/

Godinu dana bez Tamare Bakić, srpske manekenke u čiju čast je lično Dior otvorio šampanjac

Jedna od najpoznatijih manekenki sa naših prostora, Tamara Bakić, preminula je na današnji dan 26. decembra 2021. u Beogradu u 88. godini.

Tamara Bakić rođena je 1934. godine u Somboru. Kasnije se preselila u Beograd i počela uspešnu karijeru.

Sve se promenilo kada ju je pozvala poznata krojačica Dara Spasojević, školska drugarica njene majke, koja je imala salon u prestonici, da dođe na probu zbog predstojećeg Sajma mode.

U svet mode ušla je sa 24 godine, a bila je svedok i jedan od glavnih aktera nastajanja srpske mode pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Celog života ostala je u svetu mode, pa je tako u 82. godini bila zvezda revije u Njujorku.

– Nekada smo i po mesec dana bili na putovanjima, bile su to prave turneje, a mi reprezentacija Jugoslavije koja promoviše domaću modu u svetu koja je kod nas postajala sve ozbiljnija industrija sa autentičnim kreatorima kao što je Aleksandar Joksimović. Bili su to nezaboravni dani, zlatno doba domaće mode koja je osvajala planetu a naše revije su gledale poznate ličnosti kao što je Iv Sen Loran, sa nekima smo se i lično upoznali kao što je reditelj Klod Leluš ili glumac Entoni Hopkins, provodili se u diskoteci koju su držali Džejn Birkin i Serž Ginzbur, sreli se sa Brižit Bardo, pili šampanjac sa Diorom koji ga je otvorio u našu čast… Imala sam čast da upoznam Paka Rabana i da nosim njegov model na reviji – svedočila je Tamara Bakić, muza našeg slavnog modnog kreatora Aleksandra Joksimovića, koji je preminuo 29. marta 2021. godine.

Foto: Yugopapir

Godine 1967, osnovala je Udruženje manekena jer je želela da tu profesiju podigne na viši nivo.  U modnom svetu su joj bila otvorena sva vrata. U kasnijim godinama života, bila je mentor mladima.

„Mislim da je najvažnije to – umeti nositi, umeti da sebe ne pokrijete modom”, rekla je manekenka jednom prilikom za RTS.

Do poslednjeg dana života bila je aktivna, družila se, šetala, uživala u životu punim plućima. Uvek je, kako sama kaže, ulagala puno u izgled i trudila se da u svakom momentu izgleda besprekorno. Iz kuće nije izlazila ukoliko ne uradi vežbe i zato je i u 9. deceniji izgledala besprekorno.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Poslednje iz kategorije