Foto: LA VIE EN ROSE

Zavirite sa nama u kolekciju CHANEL nakita, ostaćete bez daha

Početak
22/09/2022

Avenija Montanje (L’avenue Montaigne) poznata je po svojoj dugoj istoriji, ali danas ona je širom sveta prepoznatljiva i kao jedna od ulica u kojoj se nalaze prodajna mesta najluksuznijih brendova. 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄 vam donosi novu kolekciju Chanel nakita, koji mami uzdahe svakome ko se nađe pored njega.

Brend Chanel i dalje poštuje svoje poreklo i osnovna uverenja same Coco Chanel (u daljem tekstu Koko Šanel) da nakit treba da bude ozbiljan i dobro urađen. Njeni kultni dizajni su i danas popularni jednako kao i kada su debitovali.

Dijamanti nisu jedino drago kamenje korišćeno u prikazanoj kolekciji. Tu su i prefinjeni akcenti azurnih safira, sivi mother-of-pearl, kristal i biseri, koji su pažljvo sečeni, oblikovani i aranžirani.

Foto: LA VIE EN ROSE

Pored fotografija koje prikazuju najnoviji postament ovog brenda, istražili smo detaljniju istoriju njenog nakita i to kako je ova dama napravila revoluciju kada je industrija nakita u pitanju.

Foto: LA VIE EN ROSE

Šanel je pre svega bila ozloglašena zbog nanošenja veštačkih bisera na ogrlice, koje se nisu lepo uklapale njenom minimalističkom dizajnu. Sve dok nije stigla na modnu scenu kasnijih 1920-ih, kada su samo bogati mogli da priušte nakit jer je pravljen skoro isključivo od dragog kamenja i finih metala, a visoka cena nakita značila je da su žene mogle da nose samo jedan do dva komada.

Foto: LA VIE EN ROSE

Za sopstvenu liniju, Šanel se obratila vojvodi Fulku di Veduri. Godine 1927, Fulko je radio za nju kao dizajner tekstila, ali je ona brzo primetila njegov talenat i zamolila ga da ažurira postavke njenog sopstvenog finog nakita. Ubrzo nakon toga, Šanel je postavila Fulka za glavnog dizajnera njenog nakita, koji je tu funkciju obavljao 8 godina.

Foto: LA VIE EN ROSE

1932. godine, Šanel je počela da eksperimentiše sa svojom prvom i jedinom kolekcijom finog nakita, nazvanom Bijoux de Diamants. Tradicionalni dizajneri finog nakita su se uglavnom podsmevali njenom radu, kritikujući njen dizajn.

Ova modna kuća se nije bavila finim nakitom sve do 1939. godine kada je brend otvorio butik finog nakita i satova na Place Vendome u Parizu. Te godine, Šanel je objavila originalne Bijoux de Diamants dizajne zajedno sa svojom najnovijom kolekcijom.

Coco Chanel creating new jewelry in her Parisian studio, 1957
Foto: Arhiva

Obnova posle Drugog svetskog rata

Godine 1939. Drugi svetski rat je već bio u toku i Šanel je zatvorila svoju radnju za vreme rata. Ona je ponovo otvorila svoju radnju u Rue Cambon 31, 1954. godine i nastavila proizvodnju svojih konfekcijskih kolekcija i kolekcija nakita.

Foto: Arhiva

Ona se obratila francuskom draguljaru Robertu Gusensu da dizajnira njenu kolekciju. Gusensov otac je bio radnik u livnici metala i u mladosti se obučavao kao šegrt za izradu nakita. Pre nego što je sarađivao sa Šanel, on je već bio dobro poznat u svetu nakita. Dizajnirao je za Rochas, a nakon što ga je Kristobal Balensijaga pozvao da dizajnira ukrštenu ogrlicu u vizantijskom stilu za sopstvenu kolekciju, počeo je i saradnju sa Elzom Skjapareli, velikom rivalkom Koko Šanel.

Robert Goossens

Gusens je delio sa Šanel ljubav prema mešanju lažnog i poludragog kamenja u svojim dizajnima. Bio je prepoznatljiv po dizajnu zlatnog broša sa tri bisera i dijamantom koji je Šanel sama nosila i replicirala u svojoj kolekciji.

Gusens je nastavio da dizajnira za brend Chanel, čak i nakon što je velika modna ikona preminula 1971. godine. Danas, i nakon Gusensove smrti, svaki komad rezultat je potpuno ručnog rada, od originalne skice, preko potrage za izuzetnim kamenjem, pa do realizacije od strane majstora radionice!

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Patike sa platformom – najveća greška u istoriji obuće

Sledeći članak

Bogata istorija glavnog sedišta brenda Dior u Aveniji Montanj

Ne propustite

Volite loaferice, ali ne znate kako da ih kombinujete? Imamo savete za vas

Modni poznavaoci se slažu da su loaferice apsolutni modni hit ove sezone,

Beba Lončar – modni omaž ikoni stila domaće kinematografije i prirodnoj lepoti Beograda

U novoj rubrici “Modni omaž” na LA VIE EN ROSE, svake nedelje možete pratiti i

Mirjam Krajina ispred brenda Row Bag kreirala prvu torbu od piva: donosimo vam (sve) detalje

Raw Bag™ i Sabant, zagrebački brendovi koji vole inovacije i dizajn, objavili