Foto: Jacquemus/Instagram

Zavirite sa nama na Jacquemus reviju u Versaju – svi detalji na jednom mestu

Početak
27/06/2023

U novembru 1973. godine, Versajska palata je bila domaćin jedne od najpoznatijih modnih revija u istoriji. Takozvana “bitka kod Versaja”, u kojoj su američki dizajneri izazvali svoje francuske kolege, bila je pokušaj prikupljanja sredstava za njegovu obnovu. To mu nije donelo samo novac, već i “novi život”.

Simon Porte Jacquemus je 26. juna na polju kod Versaja priredio sopstveni spektakl, i time predstavio čuvenu palatu na drugačiji način. Ne može svako da iznajmi palatu. Nakon završetka revije, dizajner je u intervjuu za svetske medije rekao da je događaj spremao godinu dana, dodavši da je ovo “tek početak veze sa Versajem”.

Jacquemus revija doprinela je da se moderno “useli” u vekovima staru palatu.

Moj brend oduševljava mlade, s toga sam i smatrao da je Versaj želeo da me ima – rekao je Simon.

Foto: Youtube/FF Channel

Beli čamci pored piste sa crvenim tepihom, bili su detalj koji je svako komentarisao. Ali, oni nisu služili samo kao detalj da ulepša događaj, već i kao “sedišta” za publiku. Divno je primetiti da je Jacquemus izašao iz kalupa standardnih modnih pista i iz sopstvene izbacio stolice i klupe.

Gosti su ispraćeni do piste i zauzeli svoja mesta. Manekenke su bile spremne da izađu… Spektakl je počeo.

Umesto da nasilno svojim brendom “nakiti” Versaj, on je “pozajmio” elemente mesta koji koegzistiraju sa njegovom tačkom gledišta i prvobitnom zamislu događaja.

Foto: Jacquemus/Instagram

Inspiracija za ovu kolekciju bile su mu Marija Antoaneta i Lejdi Di. Posebni momenti koji podsećaju na princezu Dajanu jesu haljine na tufne i veliki rukavi ta koje je dizajner obećao da će “postati njegov potpis”. Mogle su da se primete i tutui koji su se nosili kao podsuknje ili mini krinoline. (Uticaj Vivijen Vestvud se ovde posebno vidi).

Kolekcija nosi naziv “Le Chouchou”.

Sve je izgledalo kao veliki čaušu i moglo bi se reći da je Jacquemus time doprineo da ova revija bude nezaboravna i upisana u modnu istoriju.

Najupečatljivije je bilo dizajnerov domišljat kroj, koji je povremeno sličio njegovim ranijim kreacijama. Tu su bili blejzeri bez leđa poput onog u kojem je debitovao na Met Gali ove godine, razne jakne koje su uske u struku kako bi se prilagodile krinolinama…

Foto: Jacquemus/Instagram

Pariz je ove nedelje bio mesto za bitku titana. U industriji u kojoj je veće i glasnije bolje i gde je često važnije kako i gde se kolekcija određenog dizajnera prikazuje nego ona sama, Jacquemus ipak nastavlja da postavlja sopstveni nivo. On je francuski kreator sa američkim pogledom na posao. Njegova revija bila je prikaz sinergije – umesto bitke kod Versaja – između ovih često kontradiktornih načina razmišljanja, nastupila je magija.

* Zabranjeno svako kopiranje tekstova bez odobrenja 𝐋𝐀 𝐕𝐈𝐄 𝐄𝐍 𝐑𝐎𝐒𝐄

NEWSLETTER

Prethnodni članak

Detaljan vodič za prepoznavanje lažnih Louis Vuitton, Chanel i Hermès torbi

Sledeći članak

Lagana letnja obuća koja ne izlazi iz mode

Ne propustite

Bile isključivo deo donjeg veša – kako su nastale majice?

Majice – neizostavan deo garderobe za svakodnevno korišćenje i uklapanje u različite stilove

Rolex Daytona – legendarni dizajn jednog od najskupljih satova na svetu

Još od davnina sat na ruci predstavlja prestiž, moć i statusni simbol.

Istorija bikinija – dan kada je Louis Reard napravio modnu revoluciju

Međunarodni dan bikinija, koji se proslavlja svake godine u julu, obeležava godišnjicu