Foto: Antoni Shkraba

Ideje za muškarce – elegantno nošenje šalova tokom zime

Početak
26/11/2022

Šal je jedan od najelegantnijih i istovremeno praktičnijih muških dodataka. Pravilno odabran i vezan, ne samo da greje kada je zima, već daje i određeni šarm izgledu. Ako već znate ova pravila koja vam donosimo u narednim redovima, onda je malo verovatno da ćete zimi nositi debelu jaknu i džemper sa visokim vratom. Uostalom, kaput u kombinaciji sa šalom je mnogo udobniji i zauvek elegantan! Iz ovog članka naučićete kako pravilno i elegantno vezati muški šal.

Postoji mnogo načina za vezivanje, ali ćemo razmotriti one najbolje.

DRAPE

Foto: Vanessa Garcia

Šal se jednostavno prebacuje preko vrata, tako da njegovi krajevi (otprilike iste dužine) slobodno leže na grudima. Nema čvorova. Šal u stilu drape možete nositi i ispod gornje odeće i preko nje.

Šta obući? Muški šal u ovom slučaju treba pre svega nositi, naravno, uz kaput. Osim toga, dobro će ići uz odelo pa čak i uz običnu jaknu.

Kada nositi? Šal vezan u drape stilu obično nose poslovni ljudi. Biznismeni, advokati, lideri. U ovom slučaju, šal obavlja isključivo stilsku funkciju, ne štiti od hladnoće.

Koji šal je prikladan? Isključivo srednje dužine, boja treba da se razlikuje od boje kaputa ili jakne.

PARISKI ČVOR

Foto: Gökhan Yetimova

Želite li svom izgledu dodati malo francuskog šarma? Onda je ovaj način vezivanja muškog šala za vas.

Presavijte ga na pola, omotajte oko vrata, a zatim uzmite jedan kraj i provucite ga kroz otvor na suprotnom kraju. Lagano zategnite nastali čvor i Voila!

Šta obući? Uz kaput i jaknu može se ukombinovati lepo, ali ovaj tip čvora izgleda posebno cool uz kožnu jaknu.

Kada nositi? Šal sa pariskim čvorom dovoljno je svestran da se može nositi u različitim situacijama. Prikladan je za svakodnevno nošenje. Odličan je za hladne dane i vetrove (volumenski čvor pruža zaštitu).

Koji šal je prikladan? Dugi, ne preširoki i debeli, ali nikako ni od previše tankog materijala! Dakle – umereno. Svilu i slične tkanine ovaj stil ne prihvata.

JEDAN POKRET

Foto: Pixabay

Muški šal u jednom pokretu je jednostavan, a pritom će vam biti toplo.

Obesite šal oko vrata tako da jedan kraj bude duži. Omotajte duži kraj jednom oko svog vrata tako da vam labavo visi preko grudi.

Šta obući? U principu možete sa bilo čime, od klasičnog kaputa do blejzera odgovarajućeg tona.

Kada nositi? Ovako vezani šal je prilično topao! Osim toga i ne oduzima vam previše vremena. Dakle, ako treba, na primer, da prošetate do susedne zgrade, samo oko sebe jedanput obavijte šal. Izgledaćete doterano i moderno.

Koji šal je prikladan? Srednji ili za nijasnu duži, ne previše debeo, niti širok. Naprimer, šal sa resama na krajevima izgledaće spektakularno.

ASKOT

Foto: Pexels

Ovo je naziv za klasičnu verziju vezivanja muškog šala. Metoda je vrlo jednostavna i može se brzo savladati.

Namestite šal oko vrata, njegovi krajevi treba da budu iste dužine. Uzmite jedan kraj šala i omotajte ga oko drugog, a zatim ga provucite kroz formirani otvor. Neka bude kao čvor, ali ne zatežite. Podesite krajeve šala tako da opet budu otprilike iste dužine.

Šta obući? Muški šal sa askot čvorom, idealan JE za jaknu ili kaput na otvorenom ili visokom kragnom. Može se nositi i sa jaknom ili smokingom.

Kada nositi? Šal sa askot čvorom je klasika, ali se sada retko tako nosi. Međutim, ovo je odlična prilika da se pokažete kao profesionalci u odevanju. Ovaj način nošenja šala nije za hladno vreme.

Koji šal je prikladan? Tamni šal će izgledati odlično uz tamnu jaknu i belu košulju, ali ako je odeća potpuno tamna, šal bi trebao biti svetliji. Ukoliko ima zanimljivu teksturu trebao bi biti tanak.

Dodatni saveti

Kada se radi o izboru šala mora se obratiti pažnja na stil, godine muškarca, dizajne i materijale. Danas mnogi imaju širok spektar načina nošenja šalova, bez ograničenja i zabrana. Važno je samo da on ima koncizan i diskretan dizajn, a po nama, treba da izgleda elegantno i jednostavno. Pravilno vezan, on može dodati šarm celokupnom izgledu i učiniti vas neodoljivim.

Foto: Pexels

Zašto muškarac treba da nosi šal?

Savremeni uslovi života stavljaju nas u određene okvire. Zato je želja većine njih da izgledaju elegantno i istovremeno “toplo”. Praktični i moderni mladi ljudi s početkom zime vade šalove s polica. Topli, pleteni, od kašmira ili vune… Glavno je da izgledate najbolje i da vam bude toplo. Danas šal obavlja ne samo zaštitnu funkciju, već je i sastavni deo stila, pogotovo kada uspete da pogodite odličan – ne samo po boji nego i vrsti tkanine.

VRSTE ŠALOVA

Bandana, arafatka, šal, okrugli šal, tanak, dug – ovo nije cela lista vrsta koje spadaju u kategoriju muških šalova.

Kako nositi takve stvari? Obično je širina šala od 15 do 35 cm, a dužina od 120 do 230 cm. Naprimer, ako ste visoki od 160 cm do 180 cm morate nositi šal čija dužina neće prelaziti 180 cm. U suprotnom ćete morati da ga nekoliko puta umotate oko vrata. Izbor materijala od kojih se oni izrađuju je takođe veliki. Po pravilu se koriste vuna, kašmir, angora, pamuk, lan i svila, ali dizajneri često koriste i sintetičke materijale kao što je flis.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Alessandro Michele napustio Gucci

Sledeći članak

Jednostavna sofisticiranost – eksperimentišite sa stilom poput Frenka Sinatre

Ne propustite

Bez srpskog “kralja makaza” domaća moda prepuštena Zapadu

Od dana kada je preminuo Aleksandar Joksimović – srpski Dior, odnosno “kralj

140 godina Bvlgarija – predstavljena nova linija nakita i dijamantska ogrlica pravljena 2.800 sati

Poznata američka glumica indijskog porekla Prijanka Čopra zablistala je na proslavi 140.

Volite loaferice, ali ne znate kako da ih kombinujete? Imamo savete za vas

Modni poznavaoci se slažu da su loaferice apsolutni modni hit ove sezone,