Foto: Instagram/ @selflovehaven_

Gua Sha masaža lica: Drevna mudrost za modernu sjajnu kožu

Početak
22/03/2024

U poslednje vreme, u svetu wellness trendova, Gua Sha masaža lica, tradicionalna tehnika iz kineske kulture, sve se češće ističe u kozmetičkim krugovima. Ova tehnika, sa dugom istorijom u tradicionalnoj kineskoj medicini, sve više privlači pažnju zbog svojih navodnih brojnih prednosti za kožu i opšte dobrostanje.

Šta je Gua Sha?

Gua Sha je tehnika masaže koja potiče iz drevne kineske tradicije i koristi se već vekovima kao neizostavan deo tradicionalne kineske medicine. Naziv Gua Sha potiče od kineskih reči “gua”, što znači “struganje”, i “sha”, što se odnosi na crvenilo koje se pojavljuje na koži tokom samog tretmana. Ova tehnika  izvodi se korišćenjem posebnog alata, često napravljenog od dragocenih materijala poput jadeita ili rozenkvarca. Ti alati se pažljivo koriste za lagano struganje kože lica kako bi se podstakla cirkulacija krvi i limfne tečnosti. Ovaj proces ima za cilj oslobađanje energetskih blokada i unapređenje opšteg stanja kože, doprinoseći tako i celokupnom blagostanju organizma.

Kako se izvodi Gua Sha masaža lica?

Postupak Gua Sha masaže lica počinje pažljivom primenom ulja ili seruma na kožu kako bi se omogućilo glatko klizanje alata koji se koristi. Ovo ulje ili serum ne samo što poboljšava efikasnost masaže već i hrani kožu dubinski, doprinoseći joj svežini i hidrataciji.

Nakon što je koža pripremljena, terapeut ili sam korisnik lagano pritiska specijalni alat uz kožu lica. Ovi potezi su blagi, ali istovremeno čvrsti, te se izvode u određenim smerovima kako bi se postigao optimalan efekat. Obično se prate konture lica, počevši od čela prema bradi, duž linija vilica i prema vratu. Ova precizna tehnika omogućava stimulaciju određenih tačaka na licu, što dovodi do poboljšane cirkulacije, drenaže toksina i oblikovanja lica.

Benefiti Gua Sha masaže lica

Gua Sha masaža lica tvrdi da ima brojne benefite za kožu i opšte zdravlje. Neki od najistaknutijih benefita uključuju:

Poboljšana cirkulacija krvi i limfe: Laganim struganjem kože, Gua Sha masaža podstiče cirkulaciju krvi i limfe, što može doprineti svežijem i blistavijem tenu.

Smanjenje natečenosti i otoka: Ova tehnika može pomoći u smanjenju natečenosti i otoka lica, posebno u području oko očiju i jagodica.

Opuštanje mišića: Lagani pritisci i masaža pomažu u opuštanju mišića lica, što može smanjiti napetost i linije izraza.

Podsticanje regeneracije kože: Stimulacija kože Gua Sha masažom može podstaći regeneraciju ćelija i pomoći koži da bude glatkija i elastičnija.

Ublažavanje stresa i opšteg blagostanja: Kao deo opuštajućeg rituala, Gua Sha masaža može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju opšteg blagostanja.

Iako su ovi benefiti često istaknuti u praksi, važno je imati na umu da individualni rezultati mogu varirati i da je konsultacija sa stručnjakom pre početka bilo kakvog novog tretmana uvek preporučljiva.

Ova tehnika nije samo površinska već duboko povezana sa tradicionalnim znanjem o nezi kože koje se prenosi kroz generacije. Ona uspešno spaja te drevne metode sa modernim potrebama za sveobuhvatnom negom kože lica. Gua Sha masaža ističe se kao efikasan i prirodan način očuvanja lepote i zdravlja kože, jer podstiče cirkulaciju krvi, pospešuje detoksikaciju i poboljšava tonus kože.

Sve više ljudi prepoznaje da je nega kože više od pukog kozmetičkog tretmana – to je holistički proces koji uključuje fizičko, emocionalno i mentalno blagostanje. Gua Sha masaža lica upravo pruža tu sveobuhvatnost, te se sve češće ističe kao neizostavan deo rituala nege kože koji ne samo što pruža lepši izgled, već i unutrašnji osećaj ravnoteže i harmonije.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Frizura savršena za sve koji (ne)žele da skrate kosu

Sledeći članak

Ako želite personalizovani suvenir iz Pariza, na pravom ste mestu

Ne propustite

Pamela Anderson već godinu dana ne koristi šminku: otkrila na koji način neguje lice

Jedna od najseksipilnijih glumica, koja je pokrenula trend “bez šminke”, nedavno je

Nega kože ruku je važna i tokom leta – donosimo vam savete za njeno održavanje

Jedan od najčešćih dermatoloških problema je isušena koža. Neki od faktora koji

Šta tokom leta šteti našoj kosi? Donosimo vam odgovore i važne savete za prevenciju oštećenja

Za svega dva dana stiže nam jedno od najvoljenijih godišnjih doba, leto.