Foto: Instagram/@djokernole

Zašto je nakit Jelene Đoković na dodeli Laureus nagrade privukao toliku pažnju?

Početak
24/04/2024

Da je nakit detalj koje žene obožavaju opšte je poznata činjenica. Bilo da je reč o minimalnom dodatku, ili nekom skupljem komadu, svaka devojka voli sebi da priušti po koji komad ovog vanvremenskog aksesoara. Neretko baš ovaj detalj može da našu odevnu kombinaciju upotpuni i doda joj čarobnu notu elegancije i sofisticiranosti.

Kako su 22. aprila oči svetskog sportskog džet-seta bile uprte u Madrid, povodom dodele Laureus nagrade za najboljeg sportistu, koju je odneo najbolji teniser svih vremena Novak Đoković i ovaj događaj nije mogao da promakne modnim kritičarima koji su pomno pratili u kojim kreacijama će poznati da zasijaju na crvenom tepihu.  Kako to uvek biva, Novakova pratnja te večeri bila je supruga Jelena, koja redovno ostavlja bez daha svojom elegancijom. Poznata po svom minimalističkom stilu, bez napadnih i suvišnih detalja i ovaj put oduševila je svojom gracioznošću. Jelena je za ovu priliku odabrala dugu crnu haljinu golih ramena, sa potpisom domaće dizajnerke Dragane Ognjenović, sa minimalno šminke I kosom koja je bila skupljena u opuštenu punđu.

Foto: Cartier

Međutim, detalji koji su postali špekulacija svih medija jeste nakit koji je ponela.  Naime, kako je objavljeno na stranici Whatthecut,  na sebi je imala High Jewellery nakit iz Cartierove kolekciije Reflection de Cartier iz 2016 godine. Sav nakit koji je ponela od osamnaestokaratnog belog zlata je, a u njegovom sklopu se nalaze sledeći komadi.

Prvenstveno ogrlica sa brilijantima i baget ka dijamantima u težini od 26 karata sa cenom od 500.000 evra, koja je u kompletu sa decenti minđušama od 2 karata i cenom oko 300. 000 evra. Pored ovog kompleta Jelena je na sebi ponela i  dva prstena od kojih je jedan specifičnog oblika sa baget i princes ka dijamantima od tri karata u ceni oko 60.000 evra i reflection wedding brend od tri i po karata sa cenom od 44.000 evra.  Ova kolekcija jeste specifična po naizmenićno postavljenim dijamantima različitog oblika, koja reflektuje specifičan odsjaj, zbog čega je linija dobila ime Reflection de Cartier.

Nije poznato jedino to da li je Jelena ovaj nakit kupila ili joj ga je “Cartier” kuća ustupila na nošenje, kao što čine najveće ženske svetske zvezde za prestižne događaje poput dodele Oskara, Gremija i slično.

Foto: Instagram/@tennistv

Međutim sta znači High Jewellery iliti na srpskom Nakit visokog Juvelirskog umeća i zbog čega je tako poseban?

Za stvaranje nekog komada iz ove linije, juveliristi ulažu sav svoj napor, veštine, umeće i talenat, kako bi njihova kuća izbacila poseban komad,  koji je često limitiran na samo jednu seriju.

Jedan od razloga ograničenih serija jeste cena alii eskluzivnost samog komada. Nakiti iz ovih kolekcija izrađeni su od najfinijih i najkvalitetnijh  vrsta dragog kamenja i plemenitih metala. S obzirom da je za izradu komada iz ovih kolekcija potrebno dosta novca, vremena i tehnike za njegovo kreiranje, veoma mali broj juvelirskih kuća izrađuje ovaj nakit, a neke od njih su gore pomenuti Cartier, Van Cleef & Arpels, Chopard, Harry Winston, Bulgari, Chaumetofficial, Louis Vuitton i Christian Dior. Ovaj pojam u svetu juvelirstva predstalja pandan Visokoj modi i sa sobom nosi određeni status i moć .

Da ovaj nakit ne izrađuju samo velike modne kuće jesu dokaz i neka manje poznata udruženja poput Jarjewelery, Baycojewels, Mattioliofficial, Levianofficial Crivelliofficial.

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Modni omaž: prisećamo se jedinstvenog stila Milene Dravić

Sledeći članak

Haljina koja menja boju – Idealan spoj mode i inovacije

Ne propustite

Animal print – istorija bezvremenskog dezena koji se ponovo vratio u modu

Razvijen da se uklopi u svet prirode, čuveni leopard i njegove šare

Jole Veneziani – žena o kojoj se malo priča, a doprinela je razvoju italijanske mode

Dizajnerka Jole Veneziani (Jolanda Anna Maria Veneziani), poreklom iz Pulje, započela je

Kompanije za predviđanje modnih trendova: ko nam danas diktira stil?

Modna industrija je dinamično okruženje koje neprestano evoluira. U tom brzom ritmu,