Karijera praćena enigmom – ko je Đanbatista Vali?

Početak
19/03/2024

Đanbatista Vali je rođen da menja opšte shvatanje elegancije. Retki biseri, jeftine bele majice, svila, kao i apstraktne forme deo je onoga čime je inspirisan. Podjednako se “klanja” Koko Šanel i Dženis Džoplin.

Photo: Instagram/giambattistavalli

Iako se njegova modna kuća nalazi u Parizu, Vali je rodom iz Rima.

Tokom čitavog školovanja radio je za Fendi, Ungara, Roberta Kapucija kako bi ostvario svoj san, te se napokon preselio u Pariz sa željom da postane izvrstan modni dizajner. Vali je svoj atelje otvorio davne 2005. godine, a locirao ga je upravo u gradu koji je postao centar njegovog sna i blistave karijere.

Visoka moda je razlog zasto je uplovio u “ružičasti” svet i zbog toga, sest godina kasnije otvara atelje za Haute couture (francuski izraz za visoku modu čini se razvoj prati na modnim pistama i služi kao plodno tlo za nadahnuće modnoj industriji).

Od samog starta svoje karijere, Vali je tvrdio da je samostalan i da jedino ukoliko nikome “ne polaže račune” za svoj rad, moze biti kreativan. 

Photo: Instagram/giambattistavalli

Na godišnjem nivou, radio je dve kolekcije visoke mode, četiri kolekcije ready-to-wear odeće i kolekcije svog manjeg brenda Giamba. Vali je uz svoje vrhunske nezavisne radove sarađivao i sa H&M-om, a uvek je sve finansirao sam.

Upustio se u dublje saradnje, te je jedan svoj deo prodao porodici Pinault (vlasnici Gucija, Balansiage i drugih velikih brendova) — odnosno kompaniji Armétis. 

Privatni zivot

Malo se zna o Valijevom zivotu van poslovnih okvira. Želeo je da pojedine stvari ostanu u strogoj tajnosti. Kada daje intervjue strogo je profesionalan i prvenstveno govori o svom radu. 

– Svoje italijansko, odnosno rimsko nasleđe ponosno nosim. Svoje kolekcije proizvodim u Italiji i u toj zemlji su moji koreni. Pariz sam izabrao profesionalno jer je ovde moda podrzana autentičnim kulturnim sistemom, a izrada odeće tretira se kao umetnost – Đanbatista Vali za Bussines of Fashion (2015) 

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Šta se desilo sa sestrom Kristijana Diora?

Sledeći članak

Gucci objavio dokumentarac o novom kreativnom direktoru

Ne propustite

Da li znate kako je preplanula koža postala popularna zahvaljujući Coco Chanel?

Ranije bela koža je bila znak da ste deo viskog društva i

Da li ste znali – koji značajni Italijani stoje iza Nedelje mode u Milanu?

Juče, 14. juna, zvanično je počela Nedelja mode u Milanu. Nedelje mode,

Priča o Manolo Blaniku, dizajneru cipela koji stvara modna umetnička dela

Nezaboravni modeli cipela nose potpis Manolo Blanika (Manolo Blahnik) — jednog od