Foto: Pexels

Detaljan vodič – kako pravilno držati čaše za vino

Početak
06/12/2023

Podrazumeva se da ako težimo tome da se ponašamo sa stilom, izvesne norme nećemo kršiti ni tokom svakodnevnih aktivnosti. Kada se radi o vinskom bontonu, morate uzeti u obzir nekoliko važnih pravila. Među njima su prevashodno ona o ispravnom držanju čaše, koja bi trebalo da imate na umu kada sledeći put budete uživali u svom omiljenom vinu.

Vrste vinskih čaša

Takozvane balon čaše koriste se za crno odnosno crveno vino. Na taj način najbolje dolazimo do pravog bukea, arome koje nam vino daje. Za služenje penušavih vina i šampanjaca koristimo najuže čaše, jer se u njima najduže zadržava ugljen-dioskid, koji je važan. Belo vino takođe se služi iz uskih čaša jer se tako sporije hladi.

Foto: Pexels

Kako se pravilno vinske čaše drže u ruci?

Čaša se drži za nožicu, a nikako za stopicu/bazu ili balon čaše, jer kada ukhavtite čašu za balon, vaše ruke će brzo ugrejati vino. To važi za sve vrste čaša.

Pre degustiranja poželjno je zavrteti čašu kako bi vino otpustilo primarne arome. Ovo iziskuje malo vežbe, ali možete početi tako što ćete postaviti čašu na dlan druge ruke i stopicom praviti male krugove.

Kada ovo savladate, kasnije jednostavno sklonite drugu ruku i sa lakoćom ćete raditi to isto u vazduhu, piše Vino.rs

Pri kucanju čašama izbegavajte da to radite tako da vrh čaše ili stopica dođu u kontakt sa drugom čašom. Umesto toga, kucnite se tako da se spoje središta balona – najčvršći delovi čaša. Ako začujete zvonak odjek kristala, znaćete da ste sve uradili ispravno.

Prethnodni članak

Kako je Nušić opisao jedan doček Nove godine u Beogradu?

Sledeći članak

Kako se nakada putovalo avionima?

Ne propustite

Skriveni dragulji Pariza: Tajne destinacije za vintidž kupovinu

Ko obožava vintage komade i često posećuje druge države u potrazi za

Kako se osloboditi stresa – bolesti 21. veka?

Stres važi za modernu bolest 21. veka, često možemo čuti kako su

Da li biste isprobali novi beauty brend Bele Hadid?

Da uticajne ličnosti iskaču iz zone komfora, ali i svoje branše više