Foto: Pexels

Donosimo vam trikove za najlepšu božićnu trpezu

Početak
24/12/2023

Božić koji slavi jedan deo stanovništva jeste Blagdan, odnosno onaj koji obeležavaju hrišćani po Gregorijanskom kalendaru. 24.12. je Badnje veče, dok se pomenuti Blagdan slavi 25.12. (poznatiji još i kao katolički Božić). Nakon toga sledi Nova godina, a potom i Božić koji obeležavaju svi vernici pravoslavne veroispovesti, po Julijanskom kalendaru 7. januara.

Mi smo baš zbog ovog perioda spremili trikove za dekorisanje praznične trpeze. Isprobajte neke od ponuđenih ideja i vaša porodica će biti oduševljena izgledom.

Foto: Pexels

Boje na trpezi

Predlažemo da boja koja će dominirati vašom trpezom bude crvena u kombinaciji sa srebrnim, zlatnim ili zelenim detaljima. Ove kombinacije daju osećaj topline i prazničnog duha.

Naravno, možete uvek eksperimentisati i pored srebrne ili zlatne dodati boju po izboru (na primer plavu, ljubičastu ili maslinasto zelenu).

Stolnjaci

Kada ste odabrali boje vaše trpeze, na red dolazi izbor stolnjaka, tanjira i salveta. Kada je reč o stolnjak, on može uobičajeno da prekriva čitav sto, ali ako se sto dizajnom i bojom uklapa u celu dekoraciju, možete upotrebiti jedan nadstoplnjak koji ćete postaviti po sredini stola ili par nadstolnjaka koje ćete postaviti ispod tanjira, spajajući osobe koje sede jedna preko puta druge.

Salvete i escajg

Ako imate escajg koji ne koristite često, onda su novogodišnji i božićni praznici savršena prilika da ga upotrebite i ulepšate trpezu. Ako ipak nemate poseban, svečani escajg, onaj svakodnevni možete ukrasiti sa dekorativnom trakom ili mašnom, što će izgled escajga upotpuniti i učiniti elegantnim.

Salvete su neizostavni deo praznika. Umesto da ih samo poređate, ukrasite ih prstenom ili mašnicom, te ih stavite na sredinu tanjira, što je sasvim dovoljno za lepotu vaše trpeze.

Foto: Pexels

Mirisne sveće

Kada završite dekorisanje, jedan mali dodatak će vašoj trpezi dati još lepši izgled, ali i miris! Odaberite mirišljave sveće (predlažemo u aromi cimeta, vanile, meda, čokolade…) i tokom večere ih upalite. Videćete kako se čitava atmosfera menja.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Saveti za raskošnu dekoraciju praznične trpeze

Sledeći članak

Običaji koje treba poštovati za Badnje veče i Božić

Ne propustite

Tekst u beogradskom magazinu iz 1994. godine će vas slatko nasmejati

“Spor oko parfema” glasio je naslov u magazinu iz 1994. godine koji

Najava emisije “Na Terazijama”, po ideji srpskog izdanja magazina LA VIE EN ROSE

U vremenu hiperprodukcije, potrudili smo se da napravimo nešto drugačije. Emisiju koju

Georges Mathé, zaboravljeni francuski lekar koji je prvi u svetu, 1958. presadio koštanu srž – i to Srbima

Pre 66 godina, u Parizu, doktor Žorž Mate (Georges Mathé) je transplantacijom koštane