Foto: Instagram/@sweden_royal_family

Princeza Viktorija bila je kuma na venčanju kod Karađorđevića – ovo su detalji o švedskoj kraljevskoj porodici

Početak
13/06/2024

Evropski kontinent utočište je par monarhija na čijim čelima se nalaze kneževi, vojvode, kraljevi i kraljice. Nije neobično da danas kao vladara i monarha imamo ženu, a u prilog tome govore mnogobrojne vladarke koje su nasledile presto svojih očeva. 

Danas, najveći broj prestolonaslednika jesu devojčice koje strpljivo uče manire i pripremaju se za obaveze koje će obavljati kao buduće kraljice.

Kraljevinom Švedskom vlada kralj Karl XVI Gustav, međutim u daljem tekstu nećemo govoriti o njemu već o njegovim naslednicima. Odmah iza ovog moharha u redu za presto nalazi se njegovo najstarije dete, princeza prestolonaslednica, Vojvotkinja od Vestergotlanda, Viktorija, a zanimljivost u vezi sa njom jeste da je kumovala na venčanju srpskog princa Filipa Krađorđevića i Danice Maksimović, 2017. godine. Zbog svog obrazovanja, statusa i držanja u javnosti , nazivaju je jednom od najmoćnijih  i vojenijih budućih vladarki Evrope. Prestolonaslednica se 19. juna 2010. godine udaje za svog izabranika Olofa Danijela Vedstlinga, koji ulaskom u brak sa  budućom krajicom dobija titulu Princ Danijel od Vestelgotlanda.

Dokaz koliko poštovanje postoji između pripadnika srpske monarhije i švedskih plemića, govori činjenica da su princ prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević i princeza Katarina predstavljali našu državu na venčanju ovog para.

Iako obavlja sve dužnosti poput pravog monarha, princeza Viktorija još uvek nije zvanični vladar Kraljeviine, s obzirom da se na njenom vrhu i dalje nalazi njen otac. Međutim, ko su potomci ove graciozne princeze i ko su mlade nade šveskog plemstva?  Iako je nekada bilo nezamislivo to da vlast ide iz ruke u ruku žena, moderne moharhije nam govore upravo suprotno, s obzirom da je druga u redu za tron, nakon svoje majke Viktorije, princeza EstelaPrinceza Estela Silvija Eva Meri, vojvotkinja od Estergotlanda, rođena je 23. februar 2012. i postala direktni naslednik krune bez obzira kog će pola biti naredno dete princeze Viktorije, te je poput britanske princeze Šarlot prva princeza u istoriji svoje države  kojoj je ukazana ova čast. Ovo znači da njen mlađi brat princ Oskar Karl Olof, Vojvoda od Skonea, ostaje iza nje u liniji nasledstva.

Drugo dete  i jedini sin kralja Gustava i kraljice Silvije jeste princ Karl Filip, vojvoda od Vermlanda koji svega par meseci bio prestolonadlesnik švedske krune, kada je doneseno pravilo da presto mora da nasledi najstarije dete u ovom sluaju njegova starija sestra princeza Viktorija.  Princ Karl Filip, oženjen je Sofijom Kristinom Helkvist koja je udajom za jega dobila titulu princeze Sofie  Vojvotkinje od Vermlanda i sa njomm ima jedno dete, sina, princa Aleksandra vojvodu od Sedermlanda.

Najmlađe dete i još jedna kćer švedskog kralja jeste princeza Madlen, vojvotkinja od  Helsinglanda i Gestirklanda. Ona je udata za britansko- američkog preduzetnika Kristofera O Nila sa kojim ima jedno dete princezu Leonoru Lilijen Mariju, a zanimljivost vezana za princezu Leonoru jeste da je trenutno najmlađa članica švedske kraljevske porodice.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Ako se pitate kako bi logotipi brendova izgledali da smo u srednjem veku – imamo odgovor

Sledeći članak

Izdvojili smo stvari koje morate posetiti u Milanu ako ste ljubitelji mode i umetnosti

Ne propustite

Ako poželite “ukus” plaže, donosimo vam spisak restorana u Beogradu koji služe izvrsna egzotična jela

Leto je tu, određeni broj ljudi odlazi na more, neko uz obalu

Ima 93 godine i više od 3.000 cipela u palati – intrigantna priča o najokrutnijoj vladarki

Imelda Markos bila je, žena izvanredne lepote, jedna od najlepših svog doba, i

“Dolce vita” – poreklo fraze koja je zauvek promenila život u Italiji

Sigurni smo da vam je poznata fraza “Dolce Vita”, ali verovatno samo