Godinu dana bez Tamare Bakić, srpske manekenke u čiju čast je lično Dior otvorio šampanjac

Početak
26/12/2022

Jedna od najpoznatijih manekenki sa naših prostora, Tamara Bakić, preminula je na današnji dan 26. decembra 2021. u Beogradu u 88. godini.

Tamara Bakić rođena je 1934. godine u Somboru. Kasnije se preselila u Beograd i počela uspešnu karijeru.

Sve se promenilo kada ju je pozvala poznata krojačica Dara Spasojević, školska drugarica njene majke, koja je imala salon u prestonici, da dođe na probu zbog predstojećeg Sajma mode.

U svet mode ušla je sa 24 godine, a bila je svedok i jedan od glavnih aktera nastajanja srpske mode pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Celog života ostala je u svetu mode, pa je tako u 82. godini bila zvezda revije u Njujorku.

– Nekada smo i po mesec dana bili na putovanjima, bile su to prave turneje, a mi reprezentacija Jugoslavije koja promoviše domaću modu u svetu koja je kod nas postajala sve ozbiljnija industrija sa autentičnim kreatorima kao što je Aleksandar Joksimović. Bili su to nezaboravni dani, zlatno doba domaće mode koja je osvajala planetu a naše revije su gledale poznate ličnosti kao što je Iv Sen Loran, sa nekima smo se i lično upoznali kao što je reditelj Klod Leluš ili glumac Entoni Hopkins, provodili se u diskoteci koju su držali Džejn Birkin i Serž Ginzbur, sreli se sa Brižit Bardo, pili šampanjac sa Diorom koji ga je otvorio u našu čast… Imala sam čast da upoznam Paka Rabana i da nosim njegov model na reviji – svedočila je Tamara Bakić, muza našeg slavnog modnog kreatora Aleksandra Joksimovića, koji je preminuo 29. marta 2021. godine.

Foto: Yugopapir

Godine 1967, osnovala je Udruženje manekena jer je želela da tu profesiju podigne na viši nivo.  U modnom svetu su joj bila otvorena sva vrata. U kasnijim godinama života, bila je mentor mladima.

„Mislim da je najvažnije to – umeti nositi, umeti da sebe ne pokrijete modom”, rekla je manekenka jednom prilikom za RTS.

Do poslednjeg dana života bila je aktivna, družila se, šetala, uživala u životu punim plućima. Uvek je, kako sama kaže, ulagala puno u izgled i trudila se da u svakom momentu izgleda besprekorno. Iz kuće nije izlazila ukoliko ne uradi vežbe i zato je i u 9. deceniji izgledala besprekorno.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Modna retrospektiva – zaključak o godini iza nas i očekivanja od naredne

Sledeći članak

Preminula modna kreatorka Vivijen Vestvud

Ne propustite

Bez srpskog “kralja makaza” domaća moda prepuštena Zapadu

Od dana kada je preminuo Aleksandar Joksimović – srpski Dior, odnosno “kralj

140 godina Bvlgarija – predstavljena nova linija nakita i dijamantska ogrlica pravljena 2.800 sati

Poznata američka glumica indijskog porekla Prijanka Čopra zablistala je na proslavi 140.

Volite loaferice, ali ne znate kako da ih kombinujete? Imamo savete za vas

Modni poznavaoci se slažu da su loaferice apsolutni modni hit ove sezone,