Bruksu, koji je osim što je bio šampion ovog turnira ispisao istoriju postavši prvi stranac koji je osvojio Vimbldon. Veliki srebrni trofej, Memorijalni kup Dafne Akhurst, dodeljuje se pobednici u ženskom singlu u čast Dafni Akhurst, petostruke šampionke koja je tragično umrla u 29. godini zbog vanmaterične trudnoće.

Kup izazova Normana Bruksa; Foto: Pinterest
Memorijalni kup Dafne Akhurst; Foto: Pinterest

Prethnodni članak

Mudre reči Novaka Đokovića koje će probuditi uspeh u vama

Sledeći članak

Iskoristite zimu još malo – sportovi u kojima se vredi oprobati

Ne propustite

Iskoristite zimu još malo – sportovi u kojima se vredi oprobati

Svi tokom zime volimo da ležimo ušuškani ispod svojih prekrivača, da posmatramo

Mudre reči Novaka Đokovića koje će probuditi uspeh u vama

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je Završni ATP masters sezone, sedmi

Pobedom u Parizu, Đoković osvojio 97. trofej u karijeri

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je masters u Parizu, jer je u finalu pobedio