Ako vam utakmice nisu dovoljne, pogledajte ove filmove o najvećim fudbalskim zvezdama

Početak
21/06/2024

Koji su kvaliteti najboljih trenera i kapitena, koliko se fudbal promenio od 70-ih do danas i koliki su trag legendi ovog sporta ostavile u istoriji svoje zemlje i sveta, pogledajte u preporuci fudbalskih filmova.

Sa dolaskom fudbalskog ludila, koje je zavladalo Evropskim prvenstvom u fudbalu, istražili smo koji su najbolji filmovi sa kojima ćete sa još većom euforijom zaroniti u Euro 2024. Od davnih i slavnih dana Maradone, pa sve do legendarnog trenera Mančester sitija, Pep Gvardiole, ovaj spisak je sjajan kako biste odmorili od utakmica tokom EURO 2024.

Montevideo, Bog te video

Jedna od najvećih fudbalskih priča sa naših prostora koju su sjajno izneli domaći glumci, “Montevideo, Bog te video” je srpski film iz 2010. To je inače rediteljski prvenac srpskog glumca Dragana Bjelogrlića po scenariju Srđana Dragojevića i Ranka Božića. Scenario je napisan po istoimenoj knjizi sportskog novinara Vladimira Stankovića koja govori o velikom uspehu reprezentacije Kraljevine Jugoslavije, na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Urugvaju 1930. Glavna nit filma je smeštena pred istorijski uspeh reprezentacije Jugoslavije u Montevideu 1930. godine na prvom svetskom prvenstvu u fudbalu i igranje u polufinalu, kao i ličnosti mladih fudbalera, koji su svojim entuzijazmom i talentom doprineli odlasku na ovo veliko svetsko takmičenje…

Kapiteni

Netfliks je 2022. predstavio ostvarenje “Kapiteni“, dokumentarac iza kulisa koji prati šest kapitena dok vode svoje zemlje kroz kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru. U seriji, koja istražuje liderske kvalitete svakog pojedinca, kao i različite uloge kapitena, nalaze se Pjer-Emerik Obamejang (Gabon), Brajan Kaltak (Vanuatu), Andre Blejk (Jamajka), Hasan Matuk ( Liban), Luka Modrić (Hrvatska) i Tijago Silva (Brazil). Gledaoci iz prve ruke mogu da vide kakva je atmosfera vladala u reprezentaciji tokom “lova” na trofej Svetskog prvenstva u Kataru.

Diego Maradona

U dokumentarcu iz 2019. godine reditelj Asif Kapadia prikazuje život legendarnog fudbalera u periodu od 1984. godine, kada je Maradona prešao iz Barselone u Napoli, do 1991. godine, kada je želeo i morao da napusti Napulj. Film traje 125 minuta i u potpunosti se sastoji od snimaka iz tog vremena. U pozadini se, pak, čuju glasovi naratora, od samog Maradone, preko bivše supruge, pa sve do novinara koji su ga tada pratili. Film je fascinantan prikaz vremena kada je fudbal bio veoma drugačiji od onog koji pratimo danas.

MESSI

Dokumentarac o Mesiju nudi obožavaocima pogled iza kulisa – pobedu na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, razmišljanja i krize koje je imao u vezi sa svojom karijerom – čitav spektar emocija. Mesi i Apple TV postigli su dogovor da dokumentuju argentinsko Svetsko prvenstvo tri meseca pre turnira. Mesiju je ovo, kako je i sam fudbaler rekao, poslednje prvenstvo, budući da 24. juna puni 36 godina. Ako je bilo šta vredelo snimiti i staviti u četiri odlične epizode, to je sigurno ova sportska priča.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Donosimo vam istoriju badmintona – zahtevnog sporta neobične loptice

Sledeći članak

U toku je Vimbldon, a mi vam predstavljamo njegove “osvajače” i bogatu istoriju

Ne propustite

U toku je Vimbldon, a mi vam predstavljamo njegove “osvajače” i bogatu istoriju

Koji su to rezultati ostali zapisani u istoriji od osnivanja legendarnog turnira?

Donosimo vam istoriju badmintona – zahtevnog sporta neobične loptice

Mnogi pogrešno izgovaraju ime ovog sporta i govore bagminton umesto badminton, ali

Kompanija Lacoste podržala Novaka Đokovića zanimljivom verzijom logotipa

Kompanija Lacoste tehnički sponzor Novaka Đokovića, pružila je podršku najboljem teniseru sveta